Çeşme'nin altyapısı yenileniyor

Güncelleme Tarihi:

Çeşmenin altyapısı yenileniyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2018 11:24

Çeşme'nin altyapısı yenileniyor

Haberin Devamı

İZMİR Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU) Su ve Kanal İşletme Daire Başkanı Aydın Korkmaz, Çeşme ilçesinin altyapısının çok kötü durumda olduğunu görünce hemen proje hazırladıklarını, mevcut altyapıyı yok sayarak yeni alt yapının kurulmasına başladıklarını söyledi.

İZSU Su ve Kanal İşletme Daire Başkanı Aydın Korkmaz, Çeşme'nin alt yapısı, İZSU faaliyetleri, su altyapısı yenileme çalışmaları ve kanalizasyon altyapısı yenileme planlamaları hakkında açıklamalarda bulundu. Çeşme için Mavi Büyüme Stratejisi Geliştirme Çalıştayı'nda konuşma yapan Korkmaz, "Çeşme'nin alt yapısı gerçekten çok kötü durumda. Fakat bizim de işimiz bu. Hemen bir şeyler yapmamız gerekiyordu. Yeni bir başlangıç yapmamız gerekiyordu. Bu nedenle, 'Çeşme'nin tüm alt yapısını değiştirelim, mevcut altyapıyı yok farz edelim, mevcut yerleşimlere ve gelecekteki imar planlarına göre, her şeyi yeniden dizayn edelim' diyerek karar verdik ve uygulamaya geçtik" dedi.

İZSU Genel Müdürlüğü olarak, 2014 yılının Nisan ayında Çeşme'ye geldiklerini dile getiren Aydın Korkmaz, "Karşılaştığımız sorunları çözerken, kazı yapıp, arızayı yaparken, altyapının durumunu gözlemleme fırsatı bulduk. Ancak 2014 yılının sonuna geldiğimizde, açıkçası bir sürprizle karşılaşmayı ummuştuk. Altyapının çok iyi durumda olabileceğini, bizi fazla yormayacağını, bir takım yatırımlar yapmamıza gerek olmayacağını ummuştuk. Ama hayatta her şey umduğunuz gibi olmuyor. Yılın sonunda durumu anladık. Maalesef Çeşme'de altyapı, üstyapı gibi güzel görünmüyordu. Bu sonuca ulaştık" diye konuştu.

Çeşme'nin altyapısını oluşturan tüm ekipmanlarla artık yola devam edilemeyeceğini belirten Korkmaz, Çeşme'nin su açısından iki can damarı olduğunu vurgulayıp, "Bunlardan bir tanesi; Ildır'daki su kaynaklarımızı, İstanbul Dağı'ndaki ana depomuza bağlayan 800'lük hattımız. Bu ana hatta, arızalar sırasında kazık dediğimiz tahtalar çakılarak müdahale edilmiş. Patlaklara kazık çakılmış. Bir boruya, 12 defa kazık çakılarak arıza giderilmeye çalışılmış. Ekiplerimiz, arıza var diye gittiklerinde, 12 defa kazık çakıldığını görüyorlar. Biz, maşon dediğimiz parçaları kaynatarak, kazıklarla giderilmeye çalışılan arızaları gidermişiz. Ildır tarafından gelen bu hattımız, en stratejik hattımızdır. Artık ömrünü doldurmuştur. Sürekli arızaları yaparak, bu hattı devrede tutmaya çalışıyoruz. Daha büyük bir arıza verip de hattı boşaltmamız gerektiğinde, Çeşme'nin bir gün susuz kalmasına neden oluyor. Arızalara müdahale sırasında söküp değiştirmek zorunda kaldığımız parçalar da hattın ne kadar eski olduğunu gösteriyor" dedi.

2015 yılının başında projelere başlandığını belirten Korkmaz, "Proje çalışmaları ve yatırım ihalesi bitti. Şu anda da yüklenicimiz birinci etapta çalışıyor. Çeşme'nin tüm su altyapısını değiştirdiğimizde, yaklaşık 300 milyona mal olacak. Bu projeyi hayal etmenin bedeli yaklaşık 400 bin lira, ama gerçeğe dönüştürmenin bedeli 300 milyon lira. Biz hiç korkmadan bu yatırıma giriştik. Projeyi bitirmekle, yatırıma geçmek arasında çok kısa bir süre oldu. Bu da bizim bu işi ne kadar yapmak istediğimizin bir göstergesidir. İkinci etabın da ihalesini yaptık. Yüklenicimiz ikinci etapta yakında işe başlayacak" diye açıkladı.

"SU KONUSUNDA ÇEŞME'NİN 10 YILI GARANTİ ALTINDA"

Çeşme'nin su sıkıntısını da çözdüklerini ifade eden Aydın Korkmaz, "Şu anda Çeşme'ye verdiğimiz suya ek olarak, proje kapsamında açtığımız 3 kuyu, bulduğumuz 2 kaynak ile birlikte, Çeşme'nin önümüzdeki 10 yılı garanti altında. Daha uygulamaya geçmediğimiz, B planımız olan Urla İçmeler'den ve Karareis Barajı'ndan su getirme projeleri var. Urla İçmeler'den yaklaşık 37 kilometrelik hat döşeyip, saniyede 80 litre suyu Çeşme'ye getireceğiz. Karareis Barajı bitmek üzere. DSİ ile anlaşmalarımız yapıldı. Her iki suyun toplamı saniyede 210 litre olarak Çeşme'ye getireceğiz" dedi.

"KANALİZASYON ÇALIŞMASI 5 YIL SONRA"

Kanalizasyon çalışmasının içme suyu çalışmasının ardından geleceğini belirten Korkmaz, "Yalnız gerçekçi olmak gerekirse, 5 yıldan önce kanal ile ilgili herhangi bir uygulama başlamayacak. Onun projeleri devam ediyor. Ovacık tarafında ikinci bir arıtma tesisi düşünüyoruz. Şu anda Çeşme'nin bütün atık suyu Alaçatı tarafında toplanıp, Alaçatı parkuru üzerindeki arıtma tesisimize ulaştırılmaya çalışılıyor. Biz bütün atık suyu Alaçatı tarafında toplamayalım, Çiftlik, Ovacık ve Dalyan tarafını, Ovacık'da yapacağımız bir arıtma tesisi ile arıtıp, orada eskiden var olan deşarj hattını kullanmayı düşündük. Kanalizasyon çalışmamız da 3 etap halinde yapılacak. Birinci etap olan Alaçatı, Ilıca Mahalleleri, Mamurbaba Bölgesi yeni kanalizasyon hatlarının gerekli izinlerinin alınıp, 2019 yılı içinde yapım ihalesi hazırlıklarına başlanması öngörülüyor. İkinci etap olan Reisdere, Germiyan Yalısı, Paşa Limanı ve Şifne kanalizasyon hattı için 2022 yılında ihale hazırlıkları yapılacak. Üçüncü etap olan  Çiftlik, Dalyan, Sakarya Mahalleleri kanalizasyon hatlarının inşaatı ihale hazırlıklarına da 2022 yılının ikinci yarısında başlanabilir" dedi.

Güneş ATAGÖZ / ÇEŞME (İzmir), (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!