Karaman'ın davası karara kaldı

Güncelleme Tarihi:

Karamanın davası karara kaldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2016 14:32

TÜM Öğretim Elemanları Derneği (TÜMÖD) Genel Sekreteri ve Gazi Üniversitesi öğretim görevlisi Suay Karaman hakkında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a alanen hakaret ettiği iddiasıyla, 1- 4 yıl arasında hapis cezası istemiyle açılan davaya devam edildi. Hakim, duruşmayı karar verilmek üzere aralık ayına erteledi.

Haberin Devamı


Gazi Üniversitesi öğretim görevlisi Suay Karaman, geçen yıl 23 Mayıs'ta, Balyoz davası sanıklarına destek vermek amacıyla İzmir'de düzenlenen 'Sessiz Çığlık Vardiya Platformu' toplantısına, Tüm Öğretim Elemanları Derneği adına katıldı. Polis, Suay Karaman'ın burada yaptığı konuşmanın ses ve görüntü kaydını alıp, Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Dosyayı inceleyen Cumhuriyet Savcısı, Suay Karaman hakkında 'Cumhurbaşkanına alenen hakaret' suçundan dava açtı. İzmir 4'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasına, 1- 4 yıl hapis cezasına çarptırılması istemiyle tutuksuz yargılanan Suay Karaman ile avukatı Funda Karaltı katıldı. Türbanlı öğrencilerin fotoğrafını çekip derslere sokmadığı iddiasıyla yargılanıp ceza alan Ege Üniversitesi Fen Fakültesi'nden emekli Prof. Dr. Esat Rennan Pekünlü de bazı öğretim üyeleri ile Sessiz Çığlık Vardiya Platformu üyeleri de adliyeye gelip, Karaman'a destek verdi. Avukat Funda Karaltı, şöyle dedi:
"Müvekkilimin, barışçıl bir toplantıda yaptığı konuşmayı yaklaşık 60 kişi dinlemiştir. Tutanağı tutan polisler olayı deşifre edip, buralara kadar taşımıştır. Müvekkilim herhangi bir suç işlememiştir. Davaya konu ilgili ses ve görüntü kaydının 2 bin 911 sayılı yasa kapsamındaki eylemle ilgili olarak gerçekleştirilmesi nedeniyle bu kayıtların Cumhurbaşkanı'na hakaret suçuyla ilgili olarak kullanılamayacağı gibi, hakim kararı olmadan ses ve görüntü kaydının olması nedeniyle bunlar yasaya aykırı delil niteliği taşımaktadır. Avrupa'da da cumhurbaşkanları ve başbakanlara hakaret içeren sözler söylenmekte ve bu kişilere, söyledikleri sözler ifade özgürlüğü kapsamında olduğu için dava açılmamaktadır. Burada da müvekillimin eleştirisi ifade özgürlüğü kapsamındadır. TCK 299'uncu maddenin iptali için bu davayı Anayasa Mahkemesi'ne taşımanızı istiyorum." 
Avukat Karaltı, ayrıca dosyanın dilbilimcisi olan bir bilirkişiye gönderilip rapor alınmasını istedi. Hakim, sanık Suay Karaman'a ceza verilmesi halinde, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul edip etmediğini sordu. Karaman, hükmün açıklanmasını istedi.
Hakim, Cumhurbaşkanlığı Hukuk Bürosu'ndan davadan feragat edildiğine dair yazının geldiğini, mahkemeye yeni atandığı için karar vermek için dosyayı inceleyeceğini belirtti. Anayasa Mahkemesi'ne yönelik istemin ve bilirkişiye gönderilmesi talebinin reddine karar verip, duruşmayı karar için 16 Aralık'a erteledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!