Demirkazık'ta mahsur 12 dağcıya ulaşıldı

Güncelleme Tarihi:

Demirkazıkta mahsur 12 dağcıya ulaşıldı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2012 20:53

Niğde’nin Çamardı İlçesi’ndeki Demirkazık Dağı’nda dün kaybolan Ukraynalı 12 dağcıdan 38 yaşındaki İnna Gorotyska hayatını kaybetti. Helikopterle alınan kadın dağcının cesedi Adana’ya getirilirken, ona 2 arkadaşı eşlik etti. Dağda kalan 9 dağcı ise bu sabah kendi imkanlarıyla Emli Vadisi’ne doğru inişe geçti. Ukraynalı kadın dağcının ölümüyle birlikte Demirkazık’ı da kapsayan Aladağlar’da 56 yılda ölen dağcıların sayısı 16’ya yükseldi.

Haberin Devamı

Yaklaşık 10 gün önce Ukraynalı 12 kişilik dağcı ekibi, dağcılık ve trekking turizminin eşsiz mekanı ve Orta Toroslar’da yer alan Aladağlar’daki en yüksek 4 yükseltiden biri olan Demirkazık Dağı’na geldi. Bölgede dağ yürüyüşü ve kamp yapmayı planlayan Ukraynalı dağcılar Victoria Polozova, İnna Gorotyska, Olga Morcico, Sergi Morenko, Olena Sabybina, Yolodymyr Tulsayka, Yolodymyr Kyrpa, Olya Karabova, Aleksandır Martynov, Darya Tyuryunnk, Kuzendsov Artem ve Litvinenko Yuliana, çadırlarını kurup bölgeye yerleşti.

AKUT TİMLERİ KURTARMA OPERASYONUNA BÖYLE HAZIRLANDILAR/ WEB TV

İNGİLTERE’DEKİ ŞİRKETE YARDIM SİNYALİ

Bölgede bulunduklarını resmi makamlara bildirmeyen Ukraynalı dağcılar, 3 bin 756 metre yükseklikteki Demirkazık Dağı’nın birçok bölgesinde kamp kurup tırmanış yaptı. Ukraynalılar, dün saat 14.13’de yönlerini belirledikleri GSP cihazının 'Help' (yardım) tuşuna bastı.

Haberin Devamı

Cihazın bağlı olduğu İngiltere’deki şirket yardım çağrısını alınca, bilgileri teyit edip saat 18.00’de Türk makamlarına yardım çağrısını bildirdi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığıı (AFAD) hemen harekete geçti. Jandarma Genel Komutanlığı Jandarma Arama Kurtarma (JAK) timi helikopter ile AKUT, UMKE, Dağcılık Federasyonu Niğde İl Temsilciliği ekipleri bölgeye sevk edildi. Bölgede arama kurtarma çalışması başlarken, dağcıların yerlerinin tespit edilmesi için Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait gece görüşlü helikopterle gece geç saatlere kadar bölgede çalışma yapıldı. Çığ ve yoğun sis nedeniyle çalışmaya ara verildi. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte havadan ve karadan arama kurtarma çalışmasına tekrar başlandı.

GÖZ TEMASI SAĞLANDI

Helikopterle havadan arama kurtarma çalışması yapılırken, Demirkazık Dağı’nın batı yakasına düşen 2 bin 950 metre yükseklikteki Güzeller Çanağı’nda saat 07.00 sıralarında dağcılarla göz teması sağlandı. Dağcıların koordinatları Çamardı Kaymakamı Mehmet Fevzi Dönmez başkanlığında kurulan Kriz Masası’na bildirildi.

BUZDA KAYIP 100 METREDEN DÜŞTÜ

Haberin Devamı

Dağcıların bulunduğu yakın bir bölgeye iniş yapan helikopterde bulunan kurtarma ekibi, dağcılara ulaştığında İnna Gorotyska’nın öldüğünü belirledi. Buzda kayınca 100 metre yükseklikten düşüp öldüğü bildirilen Gorotyska’nın cesedi ile beraberindeki arkadaşları 31 yaşındaki Sergi Morenko ile 29 yaşındaki Darya Tyuryunnk helikoptere alındı.

Ölen kadın dağcı ile 2 arkadaşı helikopterle Adana’daki Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’ne getirildi. Dağcı kadının cesedi morga indirilirken diğer 2 dağcı ise sağlık kontrolünden geçirildi. Cumhuriyet Savcısı’nın yaptığı ön incelemenin ardından ölen dağcının cesedi otopsi için Adana Adli Tıp Kurumu’na gönderildi.

Haberin Devamı

Balcalı Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Atılgan Tolga Akçam, hastaneye getirilen dağcılardan birinin ölü olduğunu, diğerlerinin de sağlık kontrolünden geçirildiğini herhangi bir sorunlarının olmadığını bildirdi.

KENDİ İMKANLARIYLA İNİYOR

Güzeller Çanağı’nda kalan 9 dağcı ise helikopterle indirilme teklifini kabul etmedi. Dağcılar, kendi imkanlarıyla dağdan inmek istediklerini bildirip, inişe geçti. Dağcıların Emli Vadisi’ne inmesi beklenirken JAK, AKUT ve UMKE’den oluşan 25 kişilik ekip de onları karışlamak için harekete geçti. Dağcıların Emli Vadisi’ne inmesi bekleniyor.

56 YILDA 16 DAĞCI ÖLDÜ

Ukraynalı dağcı 38 yaşındaki İnna Gorotyska’nın can verdiği Demirkazık’ı da kapsayan Aladağlar’da son 56 yılda ölen dağcıların sayısı 16’ya yükseldi.

Haberin Devamı

- Engin Kongar (21) - 8 Eylül 1956- Demirkazık batı (düştü)

- Sermet Taş (22) -27 Ağustos 1969, Aladağ Sıyırma doğu (düştü)

- Faruk Süner (27) - 20 Nisan 1975, Demirkazık batı, (çığ)

- Rezzan Okşar (21)- 20 Nisan 1975, Demirkazık batı, (çığ)

- Saadet Güçlü (19)- 1975, Aladağ Kaldı buzul (düştü)

- Mümtaz Çankaya (36)- 31 Ocak 1988, Aladağ Karamuk boğazı (düştü)

- Soner Ünsal (22) 30 Mart 1999 (düştü)

- Fransız Etiene Cortois (48)- Nisan 1999 -Demirkazık (çığ)

- Zümrüt Işık (22), Bahar Ural (22), Nilgün Acar (23) ve Soner Kolçak (24) (Hacettepe Üniversitesi Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü) 11.2.2006 - Demirkazık (çığ)

- Utku Kocabıyık (25), Seza Bürkan Yüksel (23) - 1 Ocak 2007- Demirkazık- Apışkara (düştü)

Haberin Devamı

- Tanju Duru (45) Ünlü müzisyen- 2 Ekim 2010 - Demirkazık- Yıldızbaşı Akçaygeçiti (düştü)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!