Diyarbakır'da 8 bin 580 kayıtlı işsiz var

Güncelleme Tarihi:

Diyarbakırda 8 bin 580 kayıtlı işsiz var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2007 11:23

Diyarbakır'da 8 bin 580 kayıtlı aktif işsiz iş arıyor.

Haberin Devamı

Türkiye İş Kurumu Diyarbakır Müdür Yardımcısı Mustafa Kurttekin yaptığı açıklamada, Diyarbakır'da 2007 Kasım ayı itibariyle İş-Kur'da kayıtlı aktif işsiz sayısının bin 574'ü kadın olmak üzere 8 bin 580 olduğunu söyledi.

İşsizliğin yoğun yaşandığı iller arasında yer alan Diyarbakır'da ağırlığı özel sektör olmak üzere son bir yılda 439 kişinin işe yerleştirildiğini belirten Kurttekin, 263 özürlüye de özel sektörde iş imkanı sağladıklarını söyledi,
Diyarbakır'da kamuya eleman alımının kısıtlı olduğunu, özel sektör yatırımlarının da bölgede az olduğunu ve işçi taleplerinde kalifiye elemana eğilimin arttığına değinen Kurttekin, meslek okullarının istihdam için öneminin her geçen gün arttığını ifade etti. Kurttekin şöyle dedi:
“Kamu Personeli Seçme Sınavının uygulanması ile birlikte İş-Kur'un işleyişi de değişti. 2000 yılından bu yana ilgili kurumlar işçi ihtiyaç sayısını işgücü talep formu ile birlikte bağlı bulunduğu ilin İş-Kur'una bildiriyor. İlgili İş-Kur da bu talepleri Başbakanlık basın merkezine göndererek resmi gazetede yayınlanmasını sağlıyor. İlan yayınlandığı günden itibaren ülke genelinde 81 ilde İş-Kur sayfalarında 15 gün süresince bekletiliyor. İlanda belirtilen kriterlere uyan kişiler İş-Kur'a müracaat ediyor.

Haberin Devamı

KPSS'de de en yüksek puanı alan ihtiyacın iki katı kadar kişinin isim listesi internette açıklanarak o kurumda mülakata hak kazandığı belirtiliyor. Kamuda teknik eğitimi almış kişilerin istihdamına yönelik bir eğilim söz konusu. Meslek okullarının önemi burada ortaya çıkıyor. Kısa yoldan meslek sahibi olmak isteyenler meslek liselerine yönelmeli. KPSS sınavından da yüksek bir puan alarak daha kolay meslek sahibi olabilirler.”
Kurttekin, açık ilanla başka şehirlerde işe yerleştirilenlerin de olduğunu, insanların iş sahibi olabilmek için yaşadıkları yeri değiştirebildiklerini, Diyarbakır'dan da çok sayıda kişinin başka şehirlerde işe yerleştirildiğini söyledi.

TELEFONLA BAŞVURU
Kuruma başvuruda bulunan çok sayıda kişinin iş bulma ümidini yitirerek başvurularını yenilemediğini ifade eden Kurttekin, “İlkokul, ortaokul ve düz lise mezunlarının iş bulmaları meslek lisesi mezunlarına göre daha da güç. İlkokul ve ortaokul ile düz lise mezunlarından iş bulma ümidini yitirerek başvurusunu yenilemeyenler var. İşsizlerin bir kısmı iş bulabilme ümidiyle İş Kur'daki başvuru kaydını yeniliyor. Büyük bir kısmının kaydı yenilenmediği için siliniyor. Bu nedenle İş-Kur'a kayıtlı aktif işsiz sayısı Diyarbakır'daki gerçek işsizlik potansiyelini göstermiyor” dedi.

Haberin Devamı

İş arayanların İş-Kur'a yaptıracakları kayıtla iş takiplerini daha yakından yürütebileceklerini ifade eden Kurttekin, vatandaşların kayıt yenilemek için veya iş sormak için ücretsiz 180 numaralı telefonu arayabileceğini belirtti.

Kurttekin, istihdamı artırmak ve iş arayanlara gereken kalifiyeyi kazandırmak amacıyla Dünya Bankasının finansmanlığı ve İş-Kur'un aracılığı ile yılın belirli dönemlerinde meslek kursları düzenlediklerini ifade etti.
Geçen yıl 444 kişinin mesleki eğitim kurslarından faydalandığını anlatan Kurttekin, şöyle dedi:
“Eğitime katılan ve sertifika almaya hak kazananlar iş bulma anlamında eğitim almayanlara oranla avantajlı duruma geliyor. Bu kurslarımızı özürlülere ve engellilere yönelik de düzenleniyoruz. Bu eğitimler çerçevesinde 70 engelli etkin sekreterlik, konfeksiyon kalıpçılığı ve bilgi işlem alanında eğitimlerini tamamladı. Diyarbakır E Tipi ve Lice Kapalı cezaevlerinde kalan 80 mahkuma elektrik, boya badana, karo fayans gibi alanlarda eğitim veriliyor.”
Kurttekin, kamu ve özel sektörün engelli ve eski hükümlü çalıştırmaları yönündeki takiplerinin de sürdüğünü kaydederek, 50 personelin üzerinde işçi çalıştıran kamu ve özel sektörün engelli ve eski hükümlü çalıştırma mecburiyeti bulunduğunu ve çalışmalar sonucu 263 özürlünün kontenjanında açık bulunan özel sektöre yerleştirildiğini bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!