Çin yeni uzay programını açıkladı

Güncelleme Tarihi:

Çin yeni uzay programını açıkladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2011 11:10

Çin'in, gelecek beş yılda uzaya insanlı uzay gemileri ve uzay laboratuarları göndereceği, uzay istasyonu inşasına hazırlık yapacağı dair açıklamada bulundu.

Haberin Devamı

Çin basınında yer alan habere göre, 2016'nın sonuna kadar uzay programına hız vermek isteyen Çin, uzay laboratuarları, insanlı uzay araçları ve yük araçları gönderecek, kendisine ait uzay istasyonunun inşası için teknik hazırlık yapacak.

 

İnsansız araçlar kullanarak Ay'ın keşfini sürdürecek ve Ay yüzeyinden numune toplayacak olan Çin, gezegenler, göktaşları ve Güneş'in keşfine de ağırlık verecek.

 

Çin, iletişimini, yayın sistemini ve meteoroloji uydularını geliştirecek uzay araçları fırlatacak ve küresel konumlandırma sistemi ağına egemen olan ABD'ye rakip olmak amacıyla kendi küresel uydu yönlendirme sistemini geliştirecek.

Haberin Devamı

 

2012’DE İKİ UZAY GÖREVİ

Çin’in, uzaya çıkan ilk astronotunu bu başarısından 9 yıl sonra, 2012’de iki astronotunu daha uzaya göndermeyi planlıyor.

 

ABD, eski başkan George Bush döneminde Ay’a tekrar astronot göndereceklerini açıklamış ama Obama yönetimi çok yüksek maliyeti öne sürerek bu projeyi iptal etmişti.

 

ABD’nin Aralık 1972’de başlayan uzay mekiği programı da Temmuz ayında sona erdirilmişti.

 

Çin, uzay programı ordu tarafından yürütülüyor olsa da, uzayda silah görmek istemediklerini belirtti. Açıklanan planda, “Çin uzay programlarında barışçı amaçlar hedefliyor ve uzayda bir silah yarışı yaşanmasını reddediyor” denildi.

 

Çin, uzay programında İngiltere, Fransa, Brezilya ve Rusya ile çalıştığını da vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!