Çevre Düzeni Planı’nda Akkuyu istenmiyor

Güncelleme Tarihi:

Çevre Düzeni Planı’nda Akkuyu istenmiyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2016 15:55

Çevre Düzeni Planı’nda Akkuyu istenmiyor

Haberin Devamı

Mustafa ERCAN/MERSİN, (DHA) – MERSİN Büyükşehir Belediyesi Meclisine gelmek üzere olan 1/50 binlik Çevre Düzeni Planı’na tepkiler sürüyor.
Çevre Düzeni Planı nedeniyle CHP İl Başkanlığı’nda bir toptandı düzenlendi. Toplantıya, CHP Milletvekilleri Aytuğ Atıcı, Hüseyin Çamak, Serdal Kuyucuoğlu, İl Başkanı Abdullan Özyiğit ve partililer katıldı. Burada konuşan İl Başkanı Özyiğit, Mersin’in önemli bir ihtiyacı olan Çevre Düzeni Planları’nda son aşamaya gelindiğini belirterek, "Planlar Büyükşehir Belediyesi Meclisi'ne onaylanmak üzere inmek aşamasındadır. Burada üzerinde durduğumuz en önemli konu, Akkuyu’ya nükleer santral yapılması ile ilgili girişimin yerel yönetimde gerekli onayı almamasıdır. Bu konu ile ilgili olarak Büyükşehir Belediye Başkanı MHP’li Burhanettin Kocamaz ile bir görüşme yaparak planın meclisten geçmemesi gerektiğini anlattık. Sayın Kocamaz’da bu konuya olumlu bakıyor" dedi.
Özyiğit, 1/50 binlik planda Akkuyu için halk onayının olmadığını ifade ederek, "Mersin Büyükşehir Belediyesi, 2012 yılı meclis kararında, Akkuyu’ya Nükleer Santral İstemiyoruz’ kararı almasını ile birlikte ilçe belediyeleri de bu konuda karar aldı. ÇED Raporuna karşılık 300 bin Mersinli imza verdi. Geçtiğimiz haziran ayında Mersin Kent Konseyi ve Mezitli Kent Konseyi yaptırdığı araştırmada halkın yüzde 85’sı nükleer santrale karşı olduğunu bildirirken, yatırımın ÇED süreci dahil 8 ayrı dava devam ediyor. Son dönemde hükümet stratejik yatırım kapsamına alınan Akkuyu Nükleer Santrali için iç hukuk devre dışı bırakılarak Ruslara 2 milyar dolar civarında bir jest yapıldı" diye konuştu.
Planın meclise gelmesi halinde CHP grubu olarak asla izin vermeyeceklerini kaydeden Özyiğit, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çağrımızdır, sayın Burhanettin Kocamaz, Büyükşehir Belediye meclis üyeleri, Akkuyu Nükleer Santralini meclise gelme aşamasında olan, Çevre Düzeni Planına koymayınız. Koyulduğu takdirde bu plana CHP grubu olarak onay vermeyeceğiz. Bu konuda daha önce alınan kararlar ve tutumunuza sadık kalınız. Merkezi hükümet eğer Mersin halkının taleplerini dinlemeyecek ise çıkardıkları torba yasayı uygulayarak bırakın onlar yapsınlar. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sayın Başbakan Binali Yıldırım, Mersin halkının sesine kulak versin. Bu santrali Mersin’de istemiyoruz. Sayın Vladimir Putun, Mersin halkı nükleer santral istememektir. Yüzde 86’sı ret ile bu iradesini ortaya koymuştur. Ekonomisine, ekolojisine, sağlığına zarar vereceğinden kaygı duyan Mersin halkının bu iradesine evrensel demokrasinin gereği saygı göstermeye ve sizi bu yatırımdan vazgeçmeye davet ediyorum."
Ardından söz alan milletvekilleri ise Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin yapılmaması için her platformda söz alarak konuyu gündeme getirdiklerini söyledi. Milletvekilleri, adaylıkları öncesi nükleer santral istemediklerine ve karşı olduklarına dair kentteki STK’ların hazırladığı bildirilere imza attıklarını da vurgulayarak Çevre Düzeni Planı’na Büyükşehir Belediye Meclisi üyelerinin de izin vermemesini istedi.

ME(OA/ )(08.09.2016, FOTOĞRAFLI-GÖRÜNTÜ)
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!