Dalma nöbetlerine dikkat

Güncelleme Tarihi:

Dalma nöbetlerine dikkat
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2017 16:19

Absans epilepsi veya diğer adıyla dalma nöbetleri, özellikle çocuklar için büyük risk taşıyor. Dikkat dağınıklığı ile karıştırılmaması gereken hastalık çocukların eğitim hayatına da engel olabiliyor.

Haberin Devamı

Medicana International Ankara Hastanesi Çocuk Nörolojisi Uzmanı Doktor Sümer Gönül, dalma nöbetlerinin çocuklarda dikkat dağınıklığıyla karıştırılıp eğitim problemine neden olan önemli bir rahatsızlık olduğunu söyledi. Gönül, dalma nöbetlerinin sıklıkla atlanan bir rahatsızlık olduğunu dile getirerek, “Çocukların eğitimine engel olması nedeniyle tanınması oldukça önemlidir. Çoğu, öğretmenler tarafından fark ediliyor” dedi.

GÜNDE YÜZLERCE KEZ OLABİLİR

Hastalığın belirtilerini anlatan Dr. Gönül, şunları söyledi: “En sık 6-7 yaş kız çocuklarında görülen bu epilepsi türünde nöbetin başlangıcı ve sonlanması hızlıdır, günde yüzlerce kez olabilir. Çocuk 10-30 saniye hayal alemine dalmış gibi boş bakar. Heykel gibi donuklaşma, hareketsizlik, seslenince cevap vermeme, çevresinde olanların farkına varmama, göz kapaklarında ritmik titreşimler, başta hafif öne eğilme, ağız çevresi ve yüzde seğirmeler, yüzde 10’unda kasılma ve titreme de olabilir. Tüm beyne yayılan bir epilepsi olduğundan bilinç kaybı da olur ve çocuk olanları hatırlamaz. Çocukta kafa karışıklığına neden olur. Sonrasında dalma sırasında yaptığı işe devam edebilir. Örneğin bardağa su doldururken nöbet olursa, bardak dolduğu halde halen doldurmaya devam edebilir.” Gönül, ailelerin nöbetleri tanımlayamadığı için aylar hatta yıllar sonra doktora başvurduklarını ifade etti. Gönül, “Tanısı son derece kolay biçimde, elektroensefalografi (EEG) ile konur. Tedaviye yanıt da son derece yüksektir” ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!