Diyetisyen Ulu: Doğru tercihlerle yılbaşı sofrasının tadını çıkaralım

Güncelleme Tarihi:

Diyetisyen Ulu: Doğru tercihlerle yılbaşı sofrasının tadını çıkaralım
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2017 12:49

Diyetisyen Ulu: Doğru tercihlerle yılbaşı sofrasının tadını çıkaralım

Haberin Devamı

Vahit İŞBAŞARAN/ LÜLEBURGAZ (Kırklareli),(DHA)-KIRKLARELİ'nin Lüleburgaz ilçesinde diyetisyeni Beyza Ulu, "Doğru tercihler ile hem yılbaşı sofrasının tadını çıkarıp, hem de yeni yıla sağlıklı bir başlangıç yapmak sizin elinizde" dedi.

Diyetisyen Beyza Ulu, yılbaşı gecelerinde yılın en görkemli sofralarının hazırlandığını belirterek, "Bu yüzden yılbaşı geceleri genellikle diyetlerin unutulduğu, mide şikayetlerinin en çok yaşandığı ve vücut için tehlike çanlarının çaldığı zamanların başında gelir. Halbuki doğru tercihler ile hem yılbaşı sofrasının tadını çıkarıp hem de yeni yıla sağlıklı bir başlangıç yapmak sizin elinizde. Öncelikle bir gece öncesinde ılık bir duş almalı ve ertesi gecenin uzun süre uykusuzluk ile geçebileceğini düşünerek mümkün olduğunca erken saatte uyumalıyız. Güne yarım limon sıkılmış 1- 2 bardak suyu içerek başlamalıyız. Bu şekilde sindirim sisteminizi çalıştırmak daha kolaylaşır. Akşam nasılsa çok yiyeceğim düşüncesiyle yapılacak en büyük hata günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı atlamaktır. Güne mutlaka hafif bir sabah kahvaltısıyla başlayın. Kahvaltıda akşamı da düşünerek daha az yağlı daha çok posalı bir menü tüketmek daha doğru bir tercihtir. Mutlaka kahvaltıda 1-2 dilim tam tahıllı ekmek, 1-2 kaşık lor peynir veya 2 parmak kalınlığında az yağlı peynir, 1 haşlanmış yumurta ve bol dereotu, maydanoz, roka gibi bol yeşillikli sebzelerin bulunduğu öğün tüketilmelidir. Sabah kahvaltınızı çok erken saatte yaptıysanız sabahla öğlen arası bir küçük ara öğün tercih edebilirsiniz. Öğlen yemeğinde lif içeriği yüksek besinleri tercih edebilirsiniz. Örneğin, öğle yemeğinde çorba, yağsız yoğurt, salata veya ton balıklı salata ya da etsiz pişirilmiş sebze yemeği ile yağsız yoğurt, salata uygun olabilecek alternatiflerdir. Öğün atlamamalı mutlaka 2-3 saat aralıklar ile hacim olarak küçük ama besin öğeleri bakımından kaliteli ara öğünler tüketmelisiniz. Bu ara öğüne yeşil çayın eşlik etmesini sağladığınız takdirde metabolizmanızı canlı tutarsınız. Akşam yılbaşı sofralarının ihtişamından etkilenmemek için mutlaka akşam yemeğinden önce ara öğün alternatiflerinden birini tüketmeli, geceye aç karnına başlamamalısınız" dedi.

Yılbaşı sofrasının bütün akşam orada duracağını belirten Ulu, "Bu yüzden öncelikle acele etmeyin, yemekler bir yere gitmiyor ve aç kalmayacaksınız. Açılış yemeği olarak öncelikle zeytinyağlı sebze yemeklerini veya sebze mezelerini tercih edin. Eğer böyle bir şansınız yoksa sebzeli salatalar veya sebze çorbaları da alternatif olarak tercih edilebilir. Yılbaşı sofrasında kızartma veya kavurma yöntemi yerine haşlama, ızgara, buğulama ya da fırında pişmiş besinleri tercih edin. Kırmızı et yerine tavuk, balık ya da hindi tüketin. Bu etlerin görünen yağlarını tüketmeyin. Tatlısız olmaz diyorsanız kabak veya incir tatlısı gibi meyve tatlılarını veya sütlü tatlılarını tercih edin. Tabi ki en güzeli meyvenin kendisini yemektir. Alkol içecekseniz, bu tüketiminizi aç karnına yapmamanız gerektiğini aksi takdirde alkolün kan şekerinizin ani yükselmesine ve ardından hızlıca düşmesine neden olabileceğini bilmelisiniz. Alkol tüketimlerinizi mutlaka kaliteli protein içeriği olan yoğurtlu mezelerle ve az yağlı peynirlerle yapmaya çalışın. Ve unutmayın ki rakı, viski, votka gibi içkilerin alkol oranları şarap ve biraya göre daha yüksektir. Bu yüzden 1-2 kadeh şarap en güzeli. Alkol alacaklara küçük bir önerim daha var; en azından içtiğiniz alkol kadar su içmeye çalışın ki bu yöntem alkol tüketimini düşüreceği gibi alkolün yan etkilerini azaltır ve vücudunuzun fazladan ödem bağlamasını önler" diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!