Denizli'de FETÖ/PDY davaları Tavas Çatı Yapılanması'yla başladı

Güncelleme Tarihi:

Denizlide FETÖ/PDY davaları Tavas Çatı Yapılanmasıyla başladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2016 17:12

Denizli'de FETÖ/PDY davaları Tavas Çatı Yapılanması'yla başladı

Haberin Devamı

Osman Nuri BOYACI - Ramazan ÇETİN / DENİZLİ, (DHA)- DENİZLİ'de 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik yürütülen soruşturmaların ardından hazırlanan ilk iddianame olan, örgütün Tavas yapılanmasına yönelik dava başladı. Dava için Denizli 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne dönüştürülen EGS Kültür ve Kongre Merkezi'ndeki ilk duruşmaya tutuklu 31 sanık ile tutuksuz yargılanan 38 sanıktan 34'ü katıldı. Duruşmanın ilk gününde kimlik tespitleri yapıldı, iddianame okundu.
Denizli EGS Kongre Merkezi'nde yapılan duruşma öncesi polis, geniş güvenlik önlemleri aldı. Denizli 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 31'i tutuklu, 3'ü firari toplam 72 sanığın terör örgütüne üye olmak suçundan 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davayı sanık yakınlarından üçer kişinin izlemesine izin verildi. EGS Kongre Merkezi önünde polis tarafından güvenlik şeridi oluşturuldu. Sanık yakınları üstleri aranarak içeri alındı. Sanıklar, Kocabaş Cezaevi'nden geniş güvenlik önlemleri altında duruşmaya getirildi. Duruşmayı izleyenlerin görüntü ve ses kaydı almalarına izin verilmedi.
TAVAS'TAKİ ÇATI ŞİRKET ASYA EĞİTİM HİZMETLERİ
Çatı iddianamede sanık olarak yer alan 72 kişinin örgütün ilçede mütevelli heyet oluşumuna, dershane, yurt, pansiyon ve okullardan oluşan eğitim ile ilçedeki kadın ve ışık evleri yapılanmasına katıldıkları, Tavas'taki yapılanmasını örgütün ilçedeki çatı şirketi olan Asya Eğitim Hizmetleri A.Ş. bünyesinde gerçekleştirdikleri, himmet toplama, örgüte üye kazandırma, mali destek gibi faaliyetleri organize olarak gerçekleştirdikleri öne sürüldü. İddianamede ayrıca, örgütün iki numaralı ismi, ABD imamı olduğu belirtilen İsmail Büyükçelebi'nin de 2014 yılında Tavas'a gelerek burada 60-70 kişinin katılımıyla toplantı yaptığına da yer verildi.
"TAVIR ALAN KÜÇÜK ESNAF YOK EDİLME NOKTASINA GETİRİLİYORDU"
İddianamede, ilçe düzeyinde ekonomik olarak üst düzeyde bulunan kimselerin örgüt hiyerarşisi içine dahil edildikleri, örgütün hiyerarşik yapı içerisinde tayine tabi olan üyelerinin dışarıdan ilçeye atandığı, ilçe teşkilatında ekonomik olarak güçlü olan ilçede söz sahibi kimselerin ekonomik faaliyetlerini idame ettirip güçlenmek adı altında örgütün işleyişine dahil oldukları, örgütün güçlü olduğu dönemde tavır alan küçük esnafın alınan kararla aforoz edilip yok edilme noktasına getirildiği, örgütün ekonomik olarak elinde bulundurduğu güçlü bireyler ile ilçede faaliyetlerine devam ettiği belirtildi. ABLALAR, İMAMLAR VE GİZLİ TANIK CESUR EFE
İddianamade, sanıklardan B.M. ve Ü.B.'nin Tavas ablası konumunda oldukları, Tavas imamının talimatları doğrultusunda faaliyet gösterdikleri belirtildi.
B.M.'nin Buldan ilçesinden atandığı, Ü.B.'nin eşi O.B.'nin örgüt adına himmet paralarını topladığı, örgütün Tavas'ta Fitnat Hanım Kız Öğrenci Yurdu, Ümmühan Duman Yurdu, Yasemin ve Emin Kardeşler Gündüz Bakım Evi isimli üç kurumun kadın yapılanmasındaki en önemli ayağı oluşturduğu, Y.M.'nin örgüt içi hiyerarşide üst düzeyde olduğu, esnafa liderlik edip, sohbet grubu topladığı, örgütün Denizli yapılanmasındaki altı eyaletten biri olan Tavas'ta İ.K.'nin son imam olduğu da ayrıca iddianamede belirtildi. Özel İmbat Erkek Öğrenci Yurdu, Fitnat Hanım Kız Öğrenci Yurdu, Asya Meltem Körfez Dersanesi, Mehmet Efendi Pansiyonu, Ümmühan Duman Pansiyonu, Yasemin Emin Çocuk Bakımevi ve Asya Pansiyonu'nun örgütle bağı olduğu da iddianamede vurgulandı. İddianamede, etkin pişmanlıktan faydalanan tutuksuz yargılanan sanık İ.Ö. ile C.E. isimli gizli tanığın örgütle ilgili verdiği bilgilere de değinildi.
16 SANIKTA BYLOCK
FETÖ/PDY'nin Tavas'taki çatı şirketi olan Asya Eğitim Hizmetleri A.Ş.'ye Sulh Ceza Hakimliği'nin kararıyla kayyım atandı, Asya Eğitim Hizmetleri A.Ş.'nin yönetim kurulu başkanı Kemal Büyükelyas ile ortaklarından Yaşar Kasapoğlu'nun mal varlıklarına el konuldu, bu iki kişinin örgütün Tavas eyaletindeki en önemli kişileri olduğu belirtildi. Tavas imamı olarak faaliyet gösteren A.K., H.C. ve İ.K. ile mütevelli heyetinde bulunan M.D., K.K., E.S., S.D., S.B., M.Y. ve H.İ.K.'nin (Halil İbrahim Kaplan) mal varlıklarına el konuldu. Sanıklardan H.C., H.İ.K., Y.M., B.M., Ü.E., O.B, F.T., G.G., A.İ.C., M.G., S.C., İ.Ö., K.A., M.N., V.G. ve A.G.'nin ByLock programı kullandıkları tespit edildi.
7.5 YILDAN 15 YILA KADAR HAPİS İSTENİYOR
İddianamede, sanıkların üzerlerine atılı eylemlerini silahlı terör örgütü FETÖ/PDY ile önceden süreklilik, yoğunluk ve çeşitlilik arzeden organik bağı bulunmadan gerçekleştirmelerinin imkan dahilinde olmadığı, şüphelilerin FETÖ silahlı terör örgütü üyesi olduklarının dosya kapsamından anlaşıldığı belirtilerek, terör örgütü üyeliği iddiasıyla 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi. Tavas Çatı Davası'nda, kapatılan Garipköy Beldesi'nin eski Belediye Başkanı O.P., A.K., S.D., C.G., M.İ., M.G., B.B., O.B., S.C., K.A., Y.M., H.C., T.C., M.S., A.İ.C., M.D., T.K., K.B., M.Y., İ.K., Y.K., H.İ.K., A.B., F.T., V.G., E.S., U.E., S.B., B.M., A.T., F.D. tutuklu; K.D., M.F.D., A.C., A.K., KM.D., O.B., H.H.E., B.Ç., M.T., H.E., A.B., M.A.K., İ.K., İ.Ö., R.Y., L.D., B.Y., A.A., A.E., M.N., M.A., Y.Y., S.K., A.E., A.U., A.K., S.K., R.O., A.K., D.Y., Ş.B., H.H., A.K., İ.S., A.D., M.B., C.Z., R.D. ise davanın tutuksuz sanıkları.
Dava kapsamında A.K., İ.B. ve Ü.B. hakkında da arama kararı bulunuyor. Tavas Çatı Davası, iki hafta boyunca aralıksız olarak sürecek.

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!