Diyarbakır'da trafik ışıklarındaki çift dilli sesli uyarı, engellileri memnun etti

Güncelleme Tarihi:

Diyarbakırda trafik ışıklarındaki çift dilli sesli uyarı, engellileri memnun etti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2016 12:01

Diyarbakır'da trafik ışıklarındaki çift dilli sesli uyarı, engellileri memnun etti

Haberin Devamı

Canan ALTINTAŞ- Serdar SUNAR/ DİYARBAKIR, (DHA) - DİYARBAKIR Büyükşehir Belediyesi, kentin 6 kavşak noktasındaki trafik ışıklarına görme engelliler için Türkçe ve Kürtçe anons yapan sesli uyarı sistemi kurdu. Altı Nokta Körler Deneği Başkanı Akif Karataş, kentte 9 bin görme engellinin bulunduğunu belirterek, uygulama sayesinde karşıdan karşıya rahatça geçebileceklerini söyledi.
Büyükşehir Belediyesi, görme engelli vatandaşların trafikte güvenli bir şekilde karşıdan karşıya geçmesi için kentte yeni bir uygulama başlatarak, kavşaklara sesli Türkçe-Kürtçe uyarı sistemi kurdu. Yeşil ve kırmızı ışıklarda görme engelli vatandaşların durma ve yürüme durumlarına göre Türkçe ve Kürtçe komutlar veren sesli sistem, kentin değişik noktalarındaki 6 kavşakta hayata geçirildi.
Altı Nokta Görme Engelliler Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Akif Karakaş, uzun yıllardır bu uygulamaya özlem duyduklarını söyledi. Daha önce talepte bulundukları sistemin yeni kurulmasına sevindiklerini söyleyen Karakaş, "Yeni atanan Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Cumali Atilla'ya bu talebimiz ilettik. Talebimizi dikkate alkan Başkan Atilla, 1 ay gibi kısa bir sürede hayata geçirdi. Böyle güzel bir uygulamanın Diyarbakır'da olması biz görme engellilerce son derece olumlu karşılandı. Artık bağımsız bir şekilde karşıdan karşıya geçmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bizim en büyük isteğimiz Diyarbakır'ın engelliler için erişilebilir bir şehir olmasıdır. Son 1 ay içerisinde yapılan çalışmalarda bizler içinde umut vad ediyor. Diyarbakır'da resmi kayıtlara göre 9 bin görme engelli var. Ben bizlere bu hizmeti ilimize kazandırdığı, bizlere karşıdan karşıya bağımsız geçirme şansı verdiği için başta Cumali Atilla beye teşekkür ediyorum. Şu an için 6 kavşakta bulunmakta ama 52 kavşağa bu sistem yerleştirilecek, diğer bir özelliği ise Türkçe, hem Kürtçe konuşması. İl dışından gelen köyden gelen, Türkçe bilmeyen bazı vatandaşlarımız var. Bu uygulama onlar için de büyük bir kolaylık arz ediyor. Bu özelliği gerçekten önemli" dedi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin resmi internet sitesinden konu ile ilgili yapılan açıklamada, görme engelli vatandaşların sinyalizasyon sistemini kullanarak kavşaklarda güvenli bir şekilde karşıdan karşıya geçişlerini sağlamak amacıyla çalışma yürütüldüğü belirtilerek, sesli uyarı sisteminin Dağkapı, Çamlıca, Ofis, Oryıl, Bediüzzaman Camii ve Kiptaş Lisesi Kavşağı'na kurulduğu belirtildi. Açıklamada, “Bu kavşaklarımızda yayalar için yeşil yandığında çift dilli Türkçe-Kürtçe olarak 'lütfen geçiniz', kırmızı ışık yandığında yine çift dilli olarak 'lütfen bekleyiniz' anonsu yapılmaktadır. Işık süreleri boyunca anons ses seviyesi artarak tekrar edilmektedir. 6 adet kavşakla başlayan çalışmamız bütün kavşakları kapsayacak şekilde devam edecektir. Engelli vatandaşlarımızın trafikte daha rahat hareket etmelerini sağlamak için çalışmalarımız sürüyor" denildi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!