Dokunulmazlıkta kırgınlık sınavı

Güncelleme Tarihi:

Dokunulmazlıkta kırgınlık sınavı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2016 21:52

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği 16 Mayıs’ta TBMM Genel Kurulu’na geliyor. Kulislerde, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun listesinden seçilen 22 milletvekilinin ‘gönül kırgınlığı’ yüzünden ‘hayır’ oyu kullanma ihtimali konuşuluyor. AK Parti’de fire olursa, muhalefetin sınırlı desteği yeterli olmayacak ve referanduma gidilecek. Parti içinde kırgınlık olup olmadığı da öncelikle bu oylama sırasında test edilecek.

Haberin Devamı

İKTİDAR partisinde yaşanan değişim rüzgarının, partinin yeni dönem çalışmaları ve önceliklerini nasıl etkileyeceği tartışılıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun görevini devrettikten sonra partinin bir neferi olarak çalışacağını açıklamasına rağmen, kendisinin siyasete taşıdığı 22 kişilik kadronun, kritik oylamalarda nasıl tavır takınacağı konuşuluyor. Politik gündemde tek kişilik firenin bile önemli olduğu, oylama sonuçları kritik önem taşıyan iki önemli düzenleme bulunuyor. Dokunulmazlıkların kaldırılmasına yönelik geçici anayasa değişikliği bu hafta, hazırlıkları süren yeni anayasa paketi ise sonbaharda TBMM’nin gündemine gelecek. Bu oylama sonuçlarında, birincinin 367 oy ile referandumsuz kabul edilmesi, diğerinin referanduma gidecek 330 oyu alması planlanıyor.

Haberin Devamı

KULİSLERDE 22 KİŞİ HESABI

Kulislerden alınan bilgiye göre, Davutoğlu’nun 1 Kasım’da AK Parti listesinden seçilmesini sağladığı, kendisine yakın 22 milletvekili bulunuyor. Bu milletvekillerinin ‘gönül kırgınlığı’ ile farklı oy kullanma ihtimalinin yaratacağı sıkıntı konuşuluyor. Parti, önümüzdeki hafta iki tur oylaması yapılacak dokunulmazlık teklifinin görüşmelerine tüm milletvekillerinin tam kadro katılması ve oy vermesi için yazı gönderdi. CHP ve MHP destek sözünde durursa, firelerle birlikte bu düzenlemenin, ancak kılpayı kabul edileceği hesaplanıyor. Eğer AK Parti’de fire verilirse, muhalefetin sınırlı desteği de yeterli olmayacak ve referandum yapılacak. Parti içinde kırgınlık olup olmadığı öncelikle bu oylamada test edilecek.

ANAYASADA TEK FİRE BİLE RİSKLİ

AK Parti’nin yeni anayasa çalışmasının da en geç ekim ayında TBMM’de görüşülme aşamasına gelmesi bekleniyor. Bu görüşmelerdeki oy sonuçları da muhalefetten alınacak en az 14 kişilik destekle ancak 330 oyu bulacak ve referandum aşamasına gelebilecek. Başkanlık sistemi, yeni anayasanın en önemli başlığı olacak. İkinci önemli sınav ise burada yaşanacak. Referanduma gidebilmesi için AK Parti’nin tek fire vermemesi gerekiyor. Yeni anayasanın referandumsuz kabul edilmesi ise muhalefetin desteği olmadığı için şimdilik mümkün görünmüyor. Bu arada, partinin yasal düzenlemelere yönelik ilk tavır değişikliği Siyasi Etik Tasarısı’nda olacak. Başbakan Davutoğlu’nun bir an önce çıkartılmasını istediği ve Genel Kurul aşamasına getirdiği Siyasi Etik Tasarısı’nın askıya alınacağı belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Avrupa Birliği’nin öncelikli yasaları arasında bulunan Siyasi Etik Tasarısı’nın yanı sıra ‘Siyasetin Finansmanı ve Şeffaflık’ düzenlemesine itirazlarının olduğu biliniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!