Dr.Kazak tarafından organ bağışının önemi anlatıldı

Güncelleme Tarihi:

Dr.Kazak tarafından organ bağışının önemi anlatıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2016 11:08

Dr.Kazak tarafından organ bağışının önemi anlatıldı

Haberin Devamı

SAMSUN,(DHA) - SAMSUN Sağlık İl Müdürlüğü tarafından Çarşamba Devlet Hava Meydanları Çelebi Hava Servisi çalışanlarına organ bağışı ve organ naklinin önemi konusunda eğitim verildi.



İl Sağlık Müdürlüğü Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi (BKM) Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak, organ bağışı ve organ naklinin önemi konusunda Çarşamba Devlet Hava Meydanları Çelebi Hava Servisi çalışanlarına bir eğitim verdi. Dr. Mehmet Kazak, Türkiye'de 30 bine yakın hastanın organ ve doku beklediğini söyledi. Ülkemizde organ bağışlarının yeterli sayıda olmadığı için bu insanların hayatlarını kaybettiğini ifade eden Dr.Kazak, "Tüm bu çabamız, yaptığımız eğitimlerin nedeni ülkemizde organ bağışı sayısını arttırarak bu bekleyen insanlarımızı bulundukları güç durumdan kurtarmaktır. Bir sene önce gördüğümüz hastamızı bir sene sonra görmediğimiz oluyor. Bunları kurtarabilmekte organ bağışı yaparak hepimizin elinde. Her yıl 2 bin 500 tane karaciğer bekleyen hastamız var. Bunun her yıl 500'ü ölüyor ama yapılan nakil sayısına rağmen bu sayı hiç düşmüyor" edi.



Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak, "Hastanemiz, araç gereçlerimiz, yoğun bakımlarımız var ama ölüden bağış olmadığı için canlıya yönelmek zorunda kalıyoruz. 30 bine yakın organ ve doku bekleyen hastamız var. Bunların en çok bekleyeni böbrek hastalarıdır. Daha sonra karaciğer, kalp ve akciğer diye devam ediyor. Böbrek hastalarının yaşamlarını uzatmak için diyaliz gibi bir şansı varken, karaciğer, kalp, akciğer bekleyen insanların yaşayabilmek için tek şansları maalesef organ nakli olabilmelerindedir" diye konuştu.



Organ naklinin yaşayan ve ölü insanlardan nakil yapılacağını belirten Dr.Kazak, "Nakil bekleyen hastanın 4'ncü derece dahil kan ve kayın hısımları doku, kan grubu gibi uyum mevcut ise organ bağışında bulunabilmektedir. Canlıdan nakil yapılan organlar ise böbrek ve karaciğerdir. Trafik kazası, kurşunlanma, beyin kanaması gibi nedenlerle yoğun bakımda tedavisi devam ederken beyin ölümü denilen geri dönüşümsüz beyin hasarı gelişmiş hastaların organları bağışlandığı takdirde bunlar ölü insandan nakil olarak tanımlanmaktadır. Organ naklinde cinsiyet, ırk, yaş, din ve dil ayrımı yoktur. Organ bekleme süreleri ise kalp 4 - 6 saat, karaciğer 8 - 12 saat, böbrek 24 saat, akciğer 4 - 6 saat, pankreas 8 saat ve incebağırsak ise 7 - 8 saattir. Yani çok kısa sürede organın gerekiyorsa transferi ve naklinin yapılmış olması gerekmektedir. Bu da kalabalık bir nakil ekibin 24 saat aralıksız çalışmasını gerektiren bir süreç" diyerek şöyle devam etti:



"Türkiye’deki organ nakli yetersizliğinin en önemli nedeni organ bağışı azlığıdır. Organ bağışları aile arasındaki anlaşmazlıklar, donör görünüşünün ve vücut bütünlüğünün bozulacağı endişesi, dini, kültürel ve sosyal nedenler, ölümü kabullenmeme ve beyin ölümünü anlamama nedenlerinden dolayı reddediliyor. Organ bağışı, kişinin hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra başka hastaların tedavisi için organlarının kullanılmasına izin vermesidir. 2238 sayılı Yasa’ya göre, 18 yaşını doldurmuş ve akıl sağlığı yerinde olan herkes organlarını bağışlayabilir. Organ bağışı yapıldıktan sonra sadece bir yoğun bakım ünitesinde ve beyin ölümü kararı alınması halinde organlar kullanılabilmektedir. Diğer ölüm hallerinde organlar kullanılamaz. Yapılan araştırmalara göre, organ bekleyen hastaların yüzde 87’si hastalık başına gelmeden önce organ bağışlamayı düşünmediğini belirtmiştir."

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!