CHP'nin Trabzon adayı Canalioğlu

Güncelleme Tarihi:

CHPnin Trabzon adayı Canalioğlu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2008 15:29

Deniz Baykal, CHP'nin Trabzon Belediye Başkan Adayı'nın Başkan Volkan Canalioğlu olduğunu açıkladı.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Mart’taki seçimlerin sadece bir yerel seçim olmayacağını, iktidarın bile değişebileceğini öne sürerek, “Aslında bana öyle geliyor ki bu seçim sadece bir yerel seçim olmayacak. Bu seçim belki de bir genel seçim haline dönüşecek. Böyle bir tehlikeyi herkesin hesaba katması lazım. Sandık tekin değildir” dedi.

Baykal, CHP'nin Trabzon Belediye Başkan Adayı'nın Başkan Volkan Canalioğlu olduğunu açıkladı.

Trabzon Belediyesi ve Var-Yap Holding tarafından inşa edilecek olan Trabzon Belediye Sarayı ve Atapark Alışveriş Merkezi’nin açılış töreni için İzmir’den özel uçakla Trabzon’a gelen CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ı CHP’li Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu ile çevre il ve ilçelerden gelen yaklaşık 2 bine yakın partili, sloganlar ve sevgi gösterileriyle karşıladı. Parti otobüsüyle Trabzon kent merkezine giden Baykal’a sevgi gösterileri yolda da sürerken, konvoyda yaklaşık 300 araç yer aldı. Partili kadınların bile araçların camlarından sarkarak CHP flaması sallaması ilginç görüntüler oluşturdu. Atapark mevkiindeki tören alanına gelen Baykal, burada da büyük sevgi gösterileri ve Başbakan Baykal sloganlarıyla karşılandı.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Trabzon Vali Yardımcısı Mehmet Özmenoğlu, Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu, eski Devlet Bakanı Eyüp Aşık ve yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı açılış töreninde konuşan Var-yap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, doğup büyüdüğü yere böyle bir yatırım yapmaktan büyük onur duyduğunu söyledi. Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu da, “Bu arazinin belediye binası ve alışveriş merkezi olması konusunda halkımız karar verdi. Biz ortak akılla iş yapıyoruz. Kararlıyız, ilkeliyiz. Halkımız için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

BAŞKAN ADAYININ ÖZELLİKLERİ

Sevgi gösterileri ve alkışlar arasında kürsüye gelen CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, yoğun istek üzerine bordo- mavili Trabzonspor kaşkolu taktı. Açılış törenlerinde genellikle yetkililerin gelip kurdele kestiğini veya kazma vurup gittiğini ama bu kadar büyük kalabalıklar toplanmadığını söyleyerek konuşmasına başlayan CHP Lideri Baykal, “Bu kez bütün Trabzon ayağa kalkmış. Bir merak ve bekleyiş var sanki. Bu kalabalığın hem Trabzon hem de Türkiye ile ilgili taraftarları var sanki. Trabzon’la ilgili tarafı da herhalde belediye başkan adaylığı. Trabzon’un bir belediye başkanı adayı mı var? Volkan Bey güzel hizmetler yaptı. Kendisine teşekkür eder, bundan sonraki yaşamında başarılar dileriz. Tecrübesinden faydalanırız” dedi. Vatandaşların, “Volkan beyi seviyoruz” sözlerin üzerine gülerek sözlerini sürdüren Baykal şunları söyledi:

“Yani diyorsunuz ki; Volkan beyin işi bitmedi. Benim tariflerim var biliyorsunuz belediye başkan adaylığı için. Bunlara uyarsa bakarım. Trabzon’a belediye başkanı olacak kişi kimseyi ayırmayacak. Küçüğün abisi, büyüğün kardeşi olacak. Trabzonlular’ın her türlü derdiyle uğraşacak. Onların sorunları dertlerini kendi derdi bilecek. Çözer veya çözemez ama güler yüzü eksik olmayacak. Gece gündüz Trabzonlu’nun yanında olacak. Trabzonlu’yu sevecek, mümkünse Trabzonspor’da futbol oynamış olacak. İtirazınız var mı bunlara? Buna uyan birisi varsa bakarız.”

BAŞBAKAN'I YUHALATMADI

Vatandaşların yine, “Volkan Beyi’i tarif ediyorsunuz, biz onu istiyoruz” demesi üzerine Baykal, “Siz bu kadar tutuyorsunuz da, Başbakan Trabzon’a niye belediye başkanı istiyor” ifadesini kullandı. Baykal, kalabalıktan ‘yuh’ sesleri yükselmesi üzerine de, “Yuh yok. Onu kaldırın artık. Olmaz öyle şey” diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:
”Siz böyle düşünüyorsunuz ama Başbakan sizin gibi düşünmüyor. Başbakan ‘Trabzon’un Belediye başkanını değiştirin, Trabzon’u istiyorum’ diyor. Başbakan’a ‘gel al’ mı diyorsunuz? ‘Başbakan falan dinlemeyiz mi’ diyorsunuz? Yoksa ‘gerekirse Başbakanı da değiştiririz’ mi diyorsunuz. Yani, ‘Volkan’ı değiştireceğimize başbakanı değiştiririz’ diyorsunuz. Sizden korkulur vallahi.”

BU SEÇİM HÜKÜMETİ DE YENİLEYEBİLİR

Mart ayındaki seçimlerin bir yerel seçim olduğunu hatırlatan Baykal şöyle devam etti:
“Aslında bana öyle geliyor ki, bu seçim sadece bir yerel seçim olmayacak. Bu seçim belki de bir genel seçim haline dönüşecek. Böyle bir tehlikeyi herkesin hesaba katması lazım. Sandık tekin değildir. Sandığı bir kere ortaya koydun mu, ‘Ben şunun için bunun için koydum’ dersin, ama o sandık nereye varacak kimse hesabını yapamaz. Bana öyle geliyor ki bu sandık sadece yerel yönetimi değil, belki de Ankara’daki hükümeti de yenileyecek. Bu ihtimali duyunca hepinizin yüzü güldü. Ne oldu sıkıntınız mı var hükümetten? İktidarın uygulamalarından, verdiği hizmetlerden memnun değil misiniz? Trabzon’a fazla hizmet gelmedi mi?.”

‘KURŞUN TEĞET GEÇMEDİ’

Ekonomik krize değenin Baykal, son dönemde Türkiye’de en hızlı çalışan teşkilatın icra daireleri olduğunu kaydederek şöyle konuştu:
“Bankaların el koyduğu araçları, icra marifetiyle elde ettiği malları koyacak yer bulunamaz hale geldi. İcra daireleri depolara sığmıyor. Trabzon’daki vatandaşlarımız da bu gerçekleri yaşıyor. Bu seçimde bütün bunları da dikkate alacaksınız. Türkiye’nin borçları ödendi mi? Bunlar işbaşına geldiğinde dış borç 220 milyar dolardı. Bunlar diyor ki ‘ekonomi düzeldi, altın çağ yaşıyoruz.’ Ekonomisi güçlenen ülke önce borcunu öder. 200’e düştü mü dış borç? Aksine 500’e çıktı. Devletin elindeki avucundakini de sattılar. 80 yıllık cumhuriyetin kazanımı güçlü ekonomik kuruluşları da sattılar, borcu da katladılar, milleti de batırdılar, ekonomiyi çıkmaza soktular. Şimdi diyor ki, ‘teğet geçti’. Daha geçen gün iki önemli iş adamı borçların altında kalarak intihar etti. ‘Ekonomi teğet geçti’ diyor ama kurşun teğet geçmedi, Kurşun canını aldı insanların.”

DENİZ FENERİ

Baykal, ülkenin durumunun iç açıcı olmadığını da vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:
“Devlette dürüstlük hakim mi, yolsuzluk hırsızlıklarla mücadele var mı? Bunlar geldi milletin hakkını koruyorlar diyebilir miyiz? Bir Deniz Feneri çıktı, Türkiye’de yolsuzluklar nasıl yapılıyormuş röntgenini çektik. Bu teşkilata devlet, Mehmetçik Vakfı’na tanınmayan vergi avantajı sağlıyor. Bunlara ‘halka yararlı teşkilat’ diyor. Bu işin kuryesini RTÜK’ün başkanı yapıyor. Sonra da ‘bizim ne ilgimiz var’ diyor. Bu milletin aklı fikri yok mu? Bu gerçeği görmüyor mu? Bu seçimde neye göre oy kullanacaksınız? Sadece belediye başkanı seçmek için değil, Deniz Feneri’ne de, hırsızlığa yolsuzluğa hayır demek için oy kullanın. Hepsi bir. İnşallah seçim sonucunda sadece belediye başkanı seçmiş olmazsınız, belki bir bakarsınız Türkiye’de iktidar bile değişir. Milletin gücü her şeye yeter, muktedirdir. Siz yaparsınız.”

Başbakan’ın iki iddiası olduğunu anlatan Baykal, “‘İzmir’i alalım, Trabzon’u alalım’ dedi. Trabzon bu seçimin flaş kenti. Başbakan şahsen iddia sahibi, ‘Trabzon’u alacağız’ diyor. Buraya İzmir’den geldim. İzmirliler diyor ki, ‘o kadar istiyorsan gel de al’. Dersini verecekler. Karadeniz’den de, Trabzon’dan da bir ders istiyorum. Bakalım el mi yaman, bey mi yaman. Bakalım Başbakan’ın söylediği mi Trabzonlu’nun istediği mi?” ifadesini kullandı.

‘MİLLETİ BÖLDÜLER, SIRA DEVLETTE’

Baykal, son dönemde büyük sıkıntılar yaşandığını ve devletin ilkelerinin yerle bir olduğunu öne sürerek şunları söyledi:
“Tuttular belediyeleri kapatmaya çalıştılar. Birine belediye denilmişse, devletin sözü esastır. İtiraz ettik ama, dayatmacı ya, herkese bağırıp çağırıyor ya, yaptı. Daha sonra hukuk mücadelesi başladı. Anayasa Mahkemesi derken, Danıştay, YSK derken adaletsizlik yargıdan döndü. YSK dedi ki, ‘bunların belediyeliği devam ediyor’. Başbakan çıktı, ‘Bu memlekette iki tane mi Anayasa Mahkemesi var?’ dedi. Anayasa Mahkemesi başkanı açıklama yapmaya başladı. Başbakan’ın söylediği yanlış, Anayasa Mahkemesi’nin açıklaması yanlış. Türkiye’nin en saygın büyük hukuk kurumları birbirine ters düşmeye, çelişmeye başladılar. Devlette uyum esas. Organlar birbirine destek olacak. Milleti böldünüz yetmedi, şimdi devleti bölmeye kalktınız. Böyle bir tabloya ülke hiçbir zaman sürüklenmemişti. Hiçbir iktidar devlet kurumlarını birbiriyle çelişir hale sokmamıştı. Türkiye’yi tekrar sahiplenmek, bütünleştirmek, bu işe dur demek lazım. Herkesin inancı, mezhebi, etnik kökü kendisine. Burası Türkiye Cumhuriyeti. Kimsenin kimseyi dışlamaya hakkı yok. Bu anlayışları değiştirelim. Son 6 yılda ülke büyük sıkıntıya girdi. Şimdi toparlanmaya ihtiyacı var.”
İktidarın yüzde 47 oy aldığını ve aradan 1.5 yıl geçtiğini hatırlatan Baykal, “Çok para nasıl bazı insanları sozarsa, çok oy da onu taşıyamayan iktidarları bozuveriyor. Demokrasilerde bunlar olur. Yeni bir dönem geliyor. Bu dönemde bir uyarı yapmak, dur demek lazım. ‘Herkese saygı göster, tepeden bakma’ demek lazım. Padişahlara bile ‘Senden büyük Allah var’ diye bağırırdı cemaat. Şimdi uyarı zamanı” diye konuştu.

‘CHP'NİN ADAYI VOLKAN BEY’

Vatandaşların yoğun isteği üzerine yeniden Trabzon belediye başkanlığı konusuna dönen Baykal, “Volkan bey tariflere uyuyor mu, efendi mi? Ayrım yapmıyor mu, küçükle küçük, büyükle büyük mü? Gece gündüz omuz omuza diz dize mi insanlarla, kimseye tepeden bakmıyor mu? O zaman Trabzon’un Belediye Başkan adayı Volkan Bey’dir. Yola onunla devam edeceğiz” diyerek Volkan Canalioğlu’nun elini havaya kaldırdı.

Konuşmasının sonunda bir vatandaşın, ’Kömürle kumanyayı aşamıyoruz ki’ diye bağırması üzerine Deniz Baykal, “O tuzağa düşmeyin. Al kardeşim kömürü de kumanyayı da. Oyunu bildiğin gibi ver. Vatanın milletini seviyorsan bildiğini yap. Bu inancınızı, kimliğinizi, haysiyetiniz kömüre torbaya satmayın” dedi.

Baykal konuşmasının ardından, Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu ve Varyap Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş’la birlikte Atapark Alışveriş Merkezi ve Belediye hizmet binasının temelini butona basarak attı. Baykal, daha sonra izdihama dönüşen sevgi gösterileri arasında İstanbul’a gitmek üzere Trabzon Havalimanı’na geçti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!