Cömert davasında 8’inci duruşma

Güncelleme Tarihi:

Cömert davasında 8’inci duruşma
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2016 12:56

HATAY’daki Gezi Parkı protestoları sırasında başına isabet eden biber gazı kapsülüyle yaşamını yitiren Abdullah Cömert’in ölümüyle ilgili güvenlik gerekçesiyle Balıkesir’e alınan davanın 8’inci duruşması başladı.

Haberin Devamı

Cömert davasında 8’inci duruşma

Hatay’da Gezi Parkı protestoları sırasında ’Akrep’ diye adlandırılan zırhlı araçtan attığı gaz fişeğiyle Abdullah Cömert’in ölümüne neden olduğu iddia edilen 30 yaşındaki polis memuru A.K.’nin ’Olası kastla öldürme’ suçundan 25 yıla kadar hapis istemiyle Balıkesir 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuksuz olarak yargılanmasına devam edildi.

AİLE ARTIK KARARI İSTİYOR

Abdullah Cömert’in babası Edip Cömert, annesi Hatice Cömert ve ağabeyi Adnan Cömert de duruşmaya katılmak üzere adliyeye geldi. Polisin geniş güvenlik önlemi alındığı adliyenin girişinde konuşan ağabey Adnan Cömert, bugün karar beklediklerini söyleyip, "Üç yıl oldu. Artık bir karar çıksın. Bu yaşlı kadın bin 300 kilometre gidip geliyor. Vicdan yok mu bu mahkemede? Adalet sarayında hiç mi adalet olmayacak" dedi.

Acılı anne Hatice Cömert ise "Adalet için geldik. Ama adalet yok. İnşallah bugün karar çıkar" diye konuştu.

DESTEK İÇİN BİR ÇOK KİŞİ ADLİYEDE

Öte yandan duruşmayı CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Emre Yılmaz, Uluslararası Af Örgütü temsilcisi Dr. Barbara Neppert, yurdun çeşitli yerlerinden gelen CHP Gençlik Kolu başkanları da izliyor. Duruşma başladığında adliye dışında destek için gelen bir grup, ’Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek’ diye slogan attı.

GÜVENLİK GEREKÇESİYLE BALIKESİR’DE

Hatay’da 2 Haziran 2013 tarihindeki Gezi Parkı protestoları sırasında polis panzerinden atılan biber gazı kapsülü başına isabet eden Abdullah Cömert, yaşamını yitirdi. Adli Tıp raporunda Cömert’in, başına gaz fişeğinin isabet etmesiyle öldüğü belirlendi. Bunun üzerine savcılık tarafından başlatılan soruşturma sonrası, sanık polis memuru A.K. hakkında dava açıldı. Sanığın avukatları güvenlik gerekçesiyle davanın başka bir kente nakli için savcılığa başvurdu. Hatay Valiliği ile İl Emniyet Müdürlüğü’nün de aynı yönde görüş bildirmesi üzerine, dava Balıkesir’e alındı.

Haberin Devamı

SANIK GEÇİCİ GÖREVE DİYARBAKIR’A ATANMIŞ

Haberin Devamı

Hatay’da Gezi Parkı protestoları sırasında ’Akrep’ diye tabir edilen zırhlı araçtan attığı gaz fişeğiyle Abdullah Cömert’in ölümüne neden olduğu iddiasıyla tutuksuz yargılanan sanık polis 30 yaşındaki A.K., bugün duruşmaya katılmadı. Önceki duruşmalarda Mersin Adliyesi’nde hazır bulunan ve Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yöntemiyle duruşmaya katılan A.K.’nin, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne geçici görevli gönderildiği bu nedenle bu celseye katılmadığı öğrenildi. 

Cömert ailesi duruşmalar başladığından bu yana sanık polisin Balıkesir’deki duruşma salonuna getirmeyip SEGBİS sistemiyle ifadesinin alınmasına tepki gösteriyordu.

Cömert davasında 8’inci duruşma

Haberin Devamı

KASTEN ADAM ÖLDÜRMEDEN CEZA TALEBİ 

Balıkesir 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan Abdullah Cömert davası, bugün görüldü. Cömert ailesinin avukatları duruşmada, esasa ilişkin mütalaalarını sundu. Avukat Hatice Can, sanık polisin kalabalık dağıldıktan sonra ara sokaktaki Abdullah Cömert’i hedef alarak atış yaptığını, Akrep aracı içindeki konuşma ve küfürlerin de polisin göstericilere husumet beslediğini gösterdiğini öne sürdü. Can, sanık polisin tutuklanarak kasten öldürmek suçundan yargılanarak cezalandırılması gerektiğini savundu.

Avukat Tacettin Çolak ise sanığın bu olayda bir polis gibi değil, iktidarın militanı gibi davrandığını öne sürdü. Polislerin Gezi Süreci’nde iktidardaki yetkililer tarafından tahrik edildiğini öne süren Çolak, "Burada suçlu sadece polis değildir. ’Yüzde 50’yi zor tutuyorum’ ve ’Siz destan yazdınız’ diyen bir Başbakan’ın polisi, neler yapmaz? Ben iktidar sorumlularının da yargılanması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Avukat Eren Can ise İTÜ’den Prof. Dr. Ayşe Erzan Silier’in hazırladığı merminin gidişiyle ilgili hazırladığı raporu mahkemeye sundu. Can, bu rapora göre, sanık polisin hedef gözeterek, 45 derece yerine 2 derece ile atış yaptığını öne sürdü. 

Haberin Devamı

Cömert davasında 8’inci duruşma



GÖZYAŞLARI TUTULAMADI

Baba Edip Cömert, "Oğlum vurulduğunda ben tarladaydım. Gece gündüz çalışıyordum. Bizim vergilerimizle maaşını alan bir polis, oğlumu katletti. Tüm polisler benim evladımdır. Hepimiz kardeşiz ama oğlumu öldüren polisin cezalandırılmasını, sanığa müebbet hapis cezası verilmesini istiyorum" dedi. 

Anne Hatice Can, duruşma boyunca Abdullah Cömert’in fotoğraflarını elinden bırakmazken, "Benim oğlum hırsızlık yapmadı. Birine tecavüz etmedi. Sadece insanlar ölmesin, savaş olmasın diye sokağa çıktı. Eve dönerken öldürüldü. Çok akıllı, saygılı bir çocuktu. İki ay sonra askere gidecekti ama onu elimizden aldılar" derken, duruşmayı izleyen Abdullah Cömert’in arkadaşları ve avukatların gözyaşlarını tutamadığı gözlendi. 

Ağabey Zafer Cömert ise "Diğer polislerin zan altında kalmaması, başka gençlerin ölmemesi için katil polis en ağır şekilde cezalandırılmalıdır" dedi.

SAVCI 20 - 25 YIL ARASI CEZA İSTEDİ

Cumhuriyet Savcısı Sedat Özen’in esas hakkındaki mütalaasında Adli Tıp raporuna dikkat çekti. Raporda Abdullah Cömert’in ölümünün gaz fişeğinin başına isabet etmesiyle oluşan kafatası kırıklarıyla beyin kanaması ve beyin doku harabiyeti sonucu meydana geldiğinin belirlendiği vurgulandı. Savcı Özen, sanık polisin 35 metreden kurallara uymadan yaptığı atış sonrası ölümün meydana geldiğini, sanığın bu atışın ölümle sonuçlanabileceğini bilmesine rağmen kayıtsız kalarak atışı yaptığını belirtti. Bu nedenle ölüm olayında "olası kastla" hareket ettiğinin kabul edilmesi gerektiğini bildirdi. Savcı Özen, sanık polisin Türk Ceza Kanunu’nun 81/1 ve 21/2 maddeleri uyarınca cezalandırılmasını istedi. Bu maddeye göre, sanık polis en az 20, en çok 25 yıl ceza alabilecek.

EK SAVUNMA İSTENİNCE DAVA 14 MART’A ERTELENDİ

Haberin Devamı

Sanık avukatı İbrahim Uzun, adli tıp raporu, kamera kayıtları ve tanık beyanlarının delil olarak sunulduğunu ancak bu delillerin kesin ve inandırıcı olmaktan uzak olduğunu savundu. Adli Tıp raporunun otopside çekilen fotoğraflara dayandığını, yine delil olarak sunulan ses kayıtlarının ve küfürlerin kime ait olduğunu belli olmadığını savunan Uzun, "Gaz tüfeğiyle düz bir atış yapılması da mümkün değildir. Dr. Silier’in hazırladığı raporun bilimselliği de tartışılır" dedi. Uzun, ek savunma için süre istedi. Mahkeme heyeti de bu isteği göze alarak, duruşmayı 14 Mart pazartesi gününe erteledi.

ADLİYE ÇIKIŞI AÇIKLAMA

Cömert ailesi ve ailenin avukatları adliye çıkışında kendilerini bekleyen yaklaşık 50 kişiyle birlikte basın açıklaması yaptı. "Abdullah Can ölmedi. Ruhu aramızda" diyen anne Hatice Cömert, davada kendilerini yalnız bırakmayan vatandaşlara teşekkür etti. Abdullah Cömert’in ağabeyi Adnan Cömert, "Biz burada adaletin sağlanması için mücadele ediyoruz. En üsttekilerde dahil tüm sorumluların yargılanması için yılmadan mücadele edeceğiz" dedi. 

Ailenin avukatı Hatice Can, Cumhuriyet Savcısı’nın esasa ilişkin son görüşlerine dikkat çekerken, "Savcı sanığa olası kasttan ceza verilmesini istedi. Olası kastın ceza yasasındaki karşılığı 20 ile 25 yıl hapistir. Ama biz sanığın bilerek ve isteyerek ’kasten adam öldürmek’ten cezalandırılmasını istiyoruz" diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!