Dinozorları yok ettiği düşünülen asteroit NASA tarafından aklandı

Güncelleme Tarihi:

Dinozorları yok ettiği düşünülen asteroit NASA tarafından aklandı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2011 09:58

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 65 milyon yıl önce dinozorları yok ettiğine inanılan asteroitin aslında suçsuz olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

İlk kez 2007 yılında Nature dergisinde yayımlanan teoriye göre, dinozorların ölümünden asteroit kuşağındaki 298 Baptistina asteroit grubundaki bir gök cismi sorumlu tutulmuştu.

 

Ancak, NASA’nın WISE uyduyla elde edilen en son veriler, Mars ile Jupiter arasında yer alan asteroit grubunun dinozolarların yok olmasından sorumlu olmadığını savundu. NASA yetkilisi Lindsay Johnson dün yaptığı açıklamada, “WISE araştırma ekibinin yaptığı incelemeler sonucunda, dinozorların yok oluşu henüz tam olarak aydınlatılabilmiş değil” ifadesini kullandı.

 

NASA tarafından 2007’de ortaya atılan teori ise şöyle: Baptistina adını taşıyan asteroit, 160 milyon yıl önce Mars ile Jüpiter arasında bir başka asteroitle çarpıştı. Çarpışma sonucunda dağlar kadar büyük gök taşları uzay boşluğuna saçıldı. Bu parçalardan bir tanesi Dünya’ya çarparak, dinozorların yok olmasına neden oldu.

Haberin Devamı

 

DİNOZORLARI HANGİ METEOR YOK ETTİ?

WISE uydusunun sahip olduğu kızılötesi teleskop kullanılarak, Baptistina ailesine üye bin asteroitin üzerinden yansıyan Güneş ışınları analiz edildi. Elde edilen bulgular doğrultusunda, Dünya’ya çarpan parçanın koptuğu asteroitin 160 değil, 80 milyon yıl önce parçalanmış olduğu savı güçlendi.

 

NASA’nın California eyaletindeki Jet İtiş Gücü Laboratuarlarında görevli Amy Mainzer, “80 milyon yılın çarpışmada ortaya çıkan parçaların belli bir konum alması ve Dünya’ya düşmesi için yeterli zaman sunmadığını” belirtti. Asteorit kuşağındaki gök cisimlerinin Dünya’nın yörüngesine girmesi için, çok uzun bir zaman boyunca Jüpiter ve Satürn’ün çekim kuvvetlerinin etkisiyle yer değiştirmeleri gerekiyor.

 

Elde edilen bulgular, dinozorların 65 milyon yıl önce yok olduğu inanışını da belirsizliğe sürükledi. WISE uydusuyla yapılan çalışmanın başını çeken Joseph Masiero, “Asteroit kuşağındaki cisimlerin çeşitlerine göre aile ağacını çıkarıyoruz. Böylece birbirleriyle nasıl çarpıştıklarını ve karıştıklarını anlamaya çalışacağız” dedi.

Haberin Devamı

 

NASA’nın WISE programı gök haritasını çıkarmak için 2009’da başlatıldı. NASA, göğün iki kere haritasını çıkaran uydunun şu an “uyku modunda” olduğunu belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!