GeriSeyahat Çıldır donunca masal başlar
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Çıldır donunca masal başlar

Çıldır donunca masal başlar

Diş hekimi Alper Elitok’un en büyük tutkusu fotoğraf ve seyahat. Elitok, Kars-Ardahan sınırındaki Çıldır Gölü’ne kışın gitti. Buzu kırıp avlanan balıkçıları, atlı kızakları seyretti. “Bir masalın içine düşmüş gibiydim” diyor.

Eskişehir’de yaşayan Alper Elitok (41), İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ni bitirdi. Ayrıca Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi ve Haliç Üniversitesi Fotoğraf ve Video Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Uzun yıllardır fotoğrafla ilgileniyor. Eskişehir Fotoğraf Sanatı Derneği’nde temel fotoğraf eğitimi veriyor. Yüksek lisans tezini ‘savaş fotoğrafı’ üzerine yazdı. Belgesel ve ‘İğne Deliği (Pinhole)’ fotoğrafa ilgi duyuyor. Elitok, Türkiye’de ve yurtdışında sergiler açtı, ödüller kazandı. Tüplü dalış yapıyor, Eskişehir Su Sporları Kulübü’nde gönüllü eğitmenlik yapıyor. Motosiklet kullanmayı ve snowboard yapmayı da seviyor. En büyük tutkusu seyahat ve gözlemlerini paylaşmak: “Bugünlerde web sitemi hazırlıyorum. Fotoğraf, gezi notlarım ve kısa filmlerimi yayınlayacağım.”
Avrupa ve Asya’nın birçok ülkesini, Ortadoğu ve Afrika’nın bir bölümünü gezdi. “En unutulmazı Eskişehir’den Kathmandu’ya 40 günlük tren, otobüs yolculuğumdu. Bir de Rusya-Kazakistan sınırı yakınında haritada olmayan küçük bir köyde geçirdiğim günler... Moğolistan, Sibirya ve Filipinler’deki El Nido tekrar tekrar gitmek isteyeceğim yerler” diyor.
Geçen kış yolu Çıldır’a düştü. Umduğundan fazlasını buldu: “Gölün kışın donduğunu, üzerinde kızaklı at arabalarıyla dolaşıldığını, Eskimolar gibi buzu kırıp balık avladıklarını biliyordum. Yıllardır gitmeki için fırsat kollardım. Bir boşluk bulup yola koyuldum. Kars ve Ani Harabeleri’ni de içeren dört günlük bir seyahat yaptım. Çıldır, 124 kilometrekare ile Doğu Anadolu’nun en büyük tatlı su gölü. Deniz seviyesinden neredeyse iki bin metre yüksekte. Gölde avlanan aynalı sazan (Cyprinus carpio) önemli bir ekonomik kaynak. Kışın iki metreyi bulan buz nedeniyle balıkçılar özel teknikler kullanarak avlanıyor.”
 
LEZİZ SAZANLAR

Yöreye gidenlerin yapabilecekleri etkinlikleri şöyle anlatıyor:
“Kasımdan nisana buzlu. Üzerinde yürümek, hatta otomobille dolaşmak mümkün. Ancak en keyiflisi atlı kızaklar. Buzda kayıp giderken atların çıngıraklarını duyuyorsunuz. Buzu kazma, kürekle kıran balıkçıların çabasını saygıyla izledim. Göl ilkbahar, sonbaharda kuş gözlemi için uygun. Tepeli pelikan, angıt ve Van Gölü martısı gibi türler gözlemlenebilir. Yazın gölün temiz ve serin sularında yüzmek de çok keyifliymiş.”
Peki kış akşamları neler yapabilir: “Küçücük bir Anadolu kasabası olan Çıldır’da şehir hayatına dair pek bir şey bulamazsınız. Ama gölün kenarındaki salaş balık lokantasında leziz köy peyniri ve ekmeğiyle aperatif alıp, yanı başınızdaki gölden tutulup pişirilen balıkla harika bir akşam yemeği yiyebilir, lokanta sahibi Atalay Bey’in sohbetiyle keyiflenebilirsiniz. Garsonların bağlama çalmadaki ustalığı sizi şaşırtacak. Gece sonunda kendinizi müşteri ve tüm personelle kadeh tokuşturup birlikte türkü söylerken bulursanız şaşırmayın.” (Atalay’ın Yeri Tel: 0478 311 27 19 – 0535 211 03 48)

SIKI GİYİNİN

Yemeklerden bahsetmişken, “Kars üzerinden yapılan yolculuklarda kaz ve ‘piti’ adında kemikli kuzu eti, nohut ve sebzeyle hazırlanan yerel yemeği mutlaka tatmalısınız” önerisinde bulunuyor.
Kars merkezine yaklaşık 45 dakika mesafedeki Çıldır’da konaklamak için fazla seçenek olmadığını belirten Elitok, “Öğretmen Evi dışında bir yer duymadım. Buranın temiz, sade, yüksek tavanlı odalarında uygun fiyatlarla konaklayabilirsiniz” diyor. (Tel: 0478 311 24 88)
Alper Elitok’un Çıldır’a gitmek isteyenlere önerileri şöyle; “Eksi 25 derecelerdeki soğuk havaya ve kar yağışı ihtimaline uygun giyinmeli. Termal içlikler, outdoor aktiviteleri için özel üretilmiş giysiler ve ayakabılar öneriririm. Kat kat giyinmek, en çok ısı kaybının olacağı baş ve boyun bölgesini korumak gerekiyor. Karlı alanda yürüyüş yapacaksanız tozluk takın. Balıkçılar her gün ava çıkmıyor. Atlı kızakla gölde gezmek istiyorsanız bir gece öncesinden haber vermelisiniz. Yoksa göl kıyısında sonsuz beyaz boşlukla baş başa kalma ihtimali var! Atlı kızaklarla gezmek için Tekin Akçay’ı arayabilirsiniz. (Tel: 0537 583 83 55)

Terekemeler’i keşfettim

Çıldır’da ve civar köylerde Terekeme adı verilen etnik bir grup yaşıyor. Öğretmenevinde yerel bir gazetede Azerice’ye benzeyen metinler görünce merak edip sorduğumda anlattılar. Çoğunluğu 93 Harbi sırasında Kafkaslar’dan ve bugünkü Ermenistan’dan göç etmiş. Bu Türk boyunun kendilerine has, Azeri Türkçe’sine yakın bir lehçesi var. Yaşamlarına Azeri-Kafkas kültürü damgasını vurmuş. Kültürlerinde aşıklar ve türküler çok önemli. Çıldırlı Aşık Şenlik bu geleneğin pirlerinden.

En sevdiği beş yer: Bakhtapur (Nepal), Varanasi (Hindistan), Moğolistan, El Nido (Filipinler), Amsterdam

Seyahatte ne okur? Roman
Seyahate hangi ulaşım aracıyla gider? Vakti varsa karayolu
Seyahatte ne yer ne içer? Yerel lezzetler
Seyahatte nerede kalır? Hostel ve evlerde
Kiminle seyahat eder? Yalnız veya 2-3 kişilik grupla
Seyahat çantasının vazgeçilmezleri? Uyku tulumu, tanıştıklarına hediye ettiği nazar boncukları
Seyahatten ne alır? Yükte hafif elişi ürünler

False