Çürük bina korkusu

Güncelleme Tarihi:

Çürük bina korkusu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 1999 00:00

Haberin Devamı

MARMARA depreminden sonra kamu binaları göz hapsine alınırken, ilk saptamalar tedirginlik yarattı. Çanakkale'de Trabzonspor Kulübü Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın kardeşi Kenan Yılmaz'a ait Ak Yapı İnşaat Şirketi'nin yaptığı Milli Piyango Anadolu Lisesi 17 Ağustos depreminde yara aldı.

CUMHURBAŞKANI Süleyman Demirel'in 1994-1995 eğitim yılında eğitime açtığı, 1100 öğrencisi olan okuldaki derin yarıklar nedeniyle yemekhane eğitim yılı başında, spor salonu da ekim ayı sonlarında kapatıldı. Yapım hatalarına rastlanırken, öğrenciler de zorda kaldı. Milli Eğitim Müdürlüğü inceleme başlattı.

Tahliye edilmeli

KUŞADASI'ndaki 550 öğrencinin öğrenim gördüğü Rahime Bilici İlköğretim Okulu'nda, Marmara depreminden sonra çatlaklar oluştu. Aydın Bayındırlık Müdürlüğü'nden İnşaat Mühendisi Funda Taşkın Ünveren, Jeoloji Mühendisi Cemil Kalaycıoğlu ve Mimar Ali Yılmaz inceleme yaptı. Uzmanların 25 Aralık'ta hazırladığı raporda okulun bodrum, zemin ve birinci katla merdiven duvarları ve bazı kolonların bağlandığı kirişlerin, döşeme ve ön tretuarlarda çatlakların olduğu saptandı. Kolonları bağlayan bölgelerdeki çatlağın imalat hatası olduğu bildirildi. Velilerden Gülay Alıcı öğrencilerin tehlikede olduğunu ileri sürdü. Alıcı, ‘‘Kuşadası 1'nci derece deprem bölgesinde. Bu rapor doğrultusunda okulda eğitim ve öğretimi sürdürmek mümkün değil. Hemen tahliye edilmeli'' dedi. Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Türkkan, ‘‘Raporu Mimarlar ve Mühendisler Odası ile belediyeye gönderdik, valiliğe bildirdik. Ege Üniversitesi ve İnşaat Mühendisleri Odası'ndan aletsel ölçüm için acil ekip istedik. Ölçümlere göre gerekirse okulu tahliye edeceğiz'' dedi.

Hastane dayanıksız

DENİZLİ'de de valiliğin oluşturduğu komisyon tarafından Devlet Hastanesi'nde 1-5 Kasım arasında yapılan inceleme korkunç gerçeği ortaya çıkardı. 600 yatak kapasiteli, ameliyathane ve polikliniklerin bulunduğu ana binanın depreme dayanıksız olduğu belirlendi, acilen takviye istendi.

HEMODİALİZ ve check-up merkezi sağlam çıkarken, çocuk servisi ve kreşi de barındıran doğum binası ve üç ay önce açılan Alkol ve Madde Bağımlıları Tedavi Merkezi (AMATEM) binalarında da kılcal çatlaklara rastlandığı, gözaltında tutulması gerektiği bildirildi.

Milli Eğitim:

İnceleme başlatıldı

ÇANAKKALE'de Milli Piyango Anadolu Lisesi için Bayındırlık Müdürlüğü komisyon oluşturdu. İlk incelemede, bugünün değeriyle 1 trilyon liraya mal olan lisenin spor salonu ve yemekhanesindeki çatlakların, yapım hatasından kaynaklandığı belirtildi. Milli Eğitim Müdürü Nihat Tarakçı, ‘‘Bayındırlık Müdürlüğü'nden gelecek rapora göre savcılığa suçduyurusunda bulunacağız. Kolonların betondan değil tuğlayla örüldüğü izlenimi var. Bu affedilmez hata'' diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!