Çarık ustalığı mesleğini sürdürüyor

Güncelleme Tarihi:

Çarık ustalığı mesleğini sürdürüyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2017 12:46

Çarık ustalığı mesleğini sürdürüyor

Haberin Devamı

Mustafa SUİÇMEZ/ ÇANAKKALE, (DHA)- ÇANAKKALE'de düzenlenen Geleneksel El Sanatları Festivali'ne, Osmanlı döneminden kalma çarık ustalığını 7'nci kuşak olarak devam ettiren Kahramanmaraşlı Fatih Kopar da katıldı. Fatih Kopar'ın hedefi, mesleği gelecek nesillere aktarmak.
Çarık mesleğini Kopar Ailesi'nin 7'nci kuşağı Fatih Kopar yaşatmaya çalışıyor. 9 yaşında başladığı çarık ustalığını 21 yıldır devam ettiren çarık ve yemeni ustası Fatih Kopar, günde yaklaşık 10 çift çarık üretiyor. Çarıkların kullanıma hazır hale gelmesi ise 4 günü buluyor. Yılda ortalama 2 bin 500 ile 3 bin arasında üretilen çarıkların 100 TL'den satıldığını anlatan çarık ve yemeni ustası Fatih Kopar, "Meslek tamamen dedemin, dedesinin babasına ait. Bizim bildiğimiz tarih bu kadar. O tarihten bu zamana tamamen bizim ailemiz tarafından yapılıyor. Ben de dedem Alaaddin Kopar'dan bu mesleği öğrendim. Ürünlerimiz tamamen Osmanlı döneminde kullanılan modeller. Bugün aynı ürünleri aynı tekniklerle yaşatıyoruz, devam ediyoruz. Ürünlerimiz doğal olduğu için büyük ilgi görüyor. Derisi dahi elde üretiliyor. Dabaklama yöntemiyle üretilip, bizlere geliyor. Biz de hiçbir makine işlemi uygulamadan günümüze kadar yaşattık, ürettik, hala da üretmeye devam ediyoruz. Kısmet olursa bizden sonraki nesillere de aktarmayı düşünüyoruz" dedi.
Ülkemizde son yıllarda manda kullanımının biraz azaldığını belirten Fatih Kopar, "Şu anda manda ihtiyacını Güney Afrika taraflarından talep ediyoruz. Altı manda, yüzeyi dana derisi, kenarları koyun, içi ve astarı keçi derisi olmak şartıyla 4 hayvan derisinden oluşuyor. Bunun hazır olması 4 günü buluyor. Yıllık 2 bin 500 ile 3 bin arasında ürün üretiyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!