Çevreci tesis kendi enerjisini üretecek

Güncelleme Tarihi:

Çevreci tesis kendi enerjisini üretecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2017 15:16

Çevreci tesis kendi enerjisini üretecek

Haberin Devamı

Süheyla GÖZDERELİLER/YALOVA,(DHA)-YALOVA Atıksu ve Kanalizasyon Alt Yapı Tesislerini İşletme Birliği (YASKİ), kendi enerjisini üretip aynı anda bu enerjiyi satacak olan ‘proses havuz’ projesinde son aşamaya geldi. 

YASKİ Başkanı Ahmet Özsümer, arıtma tesisinde en büyük giderin enerji olduğunu söyleyerek bu konuda proje ürettiklerini söyledi. Başkan Özsümer, enerji giderlerinin güneş enerjisinden sağlayacaklarını belirterek, proje tamamlandığında yapılacak projenin Türkiye için örnek oluşturacağını dile getirdi. Özsümer, “Projemiz hazırlandı ve onaylandı, gerekli yetki ve izinler alındı. Onaylanan projemizi geçtiğimiz hafta İller Bankası Proje Daire Başkanlığına sunduk. Hedefimiz 2017 sonuna kadar projeyi hayata geçirmek. Söz konusu proje ile tesisimizin enerjide dışa bağımlılığı kalmayarak kendi kendine yeten bir tesis konumuna gelecek. Dünyada arıtma tesisi üzerine kurulacak ve kurulu güç olarak tek olacak olan 1mv’lık Güneş Enerji Santralinin son aşamasına gelindi. GES Projesi, İller Bankası Proje Daire Başkanlığından olumlu görüş ile Yatırım Değerlendirme Daire Başkanlığına kredi onayında” dedi.

Başkan Özsümer, Atıksu Arıtma Tesisleri’nin elektrik tüketiminin yüzde 65’inin güneş enerjisi ile sağlanarak yenilenebilir enerji kaynakları kullanım oranının artırılmasıyla yılda 725 bin 331 kilogram karbonun atmosfere salımının önleneceğini belirtti. Özsümer, “Bu sayede emisyon emen alanların artırılmasıyla, sera gazı salımları azaltılacak, ulusal anlamda iklim değişikliği, çölleşme ve erozyonla mücadeleye önemli katkıda bulunulacaktır. Projenin her aşamasında desteğini esirgemeyen Yalova Milletvekilimiz Sayın Fikri Demirel, kredi onayının tamamlanması sürecini bizzat kendi takip etmektedir” şeklinde konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!