GeriSeyahat Dalış parklarının sayısı beşe ulaştı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Dalış parklarının sayısı beşe ulaştı

Dalış parklarının sayısı beşe ulaştı

Bodrum Su Altı Derneği’nce iki yıl önce Karaada’da başlatılan dalış parkı kurma projesi dört sahil ilçesine daha ilham verdi. Antalya’nın Tekirova Beldesi ve Kaş ilçesi, İzmir’in Karaburun, Düzce’nin Akçakoca ilçeleri dalış turizminden pay almak amacıyla harekete geçti. Bugüne kadar iki savaş uçağı, üç gemi, bir tarihi ticaret teknesi kopyası batırıldı. Bir başka askeri uçak da bu hafta batırılacak.

Hurdaya çıkmış savaş uçakları ve gemilerle su altı yaşamını canlandıracak resifler oluşturmak, dalış turizmini geliştirmek amacıyla ilk su altı parkını kuran Muğla’nın Bodrum ilçesiydi. 2007 Mayısı’nda Karaada Yapay Resif Batık Projeleri kapsamında, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nca bağışlanan iki hurda gemi batırıldı. Geçen yıl su altı parkına 20 metre uzunluğundaki C-47 Dakota tipi askeri nakliye uçağı eklendi.
MORDOĞAN’A ARKEOPARK
Tekirova Beldesi, geçen yıl mayıs ayında Üç Adalar bölgesinde, hurdaya çıkarılmış SG 120 hücum botunu batırdı. 32 metre derinlikteki geminin baş tarafına daha sonra bir denizci heykeli yerleştirildi. Belediye, dalış parkına Kıbrıs gazisi bir nakliye uçağını eklemek amacıyla çalışma başlattı. Sualtı parkına ayrıca barış anıtı yerleştirilmesi planlanıyor.
Karaburun’a bağlı Mordoğan beldesi ise Su Altı Arkeopark’ı kuruyor. Bu amaçla, eski ticaret gemisinden esinlenerek yapılan tekne şubat ayında törenle, Yeni Liman’ın 150 metre açığında, yaklaşık 15 metre derinliğe batırıldı. MÖ 600’lerde Bodrum’un Pabuçburnu mevkiinde batan antik ticaret gemisinden esinlenerek Urla’da inşaa edilen tekne, hem dalış turizmine hizmet edecek hem de balıklar için resif olacak. Projeyi 360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği, İzmir Sualtı Derneği, Ankara Üniversitesi, Mordoğan Belediyesi ve Deniz Ticaret Odası birlikte yürütüyor. Tekneye amforalar yerleştirilecek. Projenin tamamlanmasıyla batık bilimsel araştırma dalışları ve sportif dalışlara açılacak.
AKÇAKOCA’YA KARGO UÇAĞI
11 Haziran’da, Düzce’nin Akçakoca İlçesi’nde Türk Hava Kuvvetleri’nden alınan, hurdaya çıkmış bir C-47 tipi
kargo uçağı 28 metre derinliğe batırıldı. Kayseri’deki hava üssünde üç parçaya bölünen, TIR’la Akçakoca’ya taşınan uçak Çuhallı Plajı’nda tekrar monte edildi. Erdemir’e ait yüzer vinçle Paşalar Köyü açıklarında denize indirildi. Zemine sabitlemek amacıyla beton dolu varillere bağlandı.
Türk Hava Kuvvetleri Kayseri Hava İkmal Komutanlığı’nca hurdaya çıkarılan bir başka C-47 kargo uçağı bu hafta sonunda Kaş’ta batırılacak. Uçak, dalış turizmini geliştirmek amacıyla Kaş Sualtı Derneği’ne (KASA) hibe edildi. Parçalanarak Kaş’a getirilen C-47, tekrar monte edildi. 26 Haziran’da başlayacak 12’nci Likya- Kaş Kültür ve Sanat Festivali etkinlikleri kapsamında 25 metre derinliğe batırılacak. Uçağın Güvercin Adası, İnceboğaz ya da Hidayet Koyu’nda batırılması planlanıyor.
Kaş’ta, daha önce de Bodrum’dan getirilen özel yapım Uluburun Antik Teknesi, Hidayet Koyu’nda törenle
denize batırılmıştı. Askeri nakliye uçağıyla birlikte ilçede 34 olan dalış noktası 35’e çıkacak.

False