Dağlık Karabağ’da tehlikeli tırmanış

Güncelleme Tarihi:

Dağlık Karabağ’da tehlikeli tırmanış
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2016 02:14

Azerbaycan’ın Ermenistan işgali altındaki Dağlık Karabağ bölgesinde dün şiddetli çatışmalar oldu. Azeri Savunma Bakanlığı, 12 askerin şehit olduğunu açıkladı. Ermenistan tarafında ise 18 asker öldü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan’a başsağlığı diledi.

Haberin Devamı

ERMENİSTAN-Azerbaycan cephe hattında yer alan Dağlık Karabağ’da dün şiddetli çatışmalar patlak verdi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, 12 Azerbaycan askerinin şehit olduğunu, Ermeni güçlerin bir helikopteri de düşürdüğünü açıkladı. Azerbaycan ordusunun karşılık vermesiyle dün sabah saatlerinden itibaren çatışmaların yaşandığı bölgede 18 Ermeni askeri öldü. Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan “Bizim taraftan 18 asker hayatını kaybetti, 35 yaralı var” dedi. Devlet televizyonuna konuşan Sarkisyan, ölenlerin Karabağ’daki Erivan destekli ayrılıkçı güçler mi yoksa Ermeni ordusu askerleri mi olup olmadığını açıklamadı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ’da iki stratejik tepe ile bir köyün ele geçirildiğini de duyurdu. Çatışmaların Ağdere, Terter, Ağdam, Hocavend ve Fuzuli bölgelerinde yoğunlaştığını bildirdi. Çatışmaların şiddetlenmesi üzerine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün bir açıklama yaparak, taraflara itidal çağrısı yaptı. Putin’in Sözcüsü Dmitri Peskov yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Putin, Karabağ ihtilafında ilgili taraflara hemen ateşi kesmeleri çağrısı yapıyor. Bölgede daha fazla kan akıtılmaması için taraflara itidal çağrısı yapıyor.” Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da Azerbaycan ve Ermenistan’daki mevkidaşlarını arayarak cephe hattındaki krizi görüştü.

Haberin Devamı

Dağlık Karabağ’da tehlikeli tırmanış

 

ERDOĞAN’DAN TAZİYE

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’i arayarak şehit olan askerler için taziyelerini iletti. Azeri ANS kanalına yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı, “12 Azeri kardeşimiz şehit olmuş, Ermenilerden de zannediyorum 100’ü aşkın öldürülen var... İnşallah bu çatışmalarda Azeri kardeşlerimiz en az orada kayıp vermek suretiyle bu işi başarırlar. Yıllar yılı malum işgal altında olan Dağlık Karabağ bölgesindeki bu mücadele ne yazık ki bu işi Minsk Üçlüsü ile hafife alması sebebiyle bu tabloyla bizi karşı karşıya bıraktı.

BİLGİ NOTU

Haberin Devamı

İki eski Sovyet cumhuriyeti olan Azerbaycan ile Ermenistan arasında Dağlık Karabağ bölgesindeki çatışmalar 1988’de henüz Sovyetler Birliği’nin dağılmadığı dönemde başlamıştı. Bu dönemde Azeri nüfusun yoğunluğu, göçler nedeniyle yüzde 20’ye kadar gerilemişti. 10 Aralık 1991’de yapılan ve bölgede kalan Azerilerin boykot ettiği referandumda Ermeniler, Azerbaycan’dan ayrılma yönünde oy kullandı. Dağlık Karabağ’ın bağımsızlığı ilan edildi, ancak bu girişim uluslararası toplum tarafından tanınmadı. 1990’lı yılların başında iki ülke arasında patlak veren savaşta 30 bin kişi ölmüştü.

Dağlık Karabağ’da tehlikeli tırmanış

AZERİ GAZETECİ GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Haberin Devamı

Maryland’deki Amerika Diyanet Merkezi’nin açılışında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a soru soran Azeri bir muhabir, Ermenistan’la çatışmalarda 12 Azeri askerin şehit olduğunu hatırlattı. Muhabir bu esnada gözyaşlarını tutamadı. Taziye dileklerini ileten Erdoğan, törende yaptığı konuşmada ise “Ermenistan-Azerbaycan sınırında çatışmalar sürüyor. Az önce bir Azeri televizyonu önümü kesti. Onun gözlerinde gözyaşı gördüm, acaba bizim ülkemizdeki medyanın gözlerinde de bu gözyaşını görebilecek miyiz...” dedi. Cumhurbaşkanı dün ayrıca Azeri mevkidaşı İlham Aliyev’i arayarak şehit olan askerler için başsağlığı diledi. Aliyev de destek ve dayanışma için Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk halkına teşekkür ederken Ermenistan ordusunun cephe hattında provokasyon yaptığını ve gereken cevabı aldığını söyledi.

Haberin Devamı

PUTİN'DEN İTİDAL ÇAĞRISI

Putin'in danışmanı Dmitri Peskov, Putin'in Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında silahlı çatışmaların yeniden şiddetlenmesinden derin endişe duyduğunu ve taraflara bir an önce çatışmaya son vermeleri çağrısında bulunduğunu belirtti.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da, Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov ve Ermenistan Savunma Bakanı Seyran Ohanyan'ı telefonla arayarak cephe hattındaki durumu görüştü.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, Azerbaycanlı mevkidaşı Elmar Memmedyarov ve Ermenistanlı mevkidaşı Eduard Nalbandyan ile telefon görüşmesi yaptı. Lavrov, mevkidaşlarına, çatışmaların sona erdirilmesi için duruma müdahil olmaları çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

DAVUTOĞLU'NDAN DESTEK TELEFONU

Başbakan Davutoğlu da, Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında çıkan çatışmada şehit düşen askerler için Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e taziye dileklerini iletti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Başbakan Davutoğlu'nun, Aliyev'i telefonla arayarak, taziye dileklerini ilettiği, Ermenistan'ın provokasyonunun önlenmesi nedeniyle tebrik ve desteğini ifade ettiği bildirildi. 

Aliyev, görüşmede Başbakan Davutoğlu'na, Azerbaycan ordusunun Ermenistan'ın provokasyonunu kararlıkla önlediğini ve gereken cevabı verdiğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!