Çince profesöründen Konfüçyüs Merkezi

Güncelleme Tarihi:

Çince profesöründen Konfüçyüs Merkezi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2009 00:00

Türkiye'nin Sinoloji Anabilim Dalı’ndaki tek profesörü Bülent Okay, kapsamlı Çince eğitiminin yanısıra, Konfuçyüs felsefesinden Tai Ji Quan sporuna, Çin tarihinden kültürüne ve geleneklerine uzanan bir dizi eğitimlerin verildiği "Konfüçyüs Araştırma ve Geliştirme Merkezi (KAGEM)" açtı.

Ankara Üniversitesi (AÜ) Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Sinoloji Anabilim Dalı Başkanı ve KAGEM Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Okay, KAGEM’de Çin’le ilgili merak edilen her konu hakkında eğitim verildiğini ifade etti.

Eğitimci ve iş adamı Şeref Gültekin ile kurdukları merkezde, katılımcılara Çince dil kursu, Çin’le bağlantılı ticari danışmanlık ve Türkçe-Çince tercümanlık hizmetleri verildiğini anlatan Okay, bunların yanında çeşitli seminerlerle Uzak Doğu’nun merak edilen "Ejder"inin de daha yakından tanınabildiğini dile getirdi.

Son yıllarda ekonomide büyük aşamalar kaydederek, dünya piyasalarında önemli pay sahibi olan Çin ve Çinlilerin yakından tanıtıldığı etkinlikler düzenlenen merkezde ayrıca, Çin’le ticari ilişkilerini geliştirmek isteyen sanayi kuruluşlarına da özel konferanslar düzenlendiğini ve isteyenlere danışmanlık hizmeti verildiğini belirten Okay, uzun yıllar Türkiye’de, Çin kültürünü doğru şekilde aktarabilecek ve bu konuda kaliteli eğitim verecek bir kuruluşa duyulan ihtiyacı KAGEM’in karşılayacağını söyledi.

Müzik eşliğinde

Uzak Doğu dövüş sanatlarının kökeni olarak bilinen, "Evrenle bütünleşme hedefindeki ruhsallığa ulaşmak, içsel denge ve huzura kavuşmak, enerji akışını kontrol ederek sağlıklı bir bünye elde etmek" amacıyla yapılan "Tai Ji Quan" sporunun da Çin’de yaygın olarak yapıldığını dile getiren Okay, bu sporda hareketlerin yavaş, müzik eşliğinde ve vücut koordinasyonuna odaklanarak, dengeyi kaybetmeyecek şekilde yapıldığını anlattı.

Okay, uzman Qi Tao tarafından verilen Tai Ji eğitiminin, bu sporun ruhen ve fiziken rahatlatıcı özelliğiyle stresli yaşamı olanlar tarafından büyük ilgi gördüğünü kaydetti.

Konfuçyüs felsefesi üzerine bir kitabı da bulunan Okay, merkezin en ilgi çeken seminerlerinin Konfuçyüs felsefesi üzerine olduğunu aktardı.

Konfuçyüs felsefesi

Konfüçyüs’ün M.Ö. 551-M.Ö. 479 arasında yaşadığını, düşünürün, temeli insan sevgisine dayanan Ru Düşünce Ekolü’nün kurucusu olduğunu anlatan Okay, Türkiye’de "Konfüçyanizm" olarak bilinen ekolü1n etki alanının Çin’in dışında Kore, Japonya başta olmak üzere tüm Güneydoğu Asya ülkelerine yayıldığını ifade etti. Konfüçyüs’ün "örnek evlat olmak", "kurallara uymak", "aşırılıktan kaçınmak", "her şeyi kararında yapmak", "bulunulan mevkiye uygun davranmak", "doğru, dürüst olmak", "bağışlayıcı olmak", "cesur olmak" gibi ilkelerinin, 2 bin 500 yıl önce Asya ve Uzak Doğu’da insanlığa yol gösterdiğini vurgulayan Okay, bu ilkelerin günümüzde de halen geçerliliğini koruduğunu söyledi. Prof. Dr. Okay, eğitim faaliyetlerini sürdüren KAGEM’in resmi açılışının bu ay içinde yapılacağını bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!