Caretta caretta yuvalarına koruma

Güncelleme Tarihi:

Caretta caretta yuvalarına koruma
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2017 09:37

Caretta caretta yuvalarına koruma

Haberin Devamı

 

Ahmet ACAR/KAŞ, (DHA) - ANTALYA'nın Kaş İlçesi'nde Türkiye'nin en önemli Caretta caretta üreme alanlarından Patara Plajı'ndaki yuvalar korumaya alındı.

Caretta caretta kaplumbağalarının Türkiye'deki 22 üreme alanından en önemlilerinin başında yer alan Patara Plajı'nda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Özel Çevre Koruma Genel Müdürlüğü ile Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü'nce yürütülen proje kapsamında Caretta carettalar gözlemleniyor. Öğretim üyesi Prof. Dr. Kurtuluş Olgun'un yürüttüğü proje kapsamında Biyoloji Bölümü'nden Süleyman Ceylan, Habibe Güler ve Sezgin Karaman gece gündüz plajda nöbet tutuyor. Tespit edilen Caretta caretta yuvaları korumaya alınıyor.

Biyolog Süleyman Ceylan, "Patara Plajı'nda 15 Mayıs- 15 Eylül tarihleri arasında akşam saat 8'den sabah saat 8'e kadar çalışıyoruz. Bu saatlerde plaja insan girişi yasak. Plaj Caretta carettalara ait. İlk ana Caretta caretta tarafından 28 Mayıs gecesi ilk yumurta bırakıldı. Şu ana kadar 18 kilometrelik plajın 14 kilometrelik bölümünde 118 yuva tespit ettik. Hepsini korumaya aldık. Her yuvayı tel kafes veya yüzey altı kafesle korumaya aldık. Yuva sayısının 150'ye ulaşmasını bekliyoruz. Yumurta bırakma devam ediyor. Yumurta bırakılan her yuvayı tilki, domuz, porsuk, başı boş köpeklere ve sorumsuz insanlara karşı korumaya alıyoruz" dedi.

Bir ana Caretta carettanın yuvaya 20 ile 150 arasında yumurta bıraktığını vurgulayan Ceylan, "Bu yumurtalardan 45-60 gün arasında yavru çıkıyor. Her 100 yumurtanın ortalama 80'inden yavru çıkışı oluyor. Çıkan her 1000 yavrudan ikisi de yetişkin hale geliyor. Vatandaşımızdan dünyada nesli tehlike altına olan ve Türkiye'nin doğal bir zenginliği olan Caretta caretta yuvalarına karşı saygı bekliyoruz. Bazı vatandaşlarımızın hiç çöp atacak yer yokmuş gibi tel kafeslerin içine çöp atması bu güzel hayvanlara karşı saygısızlık. Lütfen vatandaşımız bu kafeslere çöp bırakmasın" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!