Doğal afetler arttı ama ölümler azaldı

Güncelleme Tarihi:

Doğal afetler arttı ama ölümler azaldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2000 00:00

Haberin Devamı

Yirminci yüzyılın son yılı kabul edilen 2000'de doğal afetler rekor kırdı. 850 büyük doğal afette 10 bin kişi öldü, 30 milyar dolarlık maddi hasar kaydedildi. Yılın doğal afeti ise geçen şubat ayında Mozambik'te yaşanan sel oldu.

KÜRESEL ISINMA

Geride bıraktığımız 2000 yılında doğal afetler rekor kırdı. Küresel ısınma ve hızlı nüfus artışıyla birlikte gelecekte faciaların daha da artacağı belirtildi. Ama 2000'de doğal afetlerdeki can kaybı bir önceki yıla göre ciddi bir şekilde düştü. Doğal afetlerden 10 bin kişi öldü, 30 milyar dolarlık maddi hasar meydana geldi. 1999 yılında Marmara ve Düzce depremlerinin de dahil olduğu doğal afetlerden 75 bin kişi ölmüştü.

850 DOĞAL AFET

Munich Re Sigorta Şirketi, 2000 yılının doğal olaylar bilançosunu çıkardı. Munich Re'ye göre bir önceki yıl 750 olan doğal afet sayısı, bu yıl 850'i buldu.

DAHA DA ARTACAK

Küresel ısınmayla birlikte doğal afetlerin sayısı daha da artacak. Dünya nüfusu ve emlak fiyatlarındaki artışla birlikte gelecekte doğal afetlerde ortaya çıkacak can kaybı ve maddi hasar da çok fazla olacak. Sigorta şirketinin coğrafi bilimler araştırma biriminin başkanı Gerhard Berz, ‘‘Küresel ısınmanın mutlaka önlenmesi gerekiyor. Aksi halde sigortacılar için dünyanın pekçok yerinde risk artacak’’ dedi.

FIRTINALAR BAŞTA

2000 yılında yaşanan doğal afetlerin yol açtığı maddi hasarın 7.5 milyar dolarlık bölümü, sigortacılar tarafından karşılandı. Sigortacıların belirttiğine göre doğal afetler sıralamasında fırtınalar başı çekti. Tazminat ödemelerinin yüzde 73'ü fırtınaların yol açtığı hasarlara yapıldı. İkinci sırada seller yer aldı. Tazminatların yüzde 23'ü selzedelere gitti.

500 BİN KİŞİ EVSİZ

Şubat ayında Mozambik'te yaşanan ve yarım milyon insanı evsiz bırakan seller, yılın en büyük faciası olarak kaydedildi. Ayrıca ABD'de yaşanan orman yangınları da ciddi doğal afetler arasında yer aldı. Bu yangınlar 1 milyar dolarlık zarara neden oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!