Derbide Fenerbahçe golü yediğinde stadyumda sigara yasağına kim uyar

Güncelleme Tarihi:

Derbide Fenerbahçe golü yediğinde stadyumda sigara yasağına kim uyar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2007 00:00

Philip MorrisSa Genel Müdürü Turhan Talu, "Sigara yasaklarını yeniden düzenleyen ve TBMM Genel Kurulu’nda yakında görüşülecek olan 60 maddelik tasarının 53 maddesini destekliyor, 7 maddesinde değişiklik istiyoruz" dedi. Talu, "Tasarı açık tribünde bile sigara içilmesini yasaklamayı öngörüyor. Fenerbahçe Galatasaray’dan gol yerse, yasağı kim dinler" diye sordu.

SABANCI Holding’in yüzde 25 ortaklığıyla Türkiye’de sigara üretimi yapan Philip MorrisSa’nın Genel Müdürü Turhan Talu, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek ve sigara içilen alanlarla ilgili yeni düzenlemeler öngören yasa tasarısında 60 maddenin 53’ünü desteklediklerini, 7’sinde ise bazı değişiklikler istediklerini söyledi. Turhan Talu, "Örneğin stadyumda, cami bahçesinde ve hastane bahçesinde sigara içilmesinin yasaklanması öngörülüyor. Ben Fenerbahçeliyim. Bir derbi maçında Galatasaray Fenerbahçe’ye golü attığı anda böyle bir yasağa uymak mümkün mü? Kapalı alanlardaki yasaklara asla itirazımız yok. Oysa stadyum gibi açık alanda sigaranın dumanını rüzgar alır götürür" dedi. Talu, bayilere verilen teşvikleri ortadan kaldıran maddenin bir benzerinin daha önce Danıştay tarafından Anayasa’ya aykırı bulunduğunu belirtti.

BİZİ HİÇ DİNLEMEDİLER: AKP Hükümeti’nin attığı her adımda tarafları mutlaka dinlediğini hatırlatan Turhan Talu, sigara yasaklarıyla ilgili yeni düzenleme öngören ve TBMM Genel Kurulu’nda yakında görüşülecek olan yasa tasarısında aynı tutumu göremediklerini vurguladı. Talu, "Türkiye’de 18 yaşın üstündekilerin yüzde 35’i, yani 13-14 milyon kişi sigara kullanıyor. Hem bu kesimi, hem de üreticiler olarak bizi konunun tarafı olarak görüp, görüşlerimizi almalıydılar. Tasarı komisyonlarda görüşülürken bizim görüşlerimize hiç başvurulmadı. Sigara yasaklarına toptan karşı çıkmamız söz konusu değil. Tasarıda 60 madde var. Bunların 53’ünü destekliyoruz. Mümkünse tasarının 7 maddesinin yeniden görüşülmesini sağlamak üzere alt komisyona gönderilmesini bekliyoruz" diye konuştu.

AÇIK HAVANIN GEREKÇESİ NE: Turhan Talu, söz konusu tasarının 2’nci maddesinde, kamu ve özel işyerlerinde, açık alanları da dahil olmak üzere spor, kültür, sanat ve eğlence merkezleri gibi diğer kamuya açık alanlarda sigaranın yasaklanmasının öngörüldüğüne dikkat çekerek, "Kamu sağlığı otoritelerinin pasif içicilikle ilgili vardığı sonuçların, insanların kendi inisiyatifleri dışında bulunması gereken yerlerle sınırlı olması ve bu mekanlara yönelik olarak sigara içme konusunda düzenleme yapmanın yeterli olduğuna inanıyoruz. 18 yaşından küçüklere yönelik olarak tasarlanmış ve güvenlik endişesi olan yerler gibi çok özel durumlar hariç olmak üzere açık havada sigara içilmesine yönelik getirilen kısıtlamaya gerekçe göremiyoruz. Ayrıca bu konu Kabahatlar Kanunu’nda da bu şekilde düzenlenmiştir" yorumu yaptı.

CAMİ, HASTANE BAHÇESİ, STAT: İlgili maddenin cami, kilise bahçesi, hastane bahçesi ve stadyumların açık tribünlerinde de sigara kullanımını yasaklamayı öngördüğüne işaret eden Turhan Talu, şöyle konuştu: "Camide cenazeniz var. Yaşadığı acıyla sigara içene, ’cami bahçesinde içemezsin’ demek ne kadar gerçekçi olur. Örneğin, stadyumların açık tribünlerinde tuttuğu takım gol yiyen tiryaki bir seyircinin sigara içmesine nasıl engel olabileceksiniz. Biz stadyumların kapalı bölümlerinde sigara içilmesinin yasaklanmasından yanayız. Hatta Fenerbahçe Stadı’nın kapalı bölümü için sigara içme odası yapmaya da hazırız."

Markamızı kullanmadan ’sosyal sorumluluk’ projesine girelim

PHILIP MorrisSa Genel Müdürü Turhan Talu, sigarada yeni yasaklar öngören yasa tasarısının tanıtım-sponsorlukla ilgili bölümüne dönük önerilerini şöyle özetledi:

MADDE 3/1: Bu madde tütün ürünlerinin ve üretici firmaların isim, marka veya alametleri kullanılarak her ne suretle olursa olsun reklam, tanıtım yapamayacağı ayrıca, tütün ürünleri üreten ve pazarlamasını yapan firmaların marka-işaretlerini kullanarak destek olamayacağı öngörülüyor.

YORUMU:
Turhan Talu, "Sigara üreticileri, sosyal sorumluluk kapsamında destekledikleri kurumların yanısıra, sosyal, kültürel ve toplumsal projelere de büyük ölçüde katkı sağlıyor. Bu tür girişimlerde firma ve ürün markaları kullanılmıyor" dedi.

ÖNERİSİ: Talu’nun ilgili madde önerisi de şöyle: "Tütün ürünlerinin ve üretici firmaların isim, marka veya alametleri kullanılarak her ne suretle olursa olsun reklam ve tanıtımı yapılamaz. Ayrıca, tütün ürünleri üreten ve pazarlamasını yapan firmalar, her ne suretle olursa olsun hiçbir etkinliğe tütün ürünlerinin marka ya da işaretlerini kullanarak destek olamaz."

O maddeyi Danıştay Anayasa’ya aykırı bulup iptal etmişti

TURHAN Talu, sigarada yeni yasaklar öngören tasarının 3/4’üncü maddesine dikkat çekerek, şöyle konuştu:

Söz konusu madde, tütün mamulleri sektöründe faaliyet gösteren firmaların ürettiği ve pazarlamasını yaptığı tütün ürünlerinin bayilere ve tüketicilere teşvik, eşantiyon, promosyon, bedelsiz veya yardım olarak verilmelerinin yasaklanması teklif ediliyor.

Oysa bayilere verilen teşvikler üreticilerin kendi markalarının rekabet gücünü artırmak amacıyla kullandıkları yasal araçlardır. Danıştay 13’üncü Dairesi, Efes Pilsen’in açtığı bir davada bayilere uygulanan ticari programlara ve teşviklere yönelik yasakların Anayasa’nın 48’inci maddesine aykırılık teşkil ettiğine kanaat getirerek iptal etmiştir.

Fiyatlarımızı duyurmaya izin verin, müşteri doğru bilgi alsın

TURHAN
Talu, sigarada fiyat artışlarının olduğu dönemlerde bayilerle müşteriler arasında sürekli tartışmalar yaşandığını belirterek, "Ürünlerimizin amblem ve logolarını kesinlikle kullanmadan sadece fiyatlarımızı zam dönemlerinde gazeteler yoluyla duyurmamıza izin verilmeli. Bunun sınırlarını Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu belirlemeli" dedi.

Sağlık merkezlerinde sigara satışını biz de istemiyoruz

TURHAN
Talu, "Sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde sigara satışının yasaklanmasının öngörüldüğünü" vurgulayarak, bu maddeyi şöyle yorumladı: "18 yaşından küçüklere tütün mamulleri satışını engellemeye yönelik tüm kısıtlamaları destekliyoruz. İlk ve orta dereceli öğretim kurumları ve sağlık merkezleri gibi alanlarda sigara satışının yasaklanmasından da yanayız. Ancak, açık hava kültür ve spor merkezleri, 18 yaşın üzerindeki yetişkinlerin devam ettiği üniversitelere yönelik kısıtlamalara anlam veremiyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!