DHA YURT BÜLTENİ-7

Güncelleme Tarihi:

DHA YURT BÜLTENİ-7
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2016 13:34

DHA YURT BÜLTENİ-7

Haberin Devamı

Genelkurmay Başkanı Akar ve komutanlar Şanlıurfa'da

GENELKURMAY Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Suriye sınırındaki birlikleri denetlemek üzere kuvvet komutanlarıyla birlikte Şanlıurfa'ya geldi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Suriye sınırındaki birlikleri denetlemek üzere Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ve 2'nci Ordu Komutanı Korgeneral Metin Temel ile birlikte Şanlıurfa'ya geldi. GAP Havalimanı'nda Vali Güngör Azim Tuna ve 5'inci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Hakkı Köseali tarafından karşılanan Orgeneral Akar ve komutanlar, Şanlıurfa Valiliği'ni ziyaret etti. Valilik Şeref Defteri'ni imzalayan Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Akar ile beraberindeki kuvvet komutanları bir süre makamda basına kapalı olarak Vali Tuna ile görüştü.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

---------------------------

- Valilik

- Komutanların gelişi

- Valinin komutanları karşılaması

- Akar'ın Valilik Şeref Defteri'ni imzalaması

- Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Ali LEYLAK-ŞANLIURFA-DHA)

================================

Adıyaman'da asayiş uygulamaları

ADIYAMAN'da polis, kentin giriş ve çıkışlarında oluşturduğu kontrol noktalarında şüpheli araçları durdurup kimlik kontrolü yaptı.

Adıyaman Emniyet Müdürlüğü ekipleri kentin Gaziantep, Diyarbakır ve Malatya karayollarında kontrol noktası oluşturdu. Ekipler, şüpheli araçları durdurup evraklarını kontrol ettikten sonra sürücü ve araçlarda bulunan kişilerin de kimlik kontrolünü yaptı. Özel harekat polislerinin de destek verdiği uygulamalarda herhangi olumsuzluğa rastlanmazken denetimlerin aralıksız sürdürüleceği belirtildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

---------------------------------

- Araçlarda arama yapılması

- Şüphelilerin kimlik sorgulaması yapılması

- Otomobiller ve kamyonetler aranması

- Güvenlik önlemi alınması

- Şüphelilerin üst araması

- Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Mahir ALAN-ADIYAMAN-DHA)

==========================================

Düğün gecesi arkadaşlarından damada 'işkence'

AFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı İlçesi'nde 'damat işkencesi' geleneği kapsamında, düğünün ardından arkadaşlarının gece yarısı evden çıkardığı damada, eşarp ve etek giydirildi. Yerdeki çöpler süpürtülüp, başında kırdığı yumurtalar pişirtilen damat, darbuka eşliğinde oynatıldı. Ardından acılı baklava yedirilen damat, sırtı yumruklanarak eve gönderildi.

Sandıklı'da düğünlerden sonra eğlence amacıyla uygulanan 'damat işkencesi' geleneği ilginç görüntüler oluşturuyor. Tarihi bilinmeyen ancak yıllardır süregelen gelenek dün akşam Niyazi ve Yağmur Sivrikaya'nın düğününün ardından da yapıldı. İlçe geleneklerine uygun olarak dün öğle namazından sonra başlayan düğün yemek ikramı, güvey başı ve gelin alma şeklinde devam etti. Akşam ise ilçedeki düğün salonunda düğün merasimi düzenlendi. Düğün sona erdiğinde gelinle damat Çakır Mahallesi'ndeki evlerine giderken, damadın arkadaşları gece yarısı eve gelerek Niyazi Sivrikaya'yı dışarı çıkardı.

BAŞINDA YUMURTU KIRILDI, ACILI BAKLAVA YEDİ

Geleneğe göre dışarı çıkan damada arkadaşları eşarp, etek ve kadın yeleği giydirdi. Bu şekilde, arkadaşlarının devirdiği konteynerdeki çöpleri süpüren damat daha sonra yere serilen bir kilim üzerine oturdu. Buraya küçük tüp, tava, yağ, yumurta ve ekmek getirilirken, bir arkadaşı damadın başında kırdığı yumurtaları tavaya doldurdu. Arkadaşının başına vurarak kırdığı yumurtaları tavada pişiren damat daha sonra yumurtayı kendi eliyle arkadaşlarına yedirdi, kalanını da kendi yedi. Sonrasında darbuka eşliğinde oynatılan Niyazi Sivrikaya'ya içine acı biber konulan baklava yedirildi. Yaklaşık yarım saat süren damat işkencesinin ardından Sivrikaya, sırtı yumruklanarak eve gönderildi.

Damadın arkadaşlarından Kadir Mangal, "İlçemizde uzun yıllardır damat işkencesi geleneği devam ediyor. Damadın arkadaşları tarafından düğün tamamlandıktan sonra damada çeşitli işkenceler yapılıyor. Niyazi kardeşimize de işkence yaptık" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

- Damat Niyazi Sivrikaya ve arkadaşı Kadir Mangal

- Dua yapılırken,

- Damada işkence yapılırken ve damadın arkadaşı Kadir Mangal röportaj

- 146 MB /// 04.34"

Haber- Kamera: Ahmet DAĞLI/SANDIKLI (Afyonkarahisar), (DHA) -

===========================================

Yaralı kediye üniversite öğrencileri sahip çıktı

BİNGÖL'de bir aracın çarparak yaralanmasına yolaçtığı sokak kedisine, Bingöl Üniversitesi'nde eğitim gören öğrenciler sahip çıktı.

Akşam saatlerinde Recep Tayyip Erdoğan Mahallesi'nde bulunan TOKİ konutlarının yakınından geçen bir yolda, plakası belirlenemeyen bir araç, yalonu karşısına geçmeye çalışan bir sokak kedisine çarptı. Uzun süre yol üzerinde kalan kediye ilk müdahaleyi, okullarından evlerine dönen Bingöl Üniversitesi'nde okuyan öğrenciler yaptı.

Veteriner Fakültesi 3'üncü Sınıf Öğrencisi olan ve kediye ilk müdahaleyi yapan Mustafa Bekmez, "Bingöl Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğrencisi olmama rağmen bu zavallı kediye hiçbir yardımım dokunmamaktadır. Zabıtayı aradık, belediyeyi aradık hiçbir yardım bulamadık. Veteriner fakültesinde de klinik yok. Bir an önce veteriner fakültesinin kliniğinin hazırlanmasını istiyoruz" dedi.

Kediye sahip çıkan öğrencilerden Eyüp Adıyaman da, kediyi yolda ayakları kırık ve kuyruğu ezik halde bulduğunu belirterek, "İnşaat Mühendisliği 3'üncü sınıf öğrencisiyim. Eve doğru giderken arkadaşlarım kediyi görmüşler. Ben de onlara yardım amacıyla geldim. Kediyi yolda arka ayakları kırık ve kuyruğu ezik halde bulduk. Gereken yerlere telefon açtık. İlk etapta bir şey yapamayacaklarını söylediler. Veteriner fakültesine ulaştık, durumu ilettik. Yardım edeceklerini söylediler. Kediyi bu halde görünce yolda bırakmak istemedik. Bingöl Üniversitemiz'in veteriner fakültesi var ama kliğini yok. Kliniği olmadığı için hiçbir şekilde buna yardımcı olamıyorlar. Bununla ilgili gereğinin yapılmasını istiyoruz" diye konuştu.

Daha sonra Bingöl Belediyesi'nden gelen bir ekip, tedavi etmek üzere yaralı kediyi üniversite öğrencilerinden aldı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

Yaralı kediden detaylar

Öğrencilerin Röportajı

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Aziz ÖNAL-Mesut BUDRAÇ/BİNGÖL, (DHA)-

========================================

Şanlıurfa'da 'Uluslararası Göç Zirvesi' başladı

ŞANLIURFA Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatınca (UCLG-MEWA) düzenlenen 'Uluslararası Göç Yönetimi Zirvesi' başladı.

UCLG-MEWA Sosyal İçerme Komitesi Eş Başkanlığı'nı yürüten Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde Uluslararası Göç Yönetimi Zirvesi bir otelde başladı. Zirvenin ilk gününde 'Göç Yönetiminde Yerel Düzeyde Koordinasyonu Güçlendirme Çalıştayı' yapıldı.

UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman, zirvenin en çok sığınmacı barındıran Şanlıurfa'da yapılmasının önemli olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Türkiye'deki derneklerin yüzde 1.5'i, vakıfların ise yüzde 0.5'i insan hakları ve savunuculuğu alanında çalışma yapıyor. Göçün küresel bir sorun haline geldiği günümüzde 3 milyon Suriyelinin yaşadığı bu ülkede, bu oranın daha da yüksek olması gerekir. Bunun için sivil toplum kuruluşlarının sayısının yasal düzenlemeyle tekrar gözden geçirilmesi ve kapasitesinin artırılması gerekiyor. Bölgemizde göç yönetimi kavramının içini dolduracak çalışmalarla farkındalık oluşturmak durumundayız. Göçü bizim için yönetilemez kılan sorunları irdeleyip çözümler üretmeliyiz. Göç yönetiminde birincil sorunların, sağlıksız kayıtta, farklı paydaşların iletişim konusundaki kopukluğundan kaynaklandığını söyleyebiliriz. Diğer yandan göç yönetiminin sadece uluslararası ilişkilerle çözülmesi gerektiğine yönelik bakış açısı sürecin tıkanmasına neden olmaktadır. Oysa günümüzde kamu kuruluşları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları bu konunun bizatihi yereli ilgilendiren bir konu olduğunu yaşayarak görmektedir."

Zirve, açılış konuşmalarının ardından 'Göç Olgusunda Kadın', 'Suriyeli Mülteciler ve Uyumu' ve 'Şanlıurfa'nın Suriye Krizindeki Vizyonu' konularında yapılan sunumlarla devam etti. 26 ülkeden, 300 yetkilinin katılacağı zirve 4 gün sürecek.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

-----------------------------------

- Toplantıya katılanlar

- Çalıştayın başlaması

- Mehmet Duman'ın konuşması

- Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Ömer PINAR-ŞANLIURFA-DHA)

=======================================

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!