DavutoÄŸlu'ndan BM'de Suriye mesaisi

Güncelleme Tarihi:

DavutoÄŸlundan BMde Suriye mesaisi
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 25, 2012 10:00

Birleşmiş Milletler (BM) 67’nci Dönem Genel Kurul Toplantıları için New York'ta bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun BM temaslarında Suriye konusu öncelik oluşturdu.

Haberin Devamı

Davutoğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve birçok ülkenin dışişleri bakanı ile yaptığı ikili görüşmelerde Suriye konusunda daha fazla destek istedi.

Davutoğlu, Türkiye’nin mültecilere yönelik desteğini gündeme getirerek BM’nin bu konuda daha somut adımlar atması gerektiğini söyledi.

Davutoğlu ayrıca Ban’la yaptığı görüşmede BM’nin ‘Suriye’de yaşanan insanlık suçuna kayıtsız kalmaması’ ve bu konuda ‘Türkiye’nin yalnız bırakılmaması gerektiği’ mesajını verdi.

1996’DAN BERİ İLK
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün sağlık sorunları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 30 Eylül’de yapılacak AKP Kongresi nedeniyle katılmaktan vazgeçtiği BM Genel Kurulu’nda, Türkiye 1996 yılından bu yana ilk kez Dışişleri Bakanlığı düzeyinde temsil edildi.

Türkiye adına çalışmaları yürüten Dışişleri Bakanı Davutoğlu, BM zirvesinin ilk günü  ‘Hukukun Üstünlüğü’ konulu toplantıya katılarak başladı. Daha sonra BM Güvenlik Konseyi Eylül Ayı Dönem Başkanı Almanya Dışişleri Bakanı Dr. Guido Westerwelle ile görüşen Davutoğlu, yoğun programı nedeniyle Türkevi ve BM arasında adeta mekik dokudu.

Haberin Devamı

Temaslarını Romanya, Cezayir, Brezilya, İsveç ve Sudan Dışişleri Bakanları ile ikili görüşmelerde bulunarak sürdüren Davutoğlu, daha sonra Arap Ligi Genel Sekreteri ve BM Genel Sekreteri Ban ile bir araya geldi.

AÄžIRLIKLI GÃœNDEM SURÄ°YE
Dışişleri kaynaklarından edinilen bilgilere göre görüşmelerde ana konu Suriye’deki gelişmeler oldu. Suriye’ye komşu olmasından dolayı Türkiye’nin bu sürece kayıtsız kalmasının söz konusu olmadığını anlatan Davutoğlu, görüştüğü dışişleri bakanlarından Suriye halkını yalnız bırakmamalarını istedi.

Görüşmelerde Türkiye’nin kapı komşusu olarak Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapmaya devam edeceğini vurgulayan Davutoğlu, Suriyeli mültecilerin yaşadığı sorunları hafifletmek için daha fazla yardım sağlanması gerektiğini dile getirdi. Suriye’de insanlık suçu işlendiğini vurgulayan Davutoğlu, uluslararası camianın bu duruma duyarsız kalmaması gerektiğini söyledi.

Görüşmelerde, İslam Dünyası’nda protesto gösterilerine yol açan Amerikan yapımı ‘Müslümanların Masumiyeti’ filmi de gündeme geldi. Davutoğlu görüşmelerde, filmi yapanların, İslam Dünyası’nda provokasyon yapmayı amaçladıkları yönündeki görüşünü aktardı. Dışişleri Bakanları düzeyinde yapılan ikili görüşmelerde, ülkeler arası siyasi ve ticari ikili ilişkilerin yanı sıra Kıbrıs ve Filistin meselesi de ele alındı.

Haberin Devamı

Davutoğlu’nun ilk günkü BM programında yapılan görüşmelerde şu konular gündeme geldi:

Almanya: Görüşmede üç konu ele alındı. Suriye meselesi, Türk-Alman iliÅŸkileri ve Almanya’da çıkan afiÅŸ krizi. DavutoÄŸlu, Türkiye’deki Suriyeli mülteciler hakkındaki son geliÅŸmeleri aktarırken, Alman Bakan, bu konuyu yakından takip ettiklerini ve kaygılı olduklarını belirterek, Türkiye’yi tavrından dolayı takdir ettiklerini söyledi. Westerwelle, Almanya’nın mültecilere yönelik yardımlarının süreceÄŸini dile getirdi. Ayrıca Suriye muhalefetinin de durumunun konuÅŸulduÄŸu toplantıda, DavutoÄŸlu Almanya’da çıkan afiÅŸ krizi hakkındaki kaygılarını da dile getirdi.Â

Türkiye-Ä°sveç-Brezilya Üçlü Zirve: DavutoÄŸlu, Brezilya DışiÅŸleri Bakanı Antonio de Aguiar Patriota ve Ä°sveç DışiÅŸleri Bakanı Carl Bildt ile birlikte üçlü bir zirve gerçekleÅŸtirdi. Zirvede, ülkeler arası iliÅŸkilerin daha çok geliÅŸtirilmesine yönelik konular görüşüldü. DavutoÄŸlu ayrıca bakanları 2-7 Ocak tarihlerinde Ankara yada Ä°zmir’de düzenlenecek olan Büyükelçiler Konferansı’na davet etti. Â

Haberin Devamı

Cezayir: Ağırlıklı olarak Suriye konuşuldu. Suriye’nin içinde bulunduğu ve geleceğe dair konular ele alındı. Cezayir Dışişleri Bakanı Mourad Medelci , Davutoğlu’nu en yakın zamanda Cezayir’e beklediklerini de söyledi.

Romanya: Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Romanya Dışişleri Bakanı Titus Corlatean ile olan görüşmesinde Avrupa’daki ekonomik kriz ve Ortadoğu konularını ele aldı. Görüşmede, Karadeniz Ekonomik İşbirliği konusunda da görüş alışverişinde bulunuldu.

Güney Sudan: Güney Sudan ile Hartum arasındaki sorunların ele alındığı Güney Sudan Dışişleri Bakanı Nhial Deng Nhial ve Davutoğlu görüşmesinde, diplomatik vize muafiyeti anlaşması imzalandı.

Haberin Devamı

Arap Birliği Genel Sekreteri: Davutoğlu, görüşmeleri çerçevesinde Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Al Arabi ile de görüştü. Ağırlıklı gündem, yine Suriye’ydi. Kahire’de gerçekleştirilen Suriye konulu Mısır, İran ve Türkiye zirvesinin devamı olarak gerçekleştirilen görüşmede, Arap Birlği’nin Suriye konusunda  bazı adımlar atmasının beklendiği üzerinde duruldu. Film konusunun da konuşulduğu görüşmede, bu konuda Arap Birliği’nin İslam dünyasına yönelik bazı çalışmalar yapacağı belirtildi.

BM Genel Sekreteri Ban: Davutoğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’la olan görüşmesinde Suriye konusunda daha çok destek gerektiğinin altını çizdi. Ban, Davutoğlu’na Suriye konusundaki Türkiye’nin tutumundan dolayı teşekkür etti. Ban, ayrıca Suriye’deki durumun çok ciddi boyutlara vardığını ifade ederek, ‘bunun Türkiye’ye yarattığı yükün farkındayız. Bu yükün hafifletilmesi için BM olarak tüm dünyada imkanlarımızı seferber etmiş durumdayız. Buna rağmen yardımlar yeterli düzeyde değil. Genel Kurul süresince bu konudaki çağrılarımı sürdüreceğim.’ diye konuştu.

Haberin Devamı

Genel Sekreter, Davutoğlu ile görüşmesinde Filistin’deki duruma da dikkat çekerken, Davutoğlu ise Güvenlik Konseyi’ndeki veto krizine değindi. Davutoğlu, uluslararası camianın ve BM’nin bu konuda daha fazla çaba harcamasını istedi. Dün Halep’in uçaklarla bombalanması sonucu 155 kişinin öldürüldüğünü hatırlatan Davutoğlu, bunun insanlık suçu olduğunu söyleyerek, BM’nin daha aktif olması gerektiğini ifade etti.

BM Genel Sekreteri Ban'la Davutoğlu görüşmesinde Kıbrıs konusu da gündeme geldi. Davutoğlu, müzakerelerden bir sonuç alınamamasında Kuzey Kıbrıs Türk tarafının bir sorumluluğu olmadığını vurgularken, Ban dün sabah Hristofyas ile olan görüşmesinde konuyu dile getirdiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!