GeriSeyahat Dalgalarla boğuşmak için en uygun akarsular
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Dalgalarla boğuşmak için en uygun akarsular

Dalgalarla boğuşmak için en uygun akarsular

Rafting, raft adı verilen kauçuktan yapılmış şişme botlarla, debisi yüksek akarsularda yapılan bir spor. Ana amaç botu devirmeden kürek yardımıyla yönledirip kayalar ve engeller arasından geçerek parkurun sonuna ulaşmak. Bu engeller irili, ufaklı kayalar veya ağaç gövdeleri olabilir.

6 ila 8 kişilik takım halinde yapılıyor ve takımın başında profesyonel bir rehber bulunuyor. Bottaki her sporcu can yeleği taksa da bu sporu yapabilmek için mutlaka yüzmeyi iyi bir şekilde bilmek gerekiyor. Çünkü debisi yüksek nehirlerde bot devrildiğinde suyun gücüne karşı mücadele etmek zor olabiliyor. Raftingle ilgili temel bilgiler iki saatlik bir kursla edinilebiliyor. Türkiye dağlı yapısı ve akarsuları sayesinde birçok rafting parkuruna sahip. Hem Akdeniz hem Karadeniz bölgesindeki bu parkurlarda dünyanın dört bir köşesinden gelen sporcular azgın sularla boğuşuyor. Özellikle dağlardaki karların eriyip akarsulardaki debiyi artırdığı mayıs-haziran-temmuz ayları rafting için en uygun aylar.

ÇORUH NEHRİ

Türkiye’nin ve dünyanın önemli rafting parkurlarından biri olan Çoruh Nehri, toplamda 260 kilometrelik parkuru ve muhteşem kanyonlarıyla rafting tutkunları için bulunmaz bir yer. Billur gibi dereleri, pirinç tarlaları, tarihi kilise ve kaleleri, 4000 metreye varan dağlarının karla kaplı zirveleri, çavlanlarıyla büyüleyici bir bölge. Zorluk derecesi 5’e kadar olan parkurlarıyla mayıs-ağustos döneminde rafting için ideal. Yılın en yüksek su seviyesine mayıs sonu ve haziran başında ulaşılıyor. Nehrin özellikle Bayburt-Yusufeli-Oltu arasında kalan kesiminde uluslararası yarışmalar düzenleniyor.

ALARA ÇAYI

Antalya’ya bağlı Köprülü Beldesi’ndeki dağların eteklerinden şelale yaparak doğan Alara Çayı, Manavgat’ın Boztepe Köyü yakınlarından denize dökülüyor. Çayın uzunluğu 70 kilometre. Bahar ayları bu bölgede rafting için en uygun sezon. Alara Çayı’nın zorluk seviyesi 3-4 arası.

MELEN ÇAYI

İstanbul’a iki buçuk saat uzaklıkta. Bolu sınırlarında bulunan Melen Çayı’nda rafting için en iyi sezon bahar ayları. Bu aylar debinin en yüksek olduğu zamanlar. Ancak kışın da rafting yapılabiliyor. Melen Çayı zorluk seviyesi 4 olan 12 kilometre uzunluğunda bir parkur.

DALAMAN ÇAYI

Muğla ili ve Köyceğiz ilçesi sınırları içindeki Dalaman Çayı Marmaris’e 90 ve Fethiye’ye 105 kilometre uzaklıkta. Değişik zorluk derecelerinde ve birbirlerinden bağımsız iki parkurdan oluşuyor. Bölgede en uygun rafting zamanı mayıs ve ekim ayları arası. 30 kilometre uzunluğundaki Narlı Parkuru’nun zorluk derecesi 4-4, 12 kilometre uzunluğundaki Meşebükü parkurunun 3-4.

KÖPRÜLÜ KANYON

Antalya ile Side arasındaki Köprüçay özellikle eylül-ekim ayları arasında raftinge elverişli. Türkiye’nin en uzun kanyonu. Uzunluğu 100 kilometreyi buluyor. Zorluk seviyesi 2-3 olan Köprüçay geçişinde genellikle iki kişilik raftlar tercih ediliyor. Yeni başlayanlar için en uygun bölge, zorluk seviyesi 1-2 arası olan nehrin denize dökülmeden önceki son parkuru. Kanyona ismini veren, dağın göbeğindeki köprü ise Roma döneminde MS 2. yüzyılda yapılmış.

ZAMANTI IRMAĞI

Seyhan Nehri’nin Toros Dağları arasında akan kolu Zamantı Irmağı’nın zorluk seviyesi 3. 13 kilometre uzunluğundaki ırmağın Kayseri’nin Yahyalı ilçesinden geçen kısmında son yıllarda zorluk seviyesi 5-6 olan bir parkur belirlenmiş. Bu parkur, profesyonel raftingçilere hitap ediyor ve yaklaşık üç saat sürüyor. Parkurun bitiminde arabayla 15 dakikalık mesafede Barazama Şelalesi’ne ulaşılabiliyor.

MALZEMESİ NEDİR?

Rating botları daha çok Uzakdoğu’da üretiliyor. Ortalama bir botun fiyatı 5 milyar lira civarında. Bottaki her sporcu için vazgeçilmez güvenlik malzemeleri de var. Yarışma ve antrenman sırasında her sporcu can yeleği giyiyor ve kask takıyor. Ayrıca, botu yönlendirmek için kürek kullanıyorlar. Her birinin 20 Euro civarında fiyatı var. Devrilme durumunda kullanmak üzere kurtarma ipi ve ekip rehberinde de bıçak bulunuyor.

BUNLARI UNUTMAYIN

Mutlaka can yeleği takın.

Güvenliğiniz için kask takın. Dik dalgaların içine girerken bu sizi koruyacaktır.

Tek başınıza değil, mutlaka en az iki ya da üç kişilik gruplarla çıkın.

Botunuz hakkında bilgi sahibi olun ve botunuzun özelliklerini aşacak parkurlardan kaçının.

İlkyardım konusunda bilgi edinin. Bot ters döndüğünde panik yapmamanız ve ne yapmak gerektiğini bilmeniz önemlidir.

Ağırlık yapacak ve ıslandığınızda yüzmenizi zorlaştıracak giysilerden kaçının.

Rafting turuna katılmadan önce verilen kısa eğitimi dikkatlice dinleyin. Bu konuda uzman kişiler tarafından verilen eğitimin amacı karşılaşabileceğiniz zor durumlara karşı sizi hazırlıklı tutabilmektir. Kaynak: http://www.besyoclub.com

NASIL YAPILIR?

Rafting takım halinde yapılan bir spor. Nehre inmeden önce rehberler tarafından bu sporun nasıl yapılacağına dair bir eğitim veriliyor. Katılımcılara "Nehirde nasıl yüzülür?", "Manevralar nasıl yapılır?", "Botta nelere dikkat etmek gerekir?", "İp nasıl kullanılır?", "Kürek nasıl tutulur ve kullanılır?" gibi soruların cevapları kısa bir eğitimle anlatılıyor. Daha sonra can yeleği, kask, su geçirmeyen elbiseler dağıtılıyor ve serüven başlıyor.

Parkurlar zorluk dereceleri bakımından altıya ayrılıyor. Zorluk derecesi 1 olan parkur en kolay, 6 olan ise en zorlu parkur oluyor. Parkur üzerine nehrin akış hızı, yani debisi, kaya yoğunluğu bu zorluk derecelerinin belirlenmesinde önemli rol oynuyor. Parkurlar ortalama olarak 12-20 km. uzunluğunda. Botlara 4-6 kişilik gruplar halinde biniliyor. Yol boyunca rehberinizin verdiği komutlara uyarak takım halinde botunuzu azgın nehir sularında oluşan ve rapid adı verilen büyük dalgalardan geçirerek sakin sulara ulaştırmak durumundasınız.
False