Demokrasiye bak

Güncelleme Tarihi:

Demokrasiye bak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kutan'a 1.5 saat Gül'e 15 dakika

FAZİLET Partisi'nin gelenekçileri, bugünkü kongrede yenilikçilerin sesini kısmaya çalışıyor. Parti yönetimine egemen olan gelenekçiler hazırladıkları, ‘‘Kongre programı’’nda, Genel Başkan Recai Kutan'ın 1.5 saatlik bir konuşma yapmasını kararlaştırırken, yenilikçilerin adayı Abdullah Gül'ün konuşma süresini ise 15 dakikayla sınırlandırmaya çalışıyorlar. Kongre programıyla, Gül'ün süresi sınırlanan konuşmasının dışında, yenilikçi kanattan başka bir ismin konuşturulmaması da öngörülürken, çok sayıda gelenekçi kanattan isme ise konuşma olanağı sağlanıyor. Gelenekçi kanadın iki ağır topu Oğuzhan Asiltürk ve Veysel Candan'ın da Kutan'ın ardından birer konuşma yapacağı kongrede, milletvekilleri adına Avni Doğan ya da Mukadder Başeğemez, il başkanları adına Konya İl Başkanı Tahir Akyürek ve Belediye Başkanları adına da Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Bahçıvan konuşacak.

ERBAKAN HAZIRLATMIŞ

FP kulislerine sızan bilgilere göre, bu kongre programı doğrudan yasaklı lider Necmettin Erbakan'ın isteğiyle hazırlandı. Kulislerde konuşulanlara göre, Erbakan, önceki akşam, Kutan ve Asiltürk'ün de aralarında bulunduğu bazı FP yöneticileriyle, Özel Kalem Müdürü Mehmet Karaman'ın ağabeyi Nazım Karaman'ın Pursaklar Semti'ndeki çiftlik evinde bir araya geldi. Bu toplantıda, Asiltürk'ün isteği ve Erbakan'ın da onayıyla program hazırlandı. RP ve DYP ortaklığıyla oluşturulan Refahyol koalisyonunun çatısı da dönemin RP ve DYP yöneticileri tarafından yine Karaman'ın bu çiftlik evindeki bir gizli toplantıda çatılmıştı.

ERDOĞAN: SARSILACAKLAR

Gelenekçi kanatta bütün bunlar olurken, yasaklı Tayyip Erdoğan, kongre kulisi için geldiği Ankara'da görüştüğü delegelere, ‘‘Yenilsek de, kazansak da önemli değil. Önemli olan otoriteyi sarsmaktır’’ dedi. Yasaklı lider Necmettin Erbakan'ın gelenekçi kanattan yana ağırlık koyması üzerine önceki gün Ankara'ya gelerek kongre kulisine dalan Erdoğan, görüştüğü delegelerden Abdullah Gül'e destek isterken, şöyle dedi: ‘‘Bu bir başlangıçtır. Bu hareketin geleneğinde olmayan bir olaydır. Ancak, partinin geleceği için buna ihtiyaç var. Sonuç önemli değil. Yenilsek de, kazansak da önemli değil. Önemli olan bütün bu talepleri seslendirip, otoriteyi sarsmaktır.’’

Kongre notları

Manga düzeni delege tasnifi

FP'nin bugün Ankara'da yapılacak kongresinde gelenekçi kanat, ‘‘ordu düzeni’’ bir örgütlenme modeliyle delegeleri kontrol altında tutmaya çalışıyor. Stat, İçkale, Merit Altınel ve Hayal Otelleri'ne yerleştirilen delegeler, önce 3 ve 5'erli gruplar halinde ‘‘manga’’ düzenine göre tasniflendi. Bu delegelerin başlarına da, yine aynı düzen içinde ‘‘manga komutanı’’ gibi görev yapan güvenilir bir partili görevlendirildi. Bu ‘‘delege mangaları’’nın başındaki ‘‘komutanlar’’, FP kulislerinde ifade edilen tabirle kendilerine ‘‘zimmetlenen’’ bu delegelerin telefon görüşmelerinden çarşı pazar alışverişlerine kadar her hareketlerinin takibinden sorumlu. ‘‘Manga komutanları’’ ise ‘‘bölük çavuşu’’ gibi işlev üstlenen il başkanı ve il müfettişlerinin sorumluluğunda bulunuyorlar. Bu ‘‘delege çavuşları’’, görevlerini ‘‘bölük’’ ve ‘‘tabur’’ komutanı pozisyonundaki il ve ilden sorumlu bölge milletvekillerine bağlı olarak yürütüyorlar.

YASAKLI BAŞKONUTAN Bu örgütlenmenin bir üst hiyerarşisini ise FP kulislerindeki tabiriyle, ‘‘alay komutanları’’ niteliğinde ikisi eski altı milletvekili oluşturuyor. Bu kişiler şunlar: Bahri Zengin, Hüsamettin Korkutata, Ömer Vehbi Hatipoğlu, Sacit Günbey, Nedim İlci ve Haluk Mutlu. Gelenekçilerin ‘‘delege ordusu’’nun ‘‘kurmay başkanı’’ olarak ise Genel Sekreter Turhan Alçelik'in adı geçiyor. Alçelik'in üstünde ‘‘ordu komutanı’’ olarak gelenekçi kanadın en önemli ismi Oğuzhan Asiltürk'ün, en tepede de ‘‘başkomutan’’ olarak yasaklı lider Necmettin Erbakan'ın bulunduğu belirtiliyor. FP'deki bütün bu olupbitenler, her partide adı ‘‘Seçim İşleri Başkanlığı’’ olan birime, kendi partisinde yıllarca ‘‘Seçim Karargáhı’’ gibi askeri bir sıfat yükleyen Erbakan'ı yakından tanıyanlar, bütün bu olupbitenleri yadırgamıyor bile. Seçimlerden önce Meclis'te gerçekleştirilen ‘‘küskünler harekátı’’nda da aynı ‘‘manga’’ düzeni, FP milletvekilleri için uygulanmış, 8'erli, 10'arlı gruplar halinde tasniflenen milletvekillerinin başlarında ‘‘manga komutanı’’ niteliğinde sorumlu milletvekilleri görevlendirilmişti.

SANDIĞA KADAR MARKAJ Gelenekçi kanadın önde gelenlerinden bir milletvekili, Hürriyet'e, delegelerle yakından ilgilenilmesinin doğal olduğunu söylerken, ‘‘Bir ihtiyaçları var mı, ne yapıyorlar, ne ediyorlar, bütün bunlarla ilgilenmemiz kadar doğal ve normal ne olabilir?’’ dedi. Aynı milletvekili, ‘‘Tabii ki bu ilgimiz, kongrede sandık başına kadar devam edecektir, bu da son derece normaldir’’ diye konuştu.

Kıyamet günü

FP'nin bugünkü kongresinde, Necmettin Erbakan ismiyle özdeşleşen 30 yıllık ‘‘Milli Görüş’’ hareketinin kaderi oylanacak. Erbakan'ın yasağı nedeniyle bugün Recai Kutan ve Oğuzhan Asiltürk'ün temsil ettiği bu ‘‘Gelenekçi çizgi’’, meşalesini siyasi yasaklı Tayyip Erdoğan'ın yaktığı, Abdullah Gül'ün temsil ettiği ‘‘Yenilikçi çıkış’’ karşısında varoluş mücadelesi verecek. Erdoğan ve Gül ismiyle özdeşleşen Yenilikçi hareketin, bugüne kadar Erbakan'a sadakatinden hiç kuşku duyulmayan FP tabanında bulduğu büyük yankı, bugünkü kongreyi, Erbakan'ın otoritesinin test edileceği bir seçime de dönüştürdü. Erbakan başta olmak üzere, FP yönetimini bugün elinde bulunduran gelenekçi kanadın bütün baskılarına rağmen pes etmeyip, kongreye kadar gelmeyi başaran yenilikçi hareketin bugün alacağı her oy için, bu kanadın sindirilmesi için bütün gücünü ortaya koyan Erbakan'ın ‘‘sarsılmaz diye nitelenen otoritesinden kopacak parçalar’’ yorumu yapılıyor.

Gül'ü konuşturmak istememişti

Kongreye dünür başkan

FP'nin bugünkü tarihi kongresini bir ‘dünür’ yönetecek. Yenilikçilerin ‘ortak aday’ önerisini geri çeviren gelenekçi kanat, kongreyi yönetecek Divan Başkanlığı için, TBMM eski Başkanvekili, Çorum Milletvekili Yasin Hatipoğlu'nu aday göstermeyi kararlaştırdı. Abdullah Gül için yazdığı, ‘‘Erken açtın yazgülüm, korkarım donacaksın’’ şeklindeki iğneleyici şiiri nedeniyle yenilikçilerin şimşeklerini üzerine çeken Hatipoğlu, aynı zamanda, yasaklı lider Necmettin Erbakan'ın iki yakın arkadaşı ve gelenekçi kanadın iki önemli silahı, Refahyol'un Adalet Bakanı Şevket Kazan ile İstanbul Milletvekili Ali Oğuz'un dünürü olmasıyla da tanınıyor. FP'nin olaylı İstanbul Kongresi'ni de yöneten Hatipoğlu, Abdullah Gül ve Bülent Arınç'ı konuşturmak istememişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!