Donald Trump’tan yaylım ateşi

Güncelleme Tarihi:

Donald Trump’tan yaylım ateşi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2016 20:33

Orlando katliamının failinin ABD vatandaşı bir Afgan olması, Müslümanları dışlayan açıklamalar yapan Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump için fırsat yarattı.

Haberin Devamı

Trump NBC’ye yaptığı açkılamada, ABD’nin göçmen politikasını gözden geçirmesi gerektiğini söyledi ve terör geçmişi bulunan ülkelerin vatandaşlarının ABD’ye girişinin engellenmesi çağrısını tekrarladı.

Saldırıya ilişkin açıklamalarında ‘radikal İslam’ ifadesine yer vermeyen ABD Başkanı Barack Obama’yı istifaya, Demokrat Partili muhtemel rakibi Hillary Clinton’ı da yarıştan çekilmeye çağıran Trump, CNN’e yaptığı açıklamada “Saldırganı tanıyan insanlar, eski eşi ve diğerleri. Onu ihbar etmediler. Bir sebepten dolayı Müslüman toplumu, böyle insanları ihbar etmiyor” diye konuştu.

"50 İNSAN ÖLMÜŞ, SEN İSE..."

Cumhuriyetçi başkan adayı, Twitter üzerinden de ‘radikal İslami terör hakkında haklı çıktığı için aldığı tebriklere teşekkür etti’. Trump'ın bu tweet'i büyük tepki çekerken, "50 insan ölmüş, sen tebrikleri kabul ediyorsun" şeklindeki eleştirileri de beraberinden getirdi.

Haberin Devamı

Trump’ın sert tepkisi üzerine Clinton, önce “Benim için radikal cihatçılıkla, radikal İslam aynı şey” dedi. Ardından “Orlando teröristi ölmüş olabilir, ancak onunun zihnini zehirleyen şey hâlâ güçlü bir biçimde duruyor ve buna saldırmak zorundayız” dedi.

Haberin Devamı

Clinton ayrıca, Suudi Arabistan, Katar ve Kuveyt’e “Aşırılıkçıları, genç insanları aşırılıkçılığın yoluna sevk eden cami ve okulları desteklemekten vazgeçmelisiniz’ çağrısı yaptı.

Donald Trump’tan yaylım ateşi

OBAMA: IŞİD'LE BAĞLANTILI HAREKET ETTİĞİNE DAİR...

Öte yandan Obama, saldırganın terör örgütü IŞİD ile bağlantılı hareket ettiğine dair bir delil olmadığını söyledi. Obama, olayın bir "terör saldırısı" olarak değerlendirildiğini de ifade etti.

Perşembe günü Orlando kentini ziyaret edeceği açıklanan Obama, saldırganın "internet üzerinden yayılan, aşırılığa iten bilgilerden etkilenmiş olabileceğini" ancak geniş çaplı bir planın parçası olarak hareket ettiğine dair bir delil olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Saldırıyı düzenleyen Omar Mateen'in eylemden kısa bir süre önce IŞİD'e bağlılığını ilan ettiği biliniyor. Ancak saldırganın örgütle somut bir ilişkisi olduğuna dair bir bilgi yok.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!