Cennet koylarda hayat kurtaran dokunuş

Güncelleme Tarihi:

Cennet koylarda hayat kurtaran dokunuş
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2016 11:18

- Yaz aylarında turistlerin mavi tur yaptığı Antalya'nın Kaş ilçesindeki koylar, son aylarda yasa dışı yollarla Yunanistan'ın Meis Adası'na geçmeye çalışan Suriyeli sığınmacılara kaldı- Sığınmacılar kapasitesini zorladıkları botlarla Akdeniz'e ölüm yolculuğuna çıkarken, onları hem engellemek hem de kurtarmak görevini Sahil Güvenlik Antalya Grup Komutanlığı personeli üstleniyor- Sahil Güvenlik personeli, bölgede haftanın 7 günü 24 saat devriye görevi yapıyor- Suriyeli sığınmacı Abdi Malun:- "Denizde ilerlerken motor bozuldu. Bot su almaya başladı. Sahil Güvenlik gelmeseydi bot batabilirdi. Korktuk. Çocuklar ağladı"- Görme engelli oğlu ile Yunanistan'a geçmeye çalışan Heval Kasım:- "Görme engelli oğlum ile savaştan kaçıp Türkiye'ye geldik. Oğlum ayaklarını da kullanamıyor. Onun sağlığına kavuşması için yurt dışına gitmek istiyorum"

Haberin Devamı

ANTALYA (AA) - SÜLEYMAN ELÇİN - Türkiye'nin en güzel turistik ilçelerinden Kaş'tan Yunanistan'ın Meis Adası'na geçmeye çalışan Suriyeli sığınmacılara hayat kurtaran dokunuşu, Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli yapıyor.

Ülkelerindeki iç savaş ve kargaşa ortamından kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, yasa dışı yollarla Yunanistan'a geçmek için son günlerde, aralarında 2,1 kilometre bulunan Antalya'nın Kaş ilçesi ile Yunanistan'ın Meis Adası güzergahını kullanıyor.

Yaz aylarında turistlerin mavi tur yaptığı koylardan içinde 40-50 kişi bulunan lastik botlarla denize açılan Suriyelilere, hayat kurtaran dokunuşu Sahil Güvenlik personeli gerçekleştiriyor.

Anadolu Ajansı muhabirleri, gece gündüz bölgede devriye görevi yapan, gelen her ihbarı titizlikle değerlendiren Sahil Güvenlik personelinin, sığınmacıların yakalanma ve kurtarma anlarına tanıklık etti.

Haberin Devamı

- Su alan bottaki 50 kişi kurtarıldı

Sabaha karşı bir bottan yardım istendiği ihbarını alan TCSG-20 botu, ihbardan kısa süre sonra Seyrek Çakıl mevkisi açıklarına ulaştı. Bu sırada lastik bottaki 50 Suriyeli, cep telefonlarının ışıklarını yakarak sahil güvenliğin kendilerini fark etmesi için çaba gösterdi. Lastik botun yanına gelen Sahil Güvenlik personeli, önce çocukları gemiye aldı. Personel, daha sonra kadın ve erkekleri de kurtardı.

Motor bozulunca 112'yi arayarak yardım çağrısında bulunduğunu belirten Suriyeli Abdi Malun, botu Adana'dan 12 bin dolara alarak Kaş'a geldiklerini söyledi. Amacının Almanya'daki akrabalarının yanına gitmek olduğunu ifade eden Malun, "Lastik botu suya indirdikten sonra 45 dakika gittik. Denizde ilerlerken motor bozuldu. Bot su almaya başladı. Sahil güvenlik gelmeseydi bot batabilirdi. Korktuk. Çocuklar ağladı" dedi.

- "Dur" ihtarına uymayan bot, motoruna halat atılarak durduruldu

Görmenli Adası açıklarında da bir lastik botun Yunanistan'a doğru geçmeye çalıştığını fark eden SAGET-29 botundaki Sahil Güvenlik personeli, bottaki Suriyelilere motoru kapatarak durmaları ihtarında bulundu. Suriyelilerin botu durdurmaması üzerine, pervanesine halat atılarak botun durması sağlandı. Bottaki Suriyeliler, SAGET-29'a alınarak limana getirildi.

Haberin Devamı

- Oğlunun tedavisi için Almanya'ya gitmek istiyor

Suriye'nin Kamışlı kentinden Türkiye'ye gelen 72 yaşındaki Kasım Halit, 30 yaşındaki oğlu Heval Kasım'ın görme engelli olduğunu söyledi.

Suriye'de devlet hastanesinde işçi olarak çalıştığını anlatan Halit, "O zamanlar Almanya'daki doktorların oğlumu tedavi ettirebileceğini söylemişlerdi. O dönem götürmek istiyordum ama parasızlık nedeniyle götüremedim. Savaş çıkınca görme engelli oğlum ile savaştan kaçıp Türkiye'ye geldik. Oğlum ayaklarını da kullanamıyor. Onun sağlığına kavuşması için yurt dışına gitmek istiyorum" dedi.

Sabahın ilk ışıklarına kadar sürdürülen çalışmalar sayesinde bir gecede, çoğunluğu çocuk 263 sığınmacı yakalandı. Sığınmacılara su ve yiyecek ikram eden Sahil Güvenlik personeli, onları bağlı oldukları kampa götürülmesi için polis ekiplerine teslim etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!