CHP’li Atıcı’dan kaçak muz için soru önergesi

Güncelleme Tarihi:

CHP’li Atıcı’dan kaçak muz için soru önergesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2016 14:39

CHP’li Atıcı’dan kaçak muz için soru önergesi

Haberin Devamı

 

 

MERSİN'in Anamur İlçesi'nde geçtiğimiz günlerde vatandaşlarla bir araya gelerek sorunlarını dinleyen CHP Milletvekili Aytuğ Atıcı, TBMM'ne verdiği soru önergesinde muz üreticilerinin sorunlarını gündeme getirerek Muz İhtisas Gümrüğü'nü kurulmasını istedi.
CHP'li Aytuğ Atıcı, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin yazılı olarak yanıtlaması üzerine TBMM'ye bir soru önergesi verdi. Atıcı, soru önergesinde üreticilerin sorunları ve Türkiye'ye kaçak olarak getirilen muzun durumunu sordu. Atıcı önergesinde, sınırlardan farklı yöntemlerle kaçak muz sokulduğunu iddia ederek, "Türkiye'de muz üretiminin ağırlıklı olarak Mersin'in Anamur ve Bozyazı ilçeleri çevresinde yapıldığı ve muz üretiminden yaklaşık 100 bin ailenin geçimini sağladığı bilinmektedir. Sınırlarımızdan farklı yöntemlerle kaçak muz sokulduğu çeşitli kesimlerce iddia edilmektedir. Gümrüksüz kaçak muzların, fiyatları düşürmesine bağlı olarak yerli muz, maliyet fiyatlarının altında satılmaktadır. Yerli muz üretiminden geçimini sağlayan yaklaşık 100 bin aile, üretim aşamasındaki borçlarını ödeyemez duruma düşmüştür" dedi. Türkiye'de de üretilen çok sayıda ürünün, sınırdan kaçak yolla girişini engellemek için çay, halı, cam gibi çok sayıda İhtisas Gümrüğü'nün kurulduğu ve başarılı bir şekilde çalıştığını ifade eden Atıcı, soru önergesinde şu görüşlere yer verdi:
"Bu gerekçeyle, muz üreticilerini korumak ve piyasayı dengelemek amacıyla ithal edilen muzun daha uygun şartlarda ve kalitede denetlenmesi amacıyla yerli üretimde en büyük paya sahip bölge olan Mersin'de, Mersin Gümrük Müdürlüğüne bir Muz İhtisas Gümrüğü kurulması faydalı olacaktır. Buna göre, Mersin'de Muz İhtisas Gümrüğü'nü kurmayı planlıyor musunuz? Bu konuda çalışmanız var mıdır? Muz İhtisas Gümrüğü kurulmazsa kaçak muzun ülkeye girişini nasıl engellemeyi düşünüyorsunuz? Kaçak muzun ülkeye girişinden dolayı yerli muz üreticisinin yaşadığı maddi kaybı nasıl gidereceksiniz?

MERSİN, (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!