Dokumacılık tehlikede

Güncelleme Tarihi:

Dokumacılık tehlikede
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2017 10:12

Beypazarı’nda dokumacılık mesleğini yarım asırdan fazladır sürdüren İsmail Yanık ve Emin Yıldırım, çırak ve kalfa bulamadıklarını söyledi. Ustalar, "El sanatı bitiyor, kimse öğrenmek istemiyor. Bizim arkamızdan yetişen yok” dedi.

Haberin Devamı

Beypazarı'nda dokumacılık mesleğinin son temsilcileri İsmail Yanık ve Emin Yıldırım, yarım asrı aşkın süredir mesleklerini sürdürüyor. Rüstempaşa Mahallesi'ndeki İmaret Meydanı’nda dokumacılık yapan ustalar, yetiştirecek çırak bulamamaktan dolayı sıkıntı yaşadıklarını belirtti. Yanık, 55 yıldır dokumacılık yaptığını belirterek son yıllarda ilçede turizm potansiyelinin artmasıyla işlerinin yoğunlaştığını söyledi. Yardımcı eleman bulmakta güçlük çektiklerini dile getiren Yanık, "El sanatı bitiyor çünkü bizim arkamızdan yetişen yok. Çırak, kalfa bulamıyoruz, bu mesleği öğrenmek isteyen yok. Meslekteki son nesil olduğum için üzgünüm. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sahip çıkmasını arzu ediyorum" diye konuştu.

ÇOCUKLUĞUMDA ÇOK MEŞHURDU

Dokumacı Emin Yıldırım ise dedesinden miras kalan mesleğini 60 yıldır sürdürdüğünü aktardı. Yıldırım, "Çocukluğumuzda, dokumacılık çok meşhur bir sanat dalıydı. Genç gelin kızlara illa ki ipek bürgü dokunurdu ve gelin hanım, komşu ve akraba ziyaretlerine onu örtünmeden gitmezdi. İlçede sadece iki kişi kaldık. Sağlığım elverdiği ölçüde bu işi sürdüreceğim. Yardımcı eleman bulamıyoruz. El sanatları desteklenmeli” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!