Çocuklarda diş sağlığı bakımı

Güncelleme Tarihi:

Çocuklarda diş sağlığı bakımı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2017 11:29

Çocuklarda diş sağlığı bakımı

Haberin Devamı

 

ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Kamu Hastaneleri Birliği'ne bağlı Gazipaşa Devlet Hastanesi'nde görevli diş hekimi Ali Yıldız, okul döneminde çocukları olan aileleri beslenme ve diş sağlığı konusunda bilgilendirdi.
Diş hekimi Ali Yıldız, velilerin çocuklarının beslenme çantasını hazırlarken ağız ve diş sağlığı ilgili dikkat etmesi gereken konuları açıkladı. Sağlıklı bir diş gelişimi için çocukların sağlıklı bir beslenme programına ihtiyacı olduğunu belirten Yıldız, “Karbonhidrat ağırlıklı beslenen bir çocuk, çürük oluşumu açısından risk altındadır. Nişastalı, şekerli ve yapışkan içerikli gıdalar da diş yüzeyine yapışması özelliğinden dolayı çürük oluşumuna ortam hazırlar. Süt ve süt ürünleri diş sağlığı için gerekli kalsiyum, fosfor ve uygun seviyelerde florür içerdiğinden beslenme çantasında mutlaka olması gereken besinlerin başında gelmektedir. Sebze tüketimi de çocukların ağız ve diş sağlığı açısından son derece önemlidir. Çocukların yanlarına hazırladığımız sandviçlerin içerisine domates, salatalık veya yeşil biber gibi sebzeler koyularak beslenme çantası zenginleştirilebilir" diye konuştu.
6 AYDA BİR DÜZENLİ KONTROL
Hazırlanan beslenme çantasında her gün mutlaka mevsimine uygun taze meyve bulunmasına özen gösterilmesi gerektiğini kaydeden Yıldız, "Sebze ve meyvelerin doğrandıktan sonra bekletilmesi vitamin kayıplarına yol açacağı için beslenme çantasına tek parça halinde konması daha sağlıklı olacaktır. Şekerleme, kurutulmuş meyve, tuzlu ve yağlı yiyecekler, şekerli gıdalar, asitli içecekler, cips ve kızartmalar, dişlerdeki plaklarla birleşerek çürüğe neden olabilir. Bu nedenle çocuklar bu tarz zararlı yiyecek ve içeceklerden uzak tutulmalı en önemlisi de çocuklar 6 ayda bir düzenli olarak diş hekimine götürülerek kontrol ettirilmelidir" dedi.
DİŞ NASIL FIRÇALANMALI?
Ağız ve diş sağlığında diş fırçalamanın ve bu konudaki püf noktalarının önemine değinen Yıldız, “Dişler sabah, öğle ve akşam olmak üzere günde üç kez fırçalanmalı, ağzın her bölgesine ulaşabilen küçük başlı, düz yüzeyli ve kılları yuvarlatılmış fırçalar tercih edilmelidir. Fırça sapı düz ve avuç içinin kavrayabileceği uzunlukta olmalı, fırça kılları ise naylon ve yumuşak olmalıdır. Kılları yıpranmış ve dökülmüş diş fırçası kullanılmamalı. Diş fırçası 3 ayda bir değiştirilmeli, diş ipi kullanım alışkanlığı geliştirilmeli. Dişler fazla bastırmadan fırçalanmalı, diş fırçası kuru olmalı ve flor özelliği olan bir diş macunu tercih edilmeli" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!