Denizciler simülatörle yangın ve kazalara hazırlanacak

Güncelleme Tarihi:

Denizciler simülatörle yangın ve kazalara hazırlanacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2016 18:07

Denizciler simülatörle yangın ve kazalara hazırlanacak

Haberin Devamı

Soner GÜLEZER/GÖLCÜK(Kocaeli), (DHA) - DENİZ Kuvvetleri, 'Yangın ve Yara Savunma Eğitim Simülatörü' ile eğitimde çağı yakalayarak su ve denizaltılarda meydana gelebilecek yangın ve hasarlara karşı hazırlanacak.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyacını karşılamak üzere Savunma Sanayii Müsteşarlığı tarafından başlatılan ve Meteksan Savunma Sanayii yükleniciliğinde yürütülen 'Yangın ve Yara Savunma Eğitim Simülatörleri Projesi' başarıyla tamamlandı. Donanma Komutanlığı'nda bulunan Yıldızlar Suüstü Eğitim Merkezi Komutanlığı'nda tüm testlerden geçen simülatörler ve simülatörleri içerisinde barındıran 3 tesis bugün Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele, Savunma Sanayi Müsteşarı Mustafa Şeker, Meteksan Savunma Sanayi Genel Müdürü Tunç Batum katıldığı törenle eğitime açıldı.
Törende konuşan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bostanoğlu, "Meteksan firması tarafından tamamlanarak Umman'da hizmete giren simülatör gibi bu simülatörler ihracat potansiyeli olan projelerdir. Bu potansiyelin kullanabilmesi için Türk Deniz Kuvvetleri olarak bu projelere her tür platformda tanıtacak ve destekçisi olacağız. Umman'daki simülatörün açılışında da bizzat ben bulunmuştum. Bundan sonra da Türk Deniz Kuvvetleri olarak benzeri tüm projelere destekleyeceğiz ve benzeri ihracat potansiyeli bu projelerin diğer ülkelere yaygınlaşması için gayret göstereceğiz. Denizlerin sert koşulları altında çalışan bizler için yoğun stres altında doğru ve suratli karar vermek ve bunu yaparken dayanıklı olabilmek esastır. Bu yetenekleri kazanabilmek için alınan nazari eğitimleri ve fiili olarak icra edebilecek uygun ortamları oluşturmak önemlidir" dedi.
Meteksan Savunma Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Tunç Batum ise projenin yan ürünü olan Yara Savunma Simülatörü'nü Umman'a ihraç ettiklerini, 'Yangın' ve 'Yara Savunma' denilince aranan ilk firmalardan biri olmayı başardıklarını söyledi.
Daha sonra Yıldızlar Suüstü Eğitim Merkezi Komutanlığı'ndaki 'Yangın ve Yara Savunma Eğitim Simülatörü'nün açılışı gerçekleştirilerek, tesisler gezildi. Görevliler, simülatör hakkında bilgi verdiler. Yangın eğitim simülatörü ile tamirci parti ve acil kurtarma personeline su üstü ve denizaltı gemilerine benzetilen alanlar ile fırkateynlerdeki mevcut helikopter platformuna benzer biçimde konuşlandırılmış helikopter maketinde yangınlara karşı eğitimler verilecek.
Yara Savunma Eğitim Simülatörü'nde ise çeşitli nedenlerle gemi ve denizaltılarda oluşan hasarın en kısa sürede kontrol altınması, en yakın limana intikalinin sağlanması için eğitimler verilecek. Yara savunma eğitiminin gerçekçi olarak verilebilmesi için biri açık güverte olmak üzere, üç güverte, makine dairesi, tulumba dairesi, aşhane ve personel yaşam mahalli olmak üzere dört kompartman bulunuyor. Simülatörlerde haberleşme, güvenlik, alarm, ses ve ışık efekti, suni duman, kamera izleme sistemleri bulunuyor.



FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!