Çocukların hayal dünyalarını zenginleştiriyor

Güncelleme Tarihi:

Çocukların hayal dünyalarını zenginleştiriyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2017 13:57

Çocukların hayal dünyalarını zenginleştiriyor

Haberin Devamı

TÜRKİYE'nin birçok il ve ilçesini gezerek, kendi yazdığı masalları okul öncesi çocuklarına anlatarak hayal dünyalarını zenginleştiren Bağcan Töraydın, İzmir'in Çeşme ilçesinde anlattığı masallarla çocukları farklı dünyalara taşıdı.

Mavi Balon Anaokulu'nun davetlisi olarak Çeşme'ye gelen Bağcan Töraydın, buradaki miniklere kendi yazdığı masalları anlattı. Töraydın, anakolundaki toplam 30 çocuğu, 1 saat boyunca gitar eşliğinde anlattığı masallarla farklı dünyalara götürüp, öğretirken, düşündürdü.

Gezdiği il ve ilçelerde ziyaret ettiği okul öncesi eğitim kurumlarında masal atölyeleri gerçekleştirdiğini anlatan Bağcan Töraydın, "Çocuk gelişimi için önemli olan masal anlatıcılığını, aslında bir misyon üstlenerek, Türkiye'nin dört bir tarafına taşıyoruz. Masal, çocuk gelişiminde önemli bir rol oynuyor. Aslında masal bir derstir. Çocuk masalı anlatıcılığında Türkiye'de tek olduğumuz için doğaldır ki her yere ulaşmamız çok zor. Ama elimizden geldiği kadar doğu, batı, kuzey, güney demeden Türkiye'nin her yerine gitmeye çalışıyoruz. Önemli olan eğitim kurumlarının bunun farkına varması. Bunu sadece masalla sınırlamamak gerekir. Masal, çocuk gelişiminin sadece bir bölümü. Amacımız, çocukların düşsel zekasını geliştirme odaklı bir platform yaratmak" dedi.

"DÜŞÜNEN BİR TOPLUM İÇİN DÜŞLEMEYİ ÖĞRETİYORUZ"

Çocuk gelişiminde birçok alan olduğuna dikkat çeken Töraydın, "Türkiye'de keşke daha çok masal anlatıcılığı yapılabilse. Keşke daha çok masallar çocuklarımızın hayal dünyasını zenginleştirse. Tabiki doğru masallarla... Çocukların düşlemesini, düşünmesini sağlayan masallar olmalı. Özellikle çocuklara bir karakter verdiğinizde, bunu masallarla yönlendirebiliyorsunuz. Çocuğa bu yolla nüfus edebiliyorsunuz. Bu önemli bir nokta. Dünyada da masal anlatıcısı var. Hintli bir çocuk masal anlatıcısı, hemen hemen dünyanın her yerine gidiyor. Seminerler veriyor. Dünyada da aktif olarak çocuk masalı anlatıcısı sadece o var diyebiliriz. Çocuklarla interaktif iletişim kurabilmek için seviyelendirme yapıyorum. 2-6 yaş arası çocuklarda masal önemli bir yer kaplıyor. Masal, çocukları okumaya da teşvik ediyor. Ama her şeyden de önemlisi, masalla çocukların düşlemesini sağlamak. Düşünen bir toplum yaratmak için önce düşlemeyi öğretmek gerekir. Düşlemeyi ve düşünmeyi öğretmezseniz, tek tip bir toplum olur. Çocuk masalı anlatıcılığı yoluyla böyle bir misyon yüklendik diyebiliriz" diye konuştu.

"MASAL, ÇOCUKLAR İÇİN EN ÖNEMLİ DERS"

Masal Atölyesi adı altında uygulama yaptığını ifade eden Bağcan Töraydın, "Bağcuş Dede diye benim yazdığım masallardan oluşan bir masal dizimiz var. Topraklarımızın özü, atalarımızdan bize kalan örf ve adetleri de içinde barındıran masallar bunlar. Yetişkinler için de masallar yapıyorlar. Ama masallar çocuklar içindir. Çocukların masalsız bir an geçirmemesi gerekir. Masal, 2-6 yaş arası çocukları için en önemli ders diyebilirim. Anne, babanın da devamlı okuyarak bu misyonu üstlenmesi gerekir. Anne, babalar bizim yükümüzü öyle alırlar" diyerek sözlerini tamamladı.

Güneş ATAGÖZ  / ÇEŞME (İzmir), (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!