DİSK: Oylanacak paket toplumsal uzlaşmaya değil kutuplaşmaya dayalı

Güncelleme Tarihi:

DİSK: Oylanacak paket toplumsal uzlaşmaya değil kutuplaşmaya dayalı
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2017 15:13

DİSK: Oylanacak paket toplumsal uzlaşmaya değil kutuplaşmaya dayalı

Haberin Devamı

İstanbul, 24 Mart (DHA) - DİSK Genel Başkanı Kani Beko, anayasa değişiklik paketi hazırlanırken, "hiçbir emek ve meslek örgütüne" danışılmadığına işaret ederek, referandumda oylanacak paketi "toplumsal uzlaşmaya değil kutuplaşmaya dayalı" diye nitelendirdi.
Beko yaptığı açıklamada, "Sadece DİSK'in değil hiçbir emek ve meslek örgütünün, sendikanın, demokratik kitle örgütünün ve hatta siyasi partilerin fikri alınmadan 15 günde alelacele bir Anayasa hazırlandı. Dünyada bu kadar hızlı bir Anayasa değişikliğinin bir örneği daha yoktur" dedi ve ekledi:
"TBMM'den olağanüstü bir hızla, medyadan, hatta vekillerden kaçırarak, muhalefeti susturarak, hukuka aykırı açık oylamalarla, kavga gürültü içinde geçirilen bu Anayasa değişikliği paketi, toplumsal uzlaşmaya değil kutuplaşmaya dayalıdır. Toplumsal uzlaşma metni olması gereken anayasa, antidemokratik yöntemlerle hazırlanmıştır. Paketin sadece hazırlanışı değil içeriği de antidemokratiktir. Bu Anayasa'da işçiler yoktur, köylüler yoktur, emekliler yoktur, işsizler yoktur."
Açıklamasını, "İşçiler olarak güveneceğimiz bağımsız bir yargının ve demokratik haklarımızın güvence altına alınması bizler için yaşamsal öneme sahiptir" diyerek sürdüren Beko, "Ülkenin büyük bir çoğunluğunun hiçbir talebine yanıt vermeyen bu Anayasa paketini, memleketin ve işçilerin geleceği açısından tehlikeli buluyoruz" dedi ve şöyle devam etti:
"İşçiler olarak daha önce hangi partiye oy vermiş olursak olalım, bu kez memleketimizi yönetenlere hep beraber bir uyarıda bulunma şansımız var. Bugüne kadar tek bir partide birleşemeyen işçiler, haklarını korumak için birleşip 'hayır' diyerek güçlerini gösterebilir. İşte bu nedenle DİSK olarak tüm işçilere sesleniyoruz:
"Tek bir kişiye, tek bir imzayla sendikaları kapatma, grevleri yasaklama, kıdem tazminatını kaldırma, toplu iş sözleşmelerini askıya alma, "gerektiğinde” ücretleri dondurma yetkisi veren Anayasa'ya hayır diyelim.
"Dünyada ücretler açısından en alt sıralarda olmaya hayır diyelim.
"Dünyanın en uzun süre çalıştırılan işçileri olmaya hayır diyelim.
"İçinde işçilerin hakları olmayan Anayasa'ya hayır diyelim.
"Taşeron işçilerinin her seçimde kandırılmasına hayır diyelim.
"15 yılda 17 bin işçinin iş cinayetine kurban edilmesine hayır diyelim.
"Kıdem tazminatımızın kaldırılması planlarına hayır diyelim.
"İş mahkemelerine başvuru hakkımızın ortadan kaldırılmasına hayır diyelim.
"Kiralık işçilik adı verilen köle ticaretine hayır diyelim.
"Grev yasaklarına, sendikalı olmanın önündeki engellere hayır diyelim.
"Biz borçlanarak yaşamakta zorlanırken, zorunlu BES kesintisine hayır diyelim.
"İşsizlik Fonu'nun Varlık Fonu yoluyla, yok edilmemesi için hayır diyelim.
"İşsizlik Fonunda biriken ve işsizlere ödenmeyen paraların, yani işçilerin parasının 'teşvik' ve 'Varlık Fonu' adı altında patronlara peşkeş çekilmesine hayır diyelim.
"Hangi partiye oy verirsek verelim, hangi lideri seversek sevelim, mesele işçilerin ve memleketin geleceği ise bu sefer hep beraber hayır diyelim."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!