Doç. Dr. Erkaya: Sezaryen, doğum yöntemi değil ameliyattır

Güncelleme Tarihi:

Doç. Dr. Erkaya: Sezaryen, doğum yöntemi değil ameliyattır
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2016 17:24

Doç. Dr. Erkaya: Sezaryen, doğum yöntemi değil ameliyattır

Haberin Devamı

Namık Kemal KILINÇ/SERİK, (DHA) - SAĞLIK Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Salim Erkaya, sezaryenin bir doğum yöntemi değil ameliyat olduğunu, hem anne hem de bebek sağlığı için riskli olduğunu söyledi.
Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği tarafından düzenlenen 7'nci Ulusal Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Kongresi, Antalya'nın Serik İlçesi'nde başladı. Belek Turizm Merkezi'ndeki Maxx Royal Otel'de düzenlenen kongrede konuşan SBÜ Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doğum Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Özlem Moraloğlu Tekin, normal doğumun önemine vurgu yaptı. Sezaryen doğumun dünyada en sık uygulanan operasyon haline geldiğine değinen Doç. Dr. Tekin, gelişmiş ülkelerde sezaryen oranını düşürmek için eylem planları yapıldığını söyledi.
Sezaryenin, riskli doğumlarda hayat kurtarıcı olduğunu belirten Doç. Dr. Tekin, "Gerçekten ihtiyaç olduğunda doğru endikasyon ve doğru bir kesime hitap etmesi gereken bir operasyon. Aslında bir doğum şekli değil ameliyattır. Dolayısıyla bir ameliyatta olabilecek her türlü komplikasyonu da içeriğinde barındırıyor. Organ yaralanması, kanama, enfeksiyon riski olabilir. Mecbur kalınmadığı sürece tavsiye etmiyoruz" dedi.
ÖLÜM ORANI DÜŞTÜ
Türkiye'de doğumdan kaynaklı ölümlere bakıldığında son 10 yılda çok ciddi ilerlemelerin de kaydedildiğini ifade eden Doç. Dr. Özlem Moraloğlu Tekin, "Bunda kadın doğum uzmanı ve ebelerimizin çok büyük payı var. Ölüm oranı yüzbinde 15'e kadar düştü. Amacımız bu oranı gelişmiş ülkeler seviyesine çekmek. Bunun için de bu tür ameliyatlarda olabilecek komplikasyonlar konusunda halkı bilinçlendirmek çok önemli" diye konuştu.
ANNE VE BEBEK SAĞLIĞI İÇİN RİSK
Hastane Başhekimi Doç. Dr. Salim Erkaya ise sezaryenin, zor doğumlarda başvurulan bir ameliyat olduğunu kaydetti. Her sezaryen vakasında cerrahi ve anestezi komplikasyonları gelişebileceğine değinen Doç. Dr. Erkaya, şunları kaydetti:
"Sezaryenle doğan bebeklerde bağışıklık sistemi daha zayıf olur ve bu bebeklerde solunum sistemi hastalıkları daha fazla görülür. Yine ameliyata bağlı annenin geç hareket etmesi, buna bağlı özellikle bacaklarda pıhtı oluşumu bazen de akciğere pıhtı atması dolayısıyla annenin hayatında ölüme kadar götürebilecek risklere yol açılabilecek bir cerrahi yöntem olduğunu unutmamak gerekir. Çok zorunlu olmadığı sürece, bir anne adayının tercih etmesi gereken doğum yöntemi, normal doğumdur."
DOĞUMLARIN YARISI SEZARYEN
Doç. Dr. Salim Erkaya, şu anda Türkiye'deki her 100 doğumdan en az 50'sinin sezaryenle gerçekleştiğini, bunun da kabul edilebilir bir oran olmadığını vurguladı. Doç. Dr. Erkaya, ilk etapta olmasa bile uzun vadede bu oranın yüzde 15'e çekilmesi gerektiğini, hem anne hem de bebek sağlığı için normal doğumun özendirilmesi gerektiğini belirtti.
Kongre, 20 Kasım'da sona erecek.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!