Devrim uyduları

Güncelleme Tarihi:

Devrim uyduları
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2010 00:00

İlk yerli uydu projesi Türksat 5A’da yaşananlar, sinemaya da uyarlanan “Devrim Arabaları” projesinde 23 mühendisin başına gelenleri anımsatıyor. 2005 yılında 22 mühendisle başlayan projede bugün 16 mühendis kalırken, bunların dördüne de başka görevler verildi.

TÜRKİYE’nin ilk yerli uydusunu 2014’te üretmeyi hedefleyen ve 22 mühendisle 2005 yılında çalışmalara başlayan Türksat’ta yaşananlar, “Devrim Arabaları” projesinde 23 mühendisin başına gelenleri anımsatıyor.

Osman Dur’un Genel Müdür olduğu 2005 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye’nin ilk yerli uydusunu üretme görevi Türksat’a verildi. O dönemde çalışmalara başlandı ve Türksat 3A’nın teknoloji transferi ve eğitim projesi için seçilen 22 mühendis Fransa’ya eğitime gönderildi.

Bu mühendisler daha sonra Türkiye’de tasarım test ve montaj merkezini kuracak ve 2014 yılında ilk yerli uyduyu tasarlayacaktı.

Görev değişikliği

Ankara Hürriyet’in Türksat’a yakın kaynaklardan aldığı bilgiye göre, 2007 yılında Türksat’ta yaşanan görev değişikliği projeyle ilgili sıkıntıların başlangıcı oldu. İstifa eden Genel Müdür Osman Dur’un yerine Sosyal Sigortalar Kurumu’ndan gelen Özkan Dalbay, bazı mühendislerin tepkisini çekti.

İstifalar peş peşe

Projenin başlangıcında ‘Team leader’ olarak görev alan Dr. Doğan Çelik, ekibi tarafından yapılan çalışmaların Türksat AŞ tarafından ciddiye alınmadığı gerekçesiyle görevinden ayrılarak, ABD’ye döndü. Kurum içindeki uygulamalardan dolayı, projenin gerçekleşme imkanının kalmadığını düşünen mühendisler, Çelik’in ardından birer birer istfifa etmeye başladı.

Bu proje bitmez dedi

Aynı zamanda Genel Müdür yardımcısı olan bir mühendis Fransa’da aldığı eğitimin ardından Türkiye dönüşünde görevden alınırken, genel müdür yardımcısının yerine getirilen yine Fransa’da eğitim almış mühendislerden yeni proje direktörü de ‘proje bu şartlarda gerçekleşmez’ diyerek, istifa etti. O dönemde ulusal uydu entegrasyon merkezi kurulmasından sorumlu olan bir profesör de, üç yıllığına Almanya’ya gönderildi.

Yeni istifalar yolda

Yine Fransa’da eğitim almış üç mühendis de geçtiğimiz günlerde kendilerine baskı uygulandığını öne sürerek, Türksat’la yollarını ayırdı. Öte yandan geriye kalan 16 mühendisten dördü de ilgisiz birimlere kaydırıldı.
İddialarla ilgili soruları yanıtlayan Türksat AŞ Genel Müdürü Özkan Dalbay ise, bazı mühendislerin görevinden ayrıldığını doğrularken, şunları söyledi:

2012’de başlayacağız

“Ben göreve geldikten sonra iki kişi ayrıldı, biri ABD’ye gitti, bir TÜBİTAK Uzay birimindeki görevine geri döndü. Belki iki üç kişi daha ayrılmış olabilir. Şu an hatırımda yok. Ama bir uydu zaten 22 kişiyle yapılmaz. O bir başlangıçtı. Önümüzdeki günlerde 50 kişilik bir kadro ilanı yapacağız. Uydu süreci planladığımız takvime göre işliyor. Uydu Entegrasyon Merkezi de, TAI’nın sorumluluğunda önümüzdeki günlerde temeli atılacak. 2012’de uydu yapımına başlayacağız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!