Danıştay reddetti: Yargılanacak

Güncelleme Tarihi:

Danıştay reddetti: Yargılanacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

DANIŞTAY 2. Dairesi, İçişleri Bakanlığı'nın hakkında verdiği soruşturma iznine İstanbul Büyükşehir eski Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı itirazı reddetti.

Erdoğan, 27 Ekim 1998'de Tuzla'da yaptığı konuşmada, ‘‘Vur de vuralım, öl de ölelim’’ sloganları üzerine, kalabalığa, ‘‘Sizin isminiz Vural mı da size vurun-alın diyeyim. Sizin soyadınız Savaş mı da size savaşın diyeyim’’ diye hitap etmişti. Bunun üzerine hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş tarafından suç duyurusunda bulunulmuştu. Kartal Cumhuriyet Başsavcılığı da Erdoğan hakkında TCK'nın 311. maddesinin birinci fıkrasına göre ‘‘suç işlemeğe alenen tahrik’’ fiiline göre 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açmıştı. Ancak, Kartal 1. Ağır Ceza Mahkemesi, olay tarihinde Erdoğan'ın belediye başkanı olması nedeniyle yargılamayı durdurmuş ve izin için İçişleri Bakanlığı'na başvurmuştu. İçişleri Bakanlığı'nın soruşturma iznine ise Erdoğan Danıştay'da itiraz etmişti.

Erdoğan'ın, İçişleri Bakanlığı'nın kararına yaptığı itirazı Danıştay 2. Dairesi sonuçlandırdı. Daire, itirazı reddetti. Karar, 1'e karşı 4 üyenin oyuyla alındı. İtirazın reddine ilişkin gerekçeli karar, önümüzdeki günlerde tamamlanacak ve dosya 4483 sayılı Memur ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanmasına ilişkin yasa uyarınca, hazırlık soruşturmasının yapılması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilecek. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, hazırlık soruşturması sonucunda Erdoğan hakkında TCK'nın ‘‘suç işlemeye tahrik’’ fiilini düzenleyen 311. maddesinin 1. fıkrasına göre dava açabileceği gibi, takipsizlik kararı da verebilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!