Davutoğlu'nun açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlunun açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2011 20:37

Esad ile görüştükten sonra basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları

-- Biz, en başından itibaren olayları yakından takip ettik.

-- Bilindiği gibi Sayın Başbakan'ımızın Halep’te çok kapsamlı görüşmeleri olmuştu. Mısır’da olaylar gelişirken ancak Suriye’de daha bu noktaya gelinmemişken de biz görüşlerimizi belirtmiştik

-- Daha sonra Nisan ayında da Esad’la baş başa bir görüşmemiz olmuştu. O zaman da reformların Suriye’Yine kadar güçlü klacağını açıklamıştık. Görüşlerimiz o zaman da netti. O günden bu yana da tavrımız açık ve sıcak olmuştur.

-- Görüşlerimizi her zaman açık bir şekide paylaştık.

-- Ramazan’ın bir gün öncesinde Hama’daki olaylarla ilgili de görüşümüzü belirttik. Suriye’de iç barışın sağlanması için her türlü temasımızı sürdürdük.

ÇOK DOSTANE BİR GÖRÜŞMEYDİ

-- Bu görüşmede Türkiye tarafı olarak her zaman olarak Suriyeli kardeşlerimizle bütün hususları açık bir dille ve kararlılık içinde paylaştık. Sayın Esad da kendi kanaatlerini akardı.

-- Öncelikli hedefimiz bir an önce akan kanın durması. Hangi etnik ve dini kökenden olursa olsun tüm Suriyeli kardeşlerimizin barış içinde geleceğe yürümeleri.

-- Bu Türkiye'nin hiçbir zaman vazgeçmeyeceği bir ilkedir. Önemli olan gelişmelerin halkın taleplerine paralel şekilde seyretmesidir.

-- Akan kanın durması, sivil kayıpların durması, siyasi reform süreci yaşanması için yapılması gerekenleri paylaştık.

-- 6 buçuk saatte çok somut konular konuştuk. Çok dostane, açık görüşlü bir toplantı gerçekleştirdik.

KADER BİRLİĞİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ

-- Kader birliğimizi her zaman sürdüreceğiz, her kesimden Suriyeliyle temaslarımıza devam edeceğiz

-- Detaylarına girmemin doğru olmadığı somut konuları da ele aldık.

-- Beklentilerin karşılanması bağlamında önümüzdeki günler etkili olacaktır.

-- Önümüzdeki günlerde gelişmeleri izlemeye devam edeceğiz.

-- Umuyoruz iç barış ve huzur sağlanır, reform adımları atılır.

BAŞKA ÜLKELERİN MESAJLARINI GÖTÜRMÜYORUZ

-- 6 buçuk saat süren görüşmelerle ilgili çok fazla spekülasyon yapılabilir. 

-- Orduyla halkın karşı karşıya gelmemesi ve Hama'da olduğu gibi gerilimlerin yaşanmaması için yapılması gerekenleri en açık ve şeffaf ve net şekilde Esad'la paylaşma imkanı bulduk.

-- Önümüzdeki günlerde atılacak adımlar önemli. Uluslararası toplum kaygılı, biz onlarla yakın temastayız. Birçok ülkeden temsilciyle bu konuyu ele aldık.

-- İstişarelerimizde temas ettiğimiz hususlar olur, bu istişareler sürecektir. Ama bu temas ettiğimiz ülkelerin mesajlarını götürüyoruz anlamına gelmez.

-- Ben sadece hükümetimizin görüşlerini taşırım. Bunun bilinmesinde fayda görüyorum

KILIÇDAROĞLU'NA YAKIŞMAMIŞTIR

-- Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları bana da iletildi. Üzülerek söylüyorum yakışmamıştır. Neden? Çünkü Türkiye Cumhuriyeti tarihinde hiçbir hükümetin bakanı başka ülkelerin taşeronu olmamıştır olmayacaktır.

-- Bu devlet geleneğimize hakaret eden bir açıklama biçimidir.

-- Hükümeti eleştiremezler ama devletin onurunun bu şekilde rencide edilmemesini bekleriz.

-- Hiçbir zaman başka bir ülkenin takipçisi ya da sözcüsü olmadık. İran konusunda BM’de kullandığımız oy gerekçesiyle batıdan kopuyoruz diyenlerin bugün bunu demesi dikkat çekicidir. Anlamakta güçlük çekiyorum. Kurumsal olarak da Sayın Kılıçdar oğlunun ifadelerini anlamıyorum.

-- Ayrıca İsrail’in taşeronluğu şeklindeki hususları gündeme getirmek istemem.

SANA haber ajansında yer alan Esad'ın Davutoğlu'na "Teröristlerin peşini bırakmayacağız" dediği haberiyle ilgili bir soru üzerine:

-- Her şeyi burada açıklayacak değilim ancak her zaman olduğu gibi görüşmede de dedik: Terörle mücadelede başarı sivil halkla teröristin ayrılmasına bağlıdır.

-- Esad’ın konuşmasında “bir takım militanlar”ın Suriye'yi destabilize etmeye çalıştığını vurguladığı doğrudur ancak dediğiniz şekilde bir ifade kullanılmamıştır.

-- Buradan sonra bir toplantıya gitmem lazım. Toplantıdan sonra da Esad'la yaptığımız görüşmeyle ilgili olarak Sayın Başbakan'ı da bilgilendireceğim.

Kaygılarınız dindi mi? Mutlu döndüm diyebiliyor musunuz?

-- Bu önümüzdeki günlerde atılacak adımlara bağlı ancak son derece somut şekilde konuları ele aldık.

-- Spesifik olarak, somut olarak, net olarak, Türkiye'nin görüşlerin, taleplerin kararlı bir şekilde Esad’a anlatılmıştır. Somut adımları da ele aldık.

-- Önümüzdeki günlerde neler olacağını göreceğiz. Şu veya bu yönde beklenti oluşturmak istemiyoruz.

-- Ancak önümüzdeki günlerde atılacak adımlarla sürecin alacağı şekil netlik kazanacaktır. Bizim için temel kriter Suriye halkının iradesinin süreçte tecelli etmesidir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!