Cenazeler için Şengen çalışması

Güncelleme Tarihi:

Cenazeler için Şengen çalışması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2018 10:24

Cenazeler için Şengen çalışması

Haberin Devamı

 

Bülent TATOĞULLARI/ANTALYA, (DHA) - AVRUPA Cenaze Hizmetleri Federasyonu Üyesi Murat Arslanoğlu, federasyonun cenazeler için Şengen çalışması başlattığını söyledi.

Murat Arslanoğlu, birlik vatandaşlarının, Avrupa Birliği içerisinde vizesiz ve gümrüksüz seyahat edebiliyorken, mevcut yasa ve yönetmeliklerin cenazeler için uygulanmadığını ifade etti. Arslanoğlu, federasyonun başlattığı bu çalışma ile cenaze transferlerinin de gümrüksüz gerçekleştirilmesine olanak sağlayacağını söyledi.

Arslanoğlu, "Şu anda uygulamada olan 2 çok uluslu anlaşma mevcut. 1937 yılında imzalanan Berlin Anlaşması ve 1973 yılında imzalanan Strasburg Anlaşması. Bu anlaşmalar, transfer edilecek cenazelerin korunması için ilaçlanması, çinko tabut kullanılması, evrak temini gibi kuralları belirlemiş ve çoğunluğu Avrupa ülkesi olmak üzere birçok ülke tarafından imzalanarak yürürlüğe girdi" diye konuştu. Arslanoğlu, Türkiye'nin de her iki anlaşmayı imzaladığını belirterek, "Avrupa Cenaze Hizmetleri Federasyonu 24 Mayıs 2018 günü üyelerine gönderdiği sirkülerde, cenazeler için Shengen çalışmasının bir anket ile başlatıldığını ve uluslararası cenaze hizmeti veren şirketlerin bu ankete katılmasını talep etti. Cenaze için Shengen çalışması sonuçlandığında, Avrupa Komisyonu'na sunulacak. Çalışma Avrupa Komisyonu'nda onaylandığı takdirde, Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında cenazeler gümrüksüz transfer edilebileceği gibi, cenazelerin ilaçlamadan soğuk havalı araçlarla, çinko tabut kullanımına gerek kalmadan nakledilebilmesine imkân sağlanacak. Bu bizim izin büyük kolaylık sağlarken, fiyatlarda düşüş olacak" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!