CHP'li Bakan'dan 'palm yağı' soruları

Güncelleme Tarihi:

CHPli Bakandan palm yağı soruları
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2017 11:38

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in yanıtlaması istemiyle 'palm yağı' ile ilgili olarak yazılı bir soru önergesi verdi.

Haberin Devamı


Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi-Ajansı (EFSA) raporundaki ifadelere dikkat çeken CHP'li Bakan, "EFSA raporuna göre; 200 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda rafine edilen bitkisel yağlar '3-monochloropropanediol (3-MCPD)', '2-monochloropropanediol (2-MCPD)' yağ asiti esterleri ile 'glycidyl' (Glisidil) yağ asiti esterlerinin oluşumuna neden oluyor. Raporda; besinler yoluyla vücuda alınan glisidil yağ asiti esterlerinin ise, sindirim sürecinde glycidol (glisidol) adlı kimyasal maddeye dönüştüğü belirtilmiş" dedi. Önergede akademisyen Bülent Şık'ın konuyla ilgili yaptığı çalışmalara da atıflar yapan Bakan, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gıdalardaki bu tip zehirli kimyasal madde kalıntılarını belirlemek için her yıl belirli sayıda gıda ürününü laboratuvar testlerine tabi tutarak halk sağlığı açısından bir sorun olup olmadığını belirlemek ve gereken önlemleri almak konusunda çalışmalar yapmakla sorumludur" diye konuştu. Milletvekili Bakan, Bakan Çelik'e şu soruları sordu:

Haberin Devamı


"Ülkemizde son on yıl içinde üretilen bitkisel yağlarda ve özellikle palm yağında 3-monochloropropanediol (3-MCPD), 2-Monochloropropanediol (2-MCPD) yağ asiti esterleri ile glycidyl (glisidil) yağ asiti esterlerinin kalıntısını belirlemeye yönelik olarak çalışmalar yapılmış mıdır? Yapılmışsa her yıl kaç adet ürün analiz edilmiş ve yüzde kaçının mevzuata aykırı olduğu tespit edilmiştir? Son on yıl içinde margarinler, bisküvi, şekerleme ürünleri, çikolata, pastacılık ürünleri vs. gibi bitkisel yağların katıldığı çeşitli gıda ürünlerinde bu yağ asiti esterleri kalıntısını belirlemeye yönelik olarak çalışmalar yapılmış mıdır? Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı taraf

ından bitkisel yağlarda ya da içeriğinde bitkisel yağ bulunan gıda ürünlerinde kalıntı analizi yapmak için yetkilendirilen özel gıda laboratuvarları var mıdır? Varsa sayısı kaçtır?

EFSA raporuna konu olan toksik yağ asiti esterlerinin analizi konusunda yetki verilen özel laboratuvar sayısı kaçtır? Ülkemize ithal edilen palm yağı gıda sektörü tarafından hangi amaçlarla kullanılmaktadır? Bitkisel yağlarda hangi toksik kimyasal maddelerin kalıntı analizleri yapılmaktadır? Son yirmi yıl içinde ülkemize ithal edilen palm yağı miktarı ve ithal edilen bitkisel yağlar içindeki oranı nedir? Palm yağı ülkemize hangi firmalar tarafından ithal edilmektedir? Ülkemize giren palm yağı gıda, kozmetik, yem gibi sektörler tarafından ne oranda kullanılmaktadır? Ülkemize giren palm yağının ne kadarlık kısmı margarin üretiminde kullanılmaktadır?"

 

BAKMADAN GEÇME!