Canik’te 'İnsan ve şehir' masaya yatırıldı

Güncelleme Tarihi:

Canik’te İnsan ve şehir masaya yatırıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2018 12:51

Canik’te 'İnsan ve şehir' masaya yatırıldı

Haberin Devamı

Gökhan İÇKİLLİ/SAMSUN, (DHA) - SAMSUN’un Canik Belediyesi tarafından 'İnsan, değerler ve şehir’ konulu panel düzenlendi. Panelde konuşan Canik Belediye Başkanı Osman Genç, "Şehirlerin de bir ruhu, şehirlerin de bir kalbi, şehirlerinde bir aklı, fikri ve düşüncesi olduğunu unutmamak lazım" dedi.

Canik Belediyesi tarafından Nisan ayında '3'üncü bin yılda insan' başlığı altında düzenlenen sempozyumlar serisinin üçüncüsü olan ve 2 gün sürecek 'İnsan, değerler ve şehir' konulu panel başladı. Canik Kültür Merkezi’nde düzenlenen panelin açılış törenine Canik Belediye Başkanı Osman Genç, AK Parti İl Başkanı Hakan Karaduman, kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Başkan Genç, "Biz geçmişte kaybettiklerimizi bulmak istiyorsak ona doğru kaynaktan ulaşırsak, onu doğru tarif edip, bugüne güncellersek bizim için anlam ifade eder. İnsanlar mazileriyle yaşarlar. Geçmişiyle bugünü bütünleştirip, geleceğe hayal kuran bir varlıktır insan. Bunu başaramazsa gelecekle ilgili hayali yoktur. Onun için geçmiş tarihimizi bugünle buluşturursak, gelecekte kendi medeniyet değerlerimiz ile birlikte var olacağımızı unutmamak gerekiyor. Bizim geçmişimiz, bu medeniyet değerlerindeki geçmişteki bu değerlerimiz gelecekteki değerlerimize suyun suya benzediği kadar benziyor. Onun için geçmişimizi doğru tanımlamak, insanlık medeniyet tarihini doğru anlamak ve onu gelecekteki bir medeniyet iddiası olan bu aziz milletin yeni medeniyetleri inşa edecekleri mekanın şehir olduğunu unutmamak gerekiyor" diye konuştu.

'ŞEHİRLERİN KALBİ VARDIR'

Medeniyetlerin şehirlerden doğduğunu belirten Başkan Genç, "Dolayısıyla doğru şehir, doğru medeniyeti doğuracaktır. Onun için şehirler bizim için çok ama çok önemlidir. Gezdiğimiz toprağın, üstüne bastığımız taşın bu şehrin sadece taş ve topraktan ibaret olmadığını, bu şehrin yaşayan bir varlık olduğunu bilerek bu topraklar üzerinde gezmemiz gerekiyor. Onunla bir ilişkimiz olduğunu sadece yaratılırken, toprakla bir ilişkimiz olduğunu biliyoruz. İnsanlığın bir topraktan yaratıldığına hepimiz inanıyoruz. O zaman şehirlerin de bir ruhu, şehirlerin de bir kalbi, şehirlerinde bir aklı, fikri ve düşüncesi olduğunu unutmamak lazım" dedi.

Açılış konuşmasının ardından moderatörlüğünü Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mahmut Aydın’ın yaptığı 'İnsan, değerler ve şehir’ konulu panelde Prof.Dr. Metin Yılmaz, 'Medeniyet tasavvuru bağlamında İslam şehrinin kimliği', Prof.Dr. Erkan Perşembe 'Şehirden kente sosyal değişim’ ve Doç.Dr. Mustafa Said Kurşunoğlu 'Türk-İslam medeniyetinde sivil teolojinin kaynağı ve ütopyası olarak erdemli şehir' konuları hakkında bilgiler verdi.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!