CHP'li Tümer: Çukurova'nın değerleri araştırılsın

Güncelleme Tarihi:

CHPli Tümer: Çukurovanın değerleri araştırılsın
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2017 13:10

CHP'li Tümer: Çukurova'nın değerleri araştırılsın

Haberin Devamı

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Çukurova'da sanayi ve endüstriyel mekanların, binaların korunması, kent belleğinin gelecek nesillere aktarılması amacıyla TBMM tarafından 'meclis araştırması' açılmasını istedi. Milletvekili Tümer konuyla ilgili araştırma önergesi verdi. 
Kentlerin kimliğini oluşturan mimarlık yapıtları ve bunların bir araya gelmesiyle biçimlenen alanların önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Tümer şu değerlendirmeyi yaptı:
"Çukurova'nın mümbit coğrafyası, tarım için sunduğu olanaklar ile insanlığın yerleşik hayata geçişinin tarihi boyunca yerleşim ve nüfusun bölgede yoğunlaşmasının ana sebebi olmuştur. Yılda 3 kez hasadın yapıldığı ovanın sonsuz düzlüğünde 20-30 metre yükseklikteki höyükler, buradaki yaşamın ilk prototiplerini oluşturmuştur.. Çukurova'daki uygarlık tarihinin M.Ö. 5500 yıllarında başladığı anlaşılmaktadır. Geçmişi bu kadar eskiye dayanan Adana'nın bugün sahip olduğu kültürel miras, bir yandan antik dönemleri diğer yandan Bizans, beylikler ve Osmanlı'nın önemli yapıtlarını sunarken, Türkiye'nin modernleşme tarihi ile birlikte, bu dönemin modern yapılarını da içine almaktadır. Modernleşme tarihinin önemli sembolleri olarak sanayi yapıları da bu dönemin eserleri olarak karşımıza çıkıyor. Bu tarihin mekansal izlerini okuyabilmek için ise 19 ve 20'nci yüzyıl Adana'sına uzanmak, bu dönemden kalmış sanayi yapılarını kentle birlikte mekan üzerinden anlamaya, okumaya çalışmak ve değerlendirmek bu yapıların önem ve değerlerinin sürdürülmesinin ve dolayısıyla korunmasının ana fikrini oluşturacaktır.. 
Milletvekili Tümer, Çukurova'da sanayi ve endüstriyel mekanların, binaların korunması, kent belleğinin gelecek nesillere aktarılması adına Anayasa'nın 98 ve içtüzüğün 104 ve 105'inci maddeleri gereğince meclis araştırması açılmasını isterken, bu araştırma sonuçlarının Adana için önemli olacağına değindi.. 

ADANA,(DHA)
FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!