Doktor robotlar mucize yaratıyor

Güncelleme Tarihi:

Doktor robotlar mucize yaratıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

ABD'de ameliyatlar sırasında bilgisayardan komut alarak hareket eden robotların kullanımına başlandı. Robot cerrahla ameliyat yapılan ABD'deki Johns Hopkins Üniversitesi yetkilileri sonuçtan çok memnun olduklarını açıkladılar.

ÖZELLİKLE çok hassas ameliyatlarda robot cerrahların kullanımı giderek çoğalıyor. Çok hassas operasyonlarda cerrahın ellerinin titrediğine ve bunun sonucu ciddi, kalıcı sakatlıklar meydana geldiğine dikkat çeken uzmanlar, robotların aldıkları komuta göre hiç heyecanlanmadan ameliyat edilecek bölgeyi tam ve kesin olarak bulup gerekli müdahaleyi yaptığını belirttiler.

Robotların doktor elinden çok daha iyi olduğunu vurgulayan Prof. Russell Taylor, cerrah robotların göz içindeki en ince kılcal damarlara girmek, kemik delmek ve beyin hücreleriyle oynamak gibi operasyonlar için mükemmel olduklarını söyledi. Prof. Taylor, ‘‘Programlıyorsunuz ve operasyona başlıyorsunuz. Hiçbir hata olmuyor. Bu, muhteşem bir durum’’ diye konuştu. Otomotiv ve diğer sanayi alanlarında çok yaygın olan robotlar, tıpta ilk olarak 80'li yılların sonunda deneme niteliğinde kullanılmaya başlanmıştı.

Robotların, tıpta her tür operasyonda kullanılması için ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) onayı gerekiyor. FDA, şimdiye dek 2 ayrı robotun kullanımına izin verdi. ‘‘Neuromate’’ adındaki robot, nöroloji dalında kullanılırken ‘‘Robodoc’’ adlı başka bir robot ortopedi alanında kullanılıyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!