Demirtaş: Kosova'nın yatırımcıya ihtiyacı var

Güncelleme Tarihi:

Demirtaş: Kosovanın yatırımcıya ihtiyacı var
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2016 15:12

KOSOVA Meclis Başkan Yardımcısı Fikrim Damka, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’ı makamında ziyaret etti.

Haberin Devamı

Görüşmede konuşan İTO Yönetim Kurulu Ekrem Demirtaş, “Kosova Avrupa’nın kalbinde. Bugün sorunları olabilir ama yarın olmayacak. Kosova'nın Bugüne bakıp yarını gören yatırımcıya ihtiyaç var" dedi.
Kosova Meclis Başkan Yardımcısı Fikrim Damka, Dünya’da ve Türkiye’de yaşanan güncel olayların Kosova’yı da etkilediğini, Türkiye’den yatırım ve yatırımcı beklediklerini söyleyen Damka, “Maden yasası bizim için çok önemliydi. Yüzde 80 Linyit zengini olan bir maden ocağımız var. Bunun yasalaşması Kosova ekonomisine katkısı büyük olacak. Kosova gibi küçük bir ülke için bu yasa çok önemliydi. Sırbistan ekonomik açıdan bizden çok daha ileride" dedi.
İzmirlilerle gönülden bağlı olduklarını söyleyen Damka, “Mübadele göçü sırasında çeşitli yolarla Kosovalılar İzmir’e göç etmiştir. Zaten biz Türküz, başka devletlerde Türk olmak zor. Bunun bir takım bedelleri oluyor. Bazen sadece Türklüğü korumak için mücadele ediyoruz" diye konuştu. Türkiye ile Serbest Ticaret Anlaşması'nın imzalanması beklendiğini söyleyen Damka, “Serbest Ticaret Anlaşması birçok noktada imzalandı son aşamaya gelindi.

Haberin Devamı

Bunun da en kısa zamanda gerçekleşeceğini bekliyoruz. AB ile serbest ticaret anlaşması imzaladık. Türkiye’den gümrüksüz gelecek olan ürünler piyasamızı olumsuz etkileyecektir. Bunu şimdi devretmeye satış esnasında fiyatını tek bir çatı altında toplayıp ayarlayacağız. AB ye giden ürünlerin bizim üzerimizden geçmesini istiyoruz. Kosovalılar olarak Türkiye ile Sırbistan arasında yaşanan sıkıntıların kaldırılması için çalışıyoruz" diye konuştu. Kosova’da asgari ücretin 186 Euro olduğunu belirten Damka, Türkiye’den çok sayıda yatırımcının olduğunu dile getirdi. Damka, “Kosova’da işsizlik oranı yüksek. Bu rakamı Avrupa’da çalışan 500- 600 bin Kosovalı'nın getirileri dengeliyor. Kosova’da inşaat sektörü hızlı gelişiyor. Kış turizmine yönelik bir projemiz vardı. İsviçre ile yaptık ama tamamlayamadılar tekrardan ihaleye çıkardık" dedi.
Görüşmede konuşan İTO Yönetim Kurulu Ekrem Demirtaş ise, “Kosova Avrupa’nın kalbinde. Bugün sorunları olabilir ama yarın olmayacak. Kosova'nın bugüne bakıp yarını gören yatırımcıya ihtiyaç var. Biz Kosova ya bir program yapıp geleceğiz. Kosova’ya gönülden bağlı olanların şimdiden bunu görmesi gerekiyor" dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!