Çankırı'da hayvancılığın geliştirilmesi projesi

Güncelleme Tarihi:

Çankırıda hayvancılığın geliştirilmesi projesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2017 16:56

Çankırı'da hayvancılığın geliştirilmesi projesi

Haberin Devamı

Cengiz YALÇIN/ILGAZ(Çankırı), (DHA)- MERA Kanunu kapsamında Çankırı'da Mera Islah ve Amenajman Projeleri uygulanıyor. Uygulanan bu projelerle mera, yaylak ve kışlaklarda otlatma kapasitelerinin arttırılması, ot kalitesinin iyileştirilmesi, Çankırı'da kaba yem açığının kapatılması, hayvancılık ile uğraşan kesimin daha verimli bir hale getirilmesi, erozyonun önlenmesi, çevrenin korunarak geliştirilmesinin amaçlandığı belirtildi.

Bu kapsamda Çankırı İli Merkez Germece Köyü meralarında uygulanmak üzere 2015 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri öğretim görevlisi Prof. Dr. Hayrettin Kendir ile İl Müdürlüğü tarafından ortak hazırlanarak, Bakanlık tarafından onaylanan 431 milyon 347 bin TL bütçeli Mera Islahı ve Amenajmanı projesi 11.204,54 dekar alanda devam ediyor. 2019 yılına kadar devam etmesi planlanan çalışmalar kapsamında 1.304,95 dekar alana 4.000 kg yüzde 20 Mavi Ayrık, yüzde 25 Domuz Ayrığı, yüzde 20 Korunga yüzde 25 Yonca ve Çayır Düğmesi tohumundan oluşan mera tohum karışımı ekimi yapıldı. Ekim yapılan alan 20 bin kg. 20-20-0+Zn kompoze gübre ile gübrelendi. Ekim ve gübreleme işi konu uzmanı ziraat mühendisleri, köy muhtarı Cemal Çelik ve köy halkının katılımı ile toprağın yapısını bozmadan anıza direkt ekim mibzeri ile yapıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Çakır, İl Müdür Yardımcısı Halil Tekin ile Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Doğan tarafında yapılan uygulamalar sahada incelendi. Konu ile ilgili açıklama yapan İl Müdürü Osman Çakır, mera, yaylak ve kışlakların ıslah edilerek otlatma kapasitelerinin arttırılması, ot kalitelerinin iyileştirilmesi, toprak muhafaza tedbirinin uygulanarak, erozyonun önlenmesi amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Mera Islahı ve Amenajman Projelerinin uygulandığını hatırlatarak, projelerin Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile birlikte yürütüldüğünü kaydetti.



İl Müdürü Osman Çakır, Islah edilen mera alanlarında ot verimindeki artışa bağlı olarak kaba yem ihtiyacının karşılanmış olacağını belirterek, "Hayvancılıkta girdi maliyetlerinin azaltılması açısından İlimiz hayvancılığı için son derece önem arz eden mera ıslah ve amenajman çalışmaları Orta ve Çerkeş İlçelerimizde de devam etmektedir" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!