Dikkat! Pastanelerde baklava soygunu

Güncelleme Tarihi:

Dikkat Pastanelerde baklava soygunu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2016 14:47

Kilogramı 70 liradan satılan baklavanın 14 lirası kutuya gidiyor. Uzmanlar yapılan bu uygulamanın yasa ihlali olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

Pastane ve marketler, satışa sundukları baklavadan kutuların ağırlığı sayesinde haksız kazanç vurgunu yapıyor. Bugün gazetesinin haberine göre, 80 ile 200 gram arasında değişen bu kutuların ağırlığını da net ağırlığa ekleyen pastaneler, bu sayede 70 liraya sattıkları baklavadan 6 ila 14 lira fazladan kazanıyor. 1 kilo baklava aldığını sanan vatandaş ise evine 800 gram tatlı ile dönerken, günde ortalama 100 kilo baklava satan bir işletme ise bu oyun sayesinde 1.400 lira kazanç elde ediyor.

Daranın ayrı, net gramın ayrı tartılması gerektiğini söyleyen Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu,  Etiket, Tarife ve Fiyat Listeleri Yönetmeliği’ne göre ambalajın üzerine net ve brüt gramın ayrı olarak yazılması gerektiğini belirtti. Ağaoğlu şu bilgileri verdi: “Baklava kutularının maliyetinin vatandaştan çıkarılması mevzuata aykırıdır. Zaten bir ürünün maliyeti yapılırken onun ambalaj maliyeti de koyulmak zorunda. Hatta bu tür gıda ürünlerinin ambalajlarının üzerine son kullanma tarihinin de eklenmesi lazım. Ürünlerin fahiş fiyatla satılması tüketiciyi istismar etmektir. Yapılan bu uygulama yasanın ihlalidir.”

CEVİZ VE FISTIKLA AÇIĞI KAPATIYORLAR
Satış fiyatları son dönemde yükselen ceviz ve Antep fıstığı nedeniyle ürünlerine zam yapmak zorunda kalan tatlı üreticileri, düşen kârlarını bu yolla kapatmaya çalışıyor.

Ağaoğlu, “Ambalajlarda brüt ve net ağırlık ayrı ayrı yazılmalı. Kutu maliyitenin vatandaştan çıkarılması mevzuata aykırı” dedi.

BAKMADAN GEÇME!