CHP'li Çamak: Selin yaraları sarılamadı

Güncelleme Tarihi:

CHPli Çamak: Selin yaraları sarılamadı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2017 12:45

CHP'li Çamak: Selin yaraları sarılamadı

Haberin Devamı

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Milletvekili Hüseyin Çamak, sel felaketinin üzerinden 20 günden fazla zaman geçmesine üreticilerin 'yaralarının sarılmadığını' söyledi.
CHP'li Çamak, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, 28-29 Aralık 2016 tarihlerinde meydana gelen sel felaketinden zarar gören çiftçilerin ve esnafın sorunlarını gündeme getirdi. Doğal afetlerin önüne geçmenin mümkün olmadığını ancak afetlerden önce alınacak tedbirlerle zararı en aza indirmenin devletin ve yöneticilerin görevi olduğunu belirten Çamak, şöyle devam etti:
"1961, 1968, 2001 yıllarında da Mersin’de büyük sel felaketleri yaşandı. Karşılaşılan manzara hep aynıydı. Bu yaşanan elim olaylardan ders alınmadığı için her defasında aynı sıkıntıları yaşıyoruz. Dolayısıyla bu tür afetlerin her ne kadar önüne geçilemese de ortaya çıkabilecek can ve mal kayıpları sorumlu bir yönetim anlayışında minimum seviyeye çekilebilir."
Derelerin imara açılması ve ıslahlarının zamanında yapılmamasının bu felaketlere adeta davetiye çıkardığını ifade eden Çamak, son selde Mersin Ziraat Odası ile Tarsus Ziraat Odası’nın tespitlerine göre sadece tarım alanlarında 175 milyon TL zarar meydana geldiğini kaydeti. Çamak şunları söyledi:
"Bu zararın büyük bölümü seraların olduğu bölgeler olup domates, patlıcan, biber ve kabak yetiştiricileri bundan en büyük zararı görenler olmuştur. Silifke, Anamur ve Bozyazı’daki tarım arazilerinde de ciddi boyutlarda zararlar ortaya çıkmıştır. Çiftçilerimiz zarar gören ürünlerini kurtarmaya çalışırken uzun süre sular çekilmediğinden ne yazık ki bütün bu üretim alanlarındaki ürünler ziyan olmuştur. Çiftçilerimiz ziyan olan ürünlerini unutup, bankalara olan borçlarını nasıl ödeyeceklerini kara kara düşünerek çaresizlik içerisinde devletin kendilerine el uzatmalarını beklemektedir. Tekrar üretim yapabilmek için gerekli mali kaynağı nereden bulacaklarını düşünmektedirler. Üreticilerimiz, sel felaketinin üzerinden 20 günden fazla zaman geçtiği halde felaketin yaralarının sarılması noktasında herhangi bir devlet desteği olmadığını belirtmekteler."
Sel felaketinin ardından hükümetin, selden zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası’na olan kredi borçlarını 1 yıl erteleme kararı aldığını hatırlatan Çamak, bunun yeterli olmadığını vurgulayarak, vatandaşların taleplerini şöyle özetledi:
"Vatandaşların acil talepleri şunlar: Mersin afet bölgesi ilan edilmeli, krediler en az üç yıl faizsiz olarak ertelenmeli, Ziraat Bankası, diğer bankalar ve kooperatiften alınan borçlar faizsiz ertelenmeli. Sel felaketinin üzerinden yirmi günü aşkın zaman geçmesine rağmen elle tutulur hiçbir yardım yapılmış değil. Bu vatandaşlarımız, kışın ortasında ne yiyecek ne içecek, ne ile geçinecek? Hükümet tarafından bölgeye gönderilen 30 milyon TL çatısı uçan, evini sel basan vatandaşlara ufak da olsa yardım anlamında kullanıldı. Tüm bunlar kentin yaralarını sarmak için çok yetersiz. Çiftçilerimize, üreticilerimize devletimizin bir an önce sahip çıkması talebimizi Meclis’in çatısı altında bir kez daha ilgililerin dikkatine sunuyorum."

MERSİN, (DHA)
FOTOĞRAFLI
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!